ŠTAFILIĆ I  KARMELSKA FEŠTA
Iako nije u programu kaštelanskog kulturnog ljeta, ovoga petka u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Kaštel Štafiliću održao se koncert duhovne glazbe u čast Gospe od Karmela, koja se tradicionalno obilježava u ovoj župi, pjesmom,proslavom, misama i procesijama.

Mješoviti župni zbor  „Bezgrešnog Začeća BDM“ iz Kaštel Štafilića bio je vodilja večeri i predstavio se pjesmama Dajte mi sladak pjev, Spasitelju razapeti, Gloria in excelsis Deo i Blagoslovljen Bog, dok su se izvrsni Pučki pivači Donji Kaštili zahvalili Gospi od Karmela kroz pjesme Gospe ribara težaka, Majko ljubežljiva i Tebe tražim.

Zbor je u pojedinim pjesmama na orguljama pratila Ivana Beretin Mornar koja je izvela i Allemande iz Francuske suite Johana Sebastiana Bacha. Gost večeri bio je kaštelanskoj publici rado viđen Špiro Boban-solist Opere HNK-a un Splitu, koji je naprosto ostavio posjetitelje bez daha izvedbom pjesama Caro mio ben, Ave Maria (Vladana Vuletina), i Hrvatska ljubavi moja. Orguljaš i zborovođa mješovitog župnog zbora bio je prof. dr. sc. Vladan Vuletin.

I kao što je voditeljica koncert otvorila stihovima pjesme koju je napisala kaštelanka Ivanka Biluš Gagić, mi ćemo i završiti ovaj tekst samo djelićem iste „Štafilićani najviše štuju Gospu Karmelsku, mištani bi se danima pripremali, davali bi svega za tu feštu, a tad bi obukli novi veštit i lipu veštu.“


KOMENTARI: