PJESMOM I MOLITVOM ZAJEDNO U SVJETLU DRUGE ADVENTSKE SVIJEĆE
Ove druge adventske nedjelje HPD Bijaćka vila imalo je čast pjevati Svetu Misu sa hrvatskom katoličkom zajednicom u crkvi „Rana SV. Franje“ u Budimpešti. Pred veleposlanstvom Republike Hrvatske u Mađarskoj i diplomatskim zborom, te prepunom crkvom održali su i prigodni adventski koncert. Ujedno je to bio i pravi način da se obilježi svjetski dan zborskog pjevanja koji se obilježava upravo druge nedjelje u prosincu.

Na koncertu održanom nakon Sv. Mise na kojoj su izveli niz novih skladbi, članovi vile poklonili su prisutnima niz adventskih pjesama, kao što su „Salmi Alleluiatici“, Brucknerov „Locus iste“, pjesmu „Poslan bi od Boga anđeo Gabrijel“ iz prve hrvatske pjesmarice s notama nastale 1635 godine, „Zlatnih krila“, „Bogoroditse Djevo“ jednog od najomiljenijih autora današnjice (Arvo Pärt), Rorando Caeli Defluant, te mnoge druge.

Veleposlanik RH u Mađarskoj Dr. Mladen Andrlić zahvalio se zborašima na gostovanju, izrazio želju za daljnjom suradnjom te zaželio da mu za kraj otpjevaju  „U boj, u boj“ iz opere Nikola Šubić Zrinski, iako ta skladba nema veze s adventom, ali je značajna jer se ove godine obilježava stota obljetnica od prvog izvođenja ove skladbe. Ljubav prema glazbi nas združuje, a kada udružimo najstarije i najljepše glazbene instrumente kojemu glazba duguje svoje postojanje - ljudske glasove - i uspijemo doći do srca slušatelja tada smatramo svoje putovanje ispunjenim i vraćamo se kući zadovoljni kao što smo i ovaj put“, riječi su jedne od zadovoljnih članica ovoga društva.


KOMENTARI: