U SUSRET BOŽIĆU
„Ponovno silaziš. Sve stvari bit će oblivene tvojim sjajem i blagoslovljene tvojim tajanstvom i tišinom, i tišinom.“ Stihovi su to skladbe „Noć“ Blaženka Juračića, kojima je članica HPD-a Bijaćka vila otvorila istoimeni adventski koncert ovoga petka u crkvi Bezgrešnog začeća BDM u Kaštel Štafiliću.

„Juniori“ Bijaćke vile, kako ih članovi od milja zovu, besprijekorno su otpjevali dvije skladbe: „Beata Viscera“ (Perotinus, cca 1220.) i „Poslan bi od Boga“ (Atanazije Jurjević, iz prve hrvatske pjesmarice s notama nastale 1635. godine), kojoj su posebnu čar dali izgovoreni stihovi istoimene skladbe u izvedbi muškog člana zbora.

Tijekom koncerta, prisutni su mogli uživati u skladbama „Locus iste“, „Zlatnih krila“, „Bogoroditse Djevo“, „Rorando Caeli“, „Cantate Domino“, „Noć“ te „Prevelika radost“, kojom je Bijaćka vila zatvorila ovaj adventski koncert.

Ovo pjevačko društvo, i ovoga puta, iznenadilo je svojim prekrasnim zvukom i neobičnim konceptom koncerta, koji se u Kaštelima rijetko može čuti, a i vidjeti. Umjetnički voditelj Bijaćke vile, prof. Andro Čalo odrađuje dobar posao u društvu njegujući a cappella zborsku literaturu te posvećujući posebnu pažnju izboru programa i oblikovanju zvuka zbora.

Cijelom koncertu posebnu atmosferu dalo je plavičasto svjetlo, koje je obasjavalo svod crkve, dočaravajući atmosferu betlehemske noći u kojoj se rodio Spasitelj svijeta.


KOMENTARI: