hren
 

O LJUBAVI, GASTRONOMIJI, KULTURI
Dani uoči Valentinova i početak priprema za turističku predsezonu, bili su pravo vrijeme da realiziramo ovaj projekt, koji priča zanimljive priče o ljubavi,  kaštelanskim vinima i gastronomiji, o kaštelanskoj baštini i tradiciji – kazala je u petak direktorica Turističke Zajednice, Nada Maršić, na konferenciji za medije na kojoj su Turistička zajednica i Grad Kaštela prezentirali zajednički projekt kojim će se Kaštela, u vremenu od 6. do 8. veljače, predstaviti u Zagrebu.

– Kao što sam već najavio ovog ljeta, na manifestaciji „Legenda o Miljeku i Dobrili“, tendencija nam je da ovu kaštelansku ljubavnu priču predstavimo i šire, izvan granica našeg grada i bliže okoline. Ovim projektom tu želju na određeni način i realiziramo, a u Zagrebu ćemo prezentirati i našu arheologiju i naša vina, pjesmu, ples i tradiciju, a centralno događanje bit će izvedba predstave o Miljenku i Dobrili na daskama kazališta Vidra – najavio je na konferenciji kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

O onome što će se tijekom tri dana događati u Zagrebu, gdje će im pomoć u organizaciji pružiti i tamošnje Društvo Kaštelana, novinare su uz Ivanovića i Maršić upoznali i ravnatelj Muzeja grada Kaštela, Ivan Šuta te redateljica predstave „Legenda o Miljenku i Dobrili“, Mladenka Gruica.
Šuta je naglasio kako sve započinje pričom o vinu  6. veljače,  izložbom „Helenistička reljefna keramika iz Sikulija“ autorice Ivanke Kamenjarin  u Arheološkom muzeju u Zagrebu, koja je zbog vrste dijela nalaza, a to su megarske čaše, usko vezana s vinima. Iste večeri uz izložbu će biti održano i predavanje o povijesti vinarstva i vinogradarstva u Kaštelima, nakon čega će biti predstavljena i današnja kaštelanska vina.

Nakon priče o vinima, uslijedit će priča o tradiciji u kojoj će sudjelovati članovi KUD-a Ante Zaninović , koji će 8. veljače izvesti tradicionalne kaštelanske pjesme i plesove u Kaštelanskoj promenadi na trgu Bana Josipa Jelačića.
Istog dana, u večernjim satima, u kazalištu Vidra bit će izvedena predstava „Legenda o Miljenku i Dobrili“, čime će biti ispričana i ljubavna priča kao dio cijelog projekta.

- Riječ je o predstavi prema dijelu Marka Kažotića, koji je prilagodio Dinko Morović, a u novoj-staroj predstavi glumit će mladi glumci Pere Eranović i Ana Perković te više gostujućih glumaca kao i članovi KUD-a Ante Zaninović, KUD-a Karol Woytila, KUU Sveti Kliment i Kliški uskoci – kazala je između ostalog redateljica Mladenka Gruica.

Ovom je prilikom naglašeno da će se predstava izvesti pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.
Nakon same predstave svi gosti imat će prigodu degustirati jela iz kaštelanske gastronomske ponude i kušati najkvalitetnija kaštelanska vina.

- Kaštela su prošle sezone ostvarila oko 495 tisuća noćenja, što su respektabilne brojke, no od toga je samo 6 posto bilo domaćih gostiju. Mislimo da je potrebno u našem glavnom gradu predstaviti Kaštela kao grad ugodnog življenja, grad kulture, grad bogate baštine, grad gastronomije i vina te grad ljubavi. Uglavnom su do sada svi čuli za neke od kaštelanskih vrednota, no očito nedovoljno. I zato pozivamo sve Zagrepčane, sve Kaštelane u Zagrebu i sve ostale da dođu, budu dio ovih događanja, a nadam se da ćemo mi Kaštela u Zagrebu predstaviti na najbolji mogući način – zaključila je Nada Maršić.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI: