hren
 

ČAKAVŠTINA U HRVATSKOM JEZIKU
Nakon što su održane čakavske radionice, program 27. Čakavske večeri škole Bijaći nastavlja se u petak, 20. travnja, kada je na rasporedu stručni skup pod nazivom „ Čakavština u hrvatskom jeziku i hrvatskoj kulturi“, koji će se održati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, s početkom u 16 sati.

Organizator ovog stručnog skupa je Agencija za odgoj i obrazovanje, uz domaćinstvo škole Bijaći.
Dr.sc. Josip Lasić sa Filozofskog fakulteta u Splitu govorit će o temi „Od portuna do kantuna: terensko istraživanje lokalnog govora u nastavi materinskog jezika“, dr.sc. Katarina Lozić Knezović sa FF u Splitu održat će predavanje na temu „Hrvatsko glagoljsko pisano nasljeđe i čakavština“, a dr.sc. Domagoj Vidović sa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu o temi „Čakavština od epigrafskih spomenika do CD-a“.

Inače, na čakavskim radionicama održanim ove srijede u školi Bijaći, koje je osmislila profesorica Klara Mitar, program je obuhvaćao usvajanje osnova čakavskog narječja kroz jezično-umjetničke sadržaje, upoznavanje s posebnostima južnočakavskog dijalekta na primjeru kaštelanskog govora te očuvanje nematerijalne baštine kaštelanskog kraja. Gosti radionica bili su izvorni govornici kaštelanske čakavice, Miroslav Luketin Sarajčev i Jasna Kovačev.


KOMENTARI: