hren
 

OTVORENA IZLOŽBA SUNČICE KUZMANIĆ
“Zadnji portreti viđeni u Splitu ovakve veličine bili su Titovi portreti, a u to doba bilo je i onih Lenjina i Staljina. Ovo je najveći portret u gradu Splitu od tada” - rekao je prilikom otvaranja izložbe slika Sunčice Kuzmanić, domaćin Alliance Francaise - Gerard, opisujući muški portret u izlogu, “ Tko je portretiran, još je mlad, ali jednom u budućnosti, možda će i on biti velik čovjek, a mi ćemo reći da smo to znali i uočili o njemu prije.”

Izložba “Pariz Split”  je slikaričin direktan odgovor pozivu na izlaganje francuskoj aliansi. Razmišljajući o vlastitom iskustvu sa francuskom kulturom, autorica je zaključila da njoj Francusku simbolizira sam grad Pariz koji je posjetila mnogo puta, a čaroliju tog grada ipak najviše su stvorili ljudi, oni koji su sačinjavali dio doživljaja, Parižani i prijatelji.
Sunčica kao sliku Pariza predstavila njoj bitne ljude u sjećanjima na taj grad, koji su nakon mnogo godina bez kontakta, sada rašireni po cijelom svijetu, stupili još jednom u čakulu preko Skype kako bi ih autorica tako slikala.
S obzirom da prostor Alianse zapravo je prostor razmjene dviju kultura, Francuske te Hrvatske / Splitske, i nalazi se u Splitu kao i sama umjetnica, pola izložbe simboliziralo je Split, ili bolje rečeno ljude koji sačinjavaju autoričin život i doživljaj Splita, djelomično prijatelji i familija koje je portretirala u živo uz čašu vina u ateljeu.

Izložbu je otvorila mlada povjesničarka umjetnosti Dora Derado, otvorenje su popratili glazbeni Švicarsko/meksički trio, pjevajući na francuskom i španjolskom.
“Meni Pariz nikada nisu bile šansone, bio je puno veseliji ” objasnila je Sunčica.

Izložba će biti otvorena u Marmontovoj do 2. veljače, pa na putu do peškarije ili rive, bacite oko na te portrete, a neke ćete možda i prepoznati .


KOMENTARI: