MEĐUNARODNA LJETNA ŠKOLA KAŠTELA 2017
U prostoru dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću u petak je održan završni koncert klase violine koji je organiziran u sklopu Međunarodne ljetne škole Kaštela 2017. Djeca iz Švedske svirala su na svojim instrumentima više od sat vremena zajedno sa svojom mentoricom, prof  Evom Belvelin uz korepeticiju prof  Marijane Komljenović. Međunarodna ljetna škola održava se već sedmu godinu  u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta uz potporu Grada Kaštela i Glazbene škole Josipa Hatzea Split.

-Večeras imao priliku vidjeti rezultat jednog novog seminara na Ljetnoj školi Kaštela  kojeg smo nazvali „Scandinavien strings“  jer je prof  Eva Belvelin iz Švedske, a s njom su došla 24 djeteta. Za mene je velika radost da su stigle 24 obitelji iz Švedske, to je otprilike stotinu Šveđana u Kaštelima što je značajno i za kaštelanski turizam kazao nam je organizator Ljetne škole,  Ivan Biliškov i dodao kako su Klara Bašić i Manda Đurović, Hrvatice koje žive u Švedskoj, poveznica sa ovom velikom švedskom ekipom.

Njih 24 – ero u dobi od 3 do 14 godina kao komorni sastav predstavilo je svoje znanje sviranja violine uglavnom pred publikom koju su činile njihove obitelji koji su zajedno s njima stigli iz Švedske. Više od sat vremena sviranja, imali smo priliku slušati 28 skladbi. Od kratkih tradicijskih skladbi Švedske, Finske, Islanda, Engleske, Francuske, Portugala, Amerike kao i Hrvatske. Mali violinisti oduševili su svirajući Vilo Moja, Ivice Badurine kao i ozbiljnim klasičnim notama  J. S. Bacha, R. Schumanna, G. P. Telemanna i drugih.

Uistinu je teško ne biti subjektivan gledajući one najmanje, djevojčicu koja ima tek tri godine i koja svira violinu do onih nešto starijih, koji sviraju dobrim dijelom ne gledajući u note. Ispričali su nam jednu predivnu violinsku glazbenu priču, za koju nije trebalo biti neki poznavalac klasične glazbe da bi vam se svidjelo i da bi vas u konačnici ostavilo zapanjene što djeca sve znaju i koliko dugo mogu biti koncentrirana na glazbu. Za sve je zaslužna njihova profesorica Eva Belvelin koja u radu s djecom koristi „Suzuki metodu“ koja uključuje djecu u najranijoj dobi kako bi učila svirati, ponajprije slušajući glazbu i prepoznavajući tonove kako bi ih odsvirali.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI: