VEČER NEKOLIKO OBLJETNICA
Zainteresirani Kaštelani ovog su ponedjeljka imali priliku poslušati  predavanje pod nazivom “Hrvatska od kneza Trpimira do Domovinskog rata” te se upoznati s knjigom Tomislava Bašića "Sinovi sv. Josipa".

Zanimljivu večer organizirala je Gradska knjižnica Kaštela, a povodom Dana Gradske knjižnice Kaštela, 1165. godišnjice Trpimirove povelje i 170. obljetnice proglašenja hrvatskog jezika službenim.
Ravnateljica GKK, Renata Dobrić, ove je večeri nazočne upoznala s značenjem Trpimirove darovnice, najstarijeg dokumenta hrvatske državnosti i hrvatskog prava, a na trenutak je sve odvela u 1847. godinu, kada je Ivan Kukuljević Sakcinski u hrvatskom Saboru govorio na hrvatskom jeziku i naglasio potrebu da hrvatski jezik bude službeni jezik u javnim službama. Ravnateljica je ovom prigodom naglasila kako se ujedno ove godine obilježava i 50. Obljetnica „Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika“, a osvrnula se i na djelovanje kaštelanske knjižnice , kao sljednice Narodne kaštelanske čitaonice, koja je djelovala još od 1864. godine.

Knjigu „Sinovi sv. Josipa“ roman hrvatskog branitelja i profesora povijesti Tomislava Bašića , ove je večeri predstavio sam autor, kao i doc. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Mate Rupić, viši arhivist i voditelj Odjela za arhivsko gradivo HMDC-a i Zoran Bošković iz Naklade Bošković.

Ovaj roman napisan je prema autorovim sjećanjima, s autentičnim razgovorima i događanjima, a kroz njega čitatelji mogu pratiti ratni put šestorice prijatelja i poznanika, od rujanskih bitaka u Šibeniku, s posebnim naglaskom na oslobađanje Miljevačkog platoa.
Knjiga je svoje prvo predstavljanje imala u rujnu prije godinu dana i od tada je predstavljena publici u desetak hrvatskih gradova i mjesta.

Bila je ovo prigoda i za dodjelu nagrade GKK u natječaju za najstariji dokument, knjigu ili fotografiju, a nagrada je ove godine pripala Draganu Kovaču, koji je knjižnici darovao brojne stare dokumente, razglednice i knjige koje je sakupljao godinama.
Za glazbeni dio večeri bio je zadužen Nedo Kovačev, a govor Ivana Kukuljevića Sakcinskog ove je večeri publici čitao učenik Roko Kraljević.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI: