hren
 

OJKAVICA I NARODNI OBIČAJI NA PREPUNOM STAROSEJSKOM BRCU
Što to Zagora ima ponuditi Kaštelanima pokazalo je kulturno umjetničko društvo „Srce zagore“ sinoć na brcu u Kaštel Starome, koje kao organizatora ove večeri vodi jedan cilj, a to je prenijeti ovu baštinu na mlađe naraštaje.

KUD „Labišnica“ iz Seget-Vranjica predstavilo se muškom i ženskom ojkavicom i diplarom Nikolom Bulatom koji nam je rekao da on ne može stat diplat kad mi hoćemo već kad mu to diple dopuste.

Ovo društvo posebno se diči dokumentarnim filmom „Lipše je grdno pivat nego lipo plakat“ snimljenim dijelom i na njihovom nastupu u Parizu. KUD „Rudine“ župe Vidoši iz Livna predstavilo se gangom, bećarcem i curskim rudinskim kolom, dok su njihovi sunarodnjaci HKUD „Dubrave“ iz Aladinića (Stolac) koje broji više od osamdeset članova u pjevačkoj, tamburaškoj i folklornoj sekciji oduševili pjesmom „Dođi u Dubrave, tu su momci od kamena svi hrvatskog imena“.

Kroz večer smo čuli i klapu „Sv.Jeronim“ iz Kaštel Gomilice s kojom je zapjevao i njen stalni član, kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, te momke i cure koji se ne boje svilajske bure iz KUD-a „Komaštre“ iz Ogorja.

Od šezdeset članova KUD-a  „Andrija Matijaš Pauk“ iz Marine sinoć smo čuli samo muškarce  kojima su žene prije nego što su ih pustile zapivale „Moj dragane ako,š bit pijanac, svezat ću te u štalu za lanac“.

Najveće oduševljenje publike izazvao je prikaz prošnje pred svadbu KUD-a „Primorski Dolac“, kojoj nije nedostajalo zanimljivih stihova, a poneki moramo podijeli s vama. Majka kćer svitovala pred svadbu „Muža slušaj nikad mu ne brani, nać će drugu tamo negdi vani“, a nakon što ju je udala zapjevala „E moj momče na šta si se namirija, bilo bi bolje da te grom ošinija“. „Prijatelji ojkavice“ iz Kaštela diplama, sviralama i ojkavicom  pozdravili su prisutne s porukom da bi bilo lijepo vidjeti mlade i djecu kako se trude očuvati kulturnu baštinu, pogotovo ojkavicu ili (treskanje, rozganje) koja je najstarija vrsta pjevanja u Hrvatskoj.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij