KALOM SE PROSIPALA I MISEČINA I TRADICIJA
Bogatstvo tradicijskih običaja iz više hrvatskih krajeva, prikazano kroz nastupe folklornih i pjevačkih skupina, ispunilo je u nedjelju navečer prostor Podvorja u Kaštel Sućurcu, na prvom ljetnom koncertu KUD-a Putalj, pod nazivom „Misečina prosula se kalom“.

Ovo mlado kaštelansko kulturno-umjetničko društvo na ovaj je način realiziralo ideju o dva velika koncerta u svom gradu, koji bi se održavali svake godine, veliki  godišnji koncert na Uskrsni ponedjeljak i veliki ljetni koncert.

Koncert su otvorili dramski glumac Joško Ševo prigodnim stihovima te ženska vokalna skupina Kaštelanke izvevši tradicionalnu kaštelansku pjesmu Cviće u perivoju,

Nakon uvodnih govora i pozdravnih riječi, između ostalog i predsjednika društva Milija Jerčića, plesači KUD-a Putalj izveli su morfinu, četvorku i šaltin polku, a nakon njih nastupila je muška pjevačka skupina Sokooivi iz Ravnih kotara, pokazavši kako izgleda pivanje pod bas i orcanje.
U narednim minutama, publici se predstavila folklorna skupina HKUD Rodoć iz Bosne i Hercegovine, koji su u Sućurac donijeli dašak zapadno hercegovačkog folklora. 
Ženska vokalna skupina Kaštelanke, u svom drugom izlasku pred publiku izvele su pjesme Banovine i Slavonije, a glumac Joško Ševo svojim je glasom ispunio sve obližnja kale, i to stihovima Ive Cvitića, Tomislava Antunovića i Andrije Kačića Miošića.
Prijatelji iz susjednog Solina KUD Salona ove su večeri izveli plesove otoka Korčule, a kulturno umjetnička udruga Komaštre iz Ogorja predstavila se sviranjem dipli, ojkavicom i plesom u dvoje i u četvero.
Izvodeći pjesme iz različitih djelova Hrvatske, svoj obol ovom događanju dala je i vokalna skupina folklornog ansambla Tempet iz Makarske.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI: