hren
 

TRODNEVNA MANIFESTACIJA TZ I GRADA
Ovog tjedna kaštelanska Turistička zajednica i Grad Kaštela, projektom „Kaštelanska priča“ predstavili su se u Zagrebu, a na nekoliko događanja publike i pohvala za ono što su Kaštelani prezentirali pred stanovnicima glavnog grada, nije nedostajalo.

„Kaštelanska priča“ u Zagrebu je ispričana kroz tri priče, priču o tradiciji, priču o vinu i priču o ljubavi.

- Ovo je bila jedna dobra i uspješna ideja, predstaviti Kaštela kroz priče koje Kaštela i obilježavaju i prezentirati naš grad kao turističku destinaciju, koja ima mnogo toga za ponuditi i domaćim gostima – kazala je direktorica Turističke zajednice, Nada Maršić.

Tako su sva događanja započela izložbom „Helenistička keramika iz Sikula“, autorice Ivanke Kamenjarin, koju je u galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu organizirao Muzej grada Kaštela. Megarske čaše, kao važan nalaz arheoloških iskopavanja na Resniku, povezali su arheologiju i kulturu proizvodnje i konzumacije vina na području Kaštela pa je nakon izložbe održano predavanje na temu kaštelanskih vina, s naglaskom na crljenak kaštelanski.

A svi koji su pohodili izložbu i predavanje imali su prigodu i kušati kaštelanska vina.

„Kaštelanska priča“ nastavljena je potom pričom o tradiciji, pri čemu su članovi KUD-a Ante Zaninović, pod vodstvom Tonća i Marice Tadin, na glavnom zagrebačkom trgu, Trgu bana Jelačića, izveli cijeli niz kaštelanskih i dalmatinskih plesova, među njima i Kaštelansku četvorku, a zainteresiranoj publici na kraju nastupa zajedničkom pjesmom poručili „Dođi u Kaštela“.

Glavno događanje „Kaštelanske priče“ bila je priča o ljubavi, izvedba predstave „Legenda o Miljenku i Dobrili“, za koju režiju potpisuje Mladenka Gruica. Predstava, koja je na daskama kazališta Vidra okupila šezdesetak glumaca, uglavnom amatera, s područja Dalmacije, naišla je na pohvale i pozitivne kritike publike, među kojima je bilo i Dalmatinaca i Zagrepčana, predstavnika gradskih i državne vlasti, osoba iz društvenog i javnog života.

-  Mi smo u Zagreb došli prepuna srca, donijeli smo Kaštela i Dalmaciju i naša srca na dlanu i mislim da smo to uspjeli prenijeti na publiku. Ova predstava je premijerno izvedeno prošlog ljeta ispred dvorca Vitturi u Kaštelima, a sada sam je ponešto prilagodila kazališnim daskama. Za ovu izvedbu posebno smo doradili kostime, pazili smo na detalje, na autentičnost, od težačkih nošnji do renesansnih kostima. Najvažnije je da smo kroz ovu predstavu gledateljima donijeli plemenitost i čovjekoljublje  te pokazali da Kaštela, Dalmacija i Hrvatska imaju takve povijesne elemente na kojima se mogu graditi ovakve priče koje možemo pokazati cijelom svijetu – kazala je redateljica Gruica.

U glavnim ulogama Miljenka i Dobrile, ove su večeri bili mladi glumci Ana Perković i Pere Eranović, koji će se uskoro predstaviti i pred kaštelanskom publikom.

Predstavom su iznimno zadovoljni bili i saborski zastupnik Ante Sanader te gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, obadvojica ponosni svime što su Kaštelani ovih dana prezentirali u Zagrebu.

Nakon predstave publika i svi zainteresirani imali su priliku kušati bogatu i ukusnu kaštelansku gastronomsku ponudu, degustirati kaštelanska vina i zajedno zapjevati tradicionalne i moderne klapske pisme.

U organizaciji cijelog događanja sudjelovali su mnogi , a poseban obol u svemu su dali i članovi Društva Kaštelana i prijatelja Kaštela u Zagreb, a posebno Kaštelanka Silvana Oruč Ivoš, koja je vodila posljednju večer događanja u kazalištu Vidra.

Ako je suditi prema zadovoljstvu iskazanom zbog uspješnosti provedbe ove manifestacije te prema planovima nadležnih u Turističkoj zajednici i Gradu Kaštela, uskoro možemo očekivati još sličnih projekata.

Foto: Ante Majić i Ante Jureškin


KOMENTARI: