hren
 

LJETNA ŠKOLA KAŠTELA
Deset mladih marimbista iz Hrvatske i Slovenije, polaznici Ljetne škole Kaštela, Kaštelanima su u srijedu navečer predstavili svoje umijeće sviranja marimbe te dio iz desetodnevnog rada u Ljetnoj školi.

Školu je vodila prof. Katarzyna Myćka, glazbenica poljskih korijena iz Stuttgarta, koja je jedna od najboljih svjetskih glazbenica na marimbi i za koju često kažu da je jedan od pionira ovog mladog instrumenta, koji postoji, u današnjem koncertnom obliku, tek nekih tridesetak godina.
Katarzyna Myćka nositeljica je brojnih nagrada i priznanja, a diljem svijeta nastupa na solističkim koncertima, kao i uz glasovite svjetske orkestre
S Myćkom je u školi marimbe radio i mladi glazbenik prof. Filip Merčep, koji iza sebe ima nastupe na Dubrovačkim ljetnim igrama, Osorskim glazbenim večerima, Muzičkom biennalu u Zagrebu, Splitskom ljetu i drugim velikim događanjima. Osvojio je do sada neke od najprestižnijih nagrada, među njima i Porin za najbolju interpretaciju klasične glazbe.

- Večeras su se polaznici predstavili rijetkim djelima pisanim upravo za marimbu, ali i violončelističkim repertoarom, budući da nema dovoljno glazbenih djela napisanih baš za marimbu, pa smo tako imali priliku čuti kako ta djela zvuče na ovom specifičnom instrumentu. Nadam se da su svi bili zadovoljni jer je marimba jedan „strašan i bogata“ instrument, prepun tonova i zvukova te da je publika određena djela doživjela  na jedan drugačiji, poseban način – kazao je o repertoaru koncerta, prvi čovjek Ljetne škole, Ivan Biliškov.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI: