hren
 

U Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću ove je subote održana zanimljiva revija UMAS koja je nastala suradnjom Odsjeka za film i video i Kaštelanskog kazališta.

Kaštelansko kazalište već je stari znanac većine naših sugrađana. Djeluje u sklopu Glazbeno-scenske udruge Teatar te svim generacijama, od onih najmlađih do onih u „najboljim godinama“ već duže vrijeme omogućava uživanje u kazališnoj umjetnosti na lokalnoj razini.
Umjetnička akademija u Splitu ima višegodišnju tradiciju obrazovanja mladih umjetnika različitih smjerova, ne samo iz Splita, nego iz svih dijelova Hrvatske, pa čak i svijeta. Odsjek za film i video kao studij u sebi povezuje umjetnički izričaj i autorstvo na području filma i audiovizualnih umjetnosti.

Revija UMAS započela je projekcijom desetak studentskih video uradaka preddiplomske i diplomske razine po izboru profesora Dinka Božanića. Bilo je tu igranih filmova, različitih performansa, instalacija, računalnih animacija i kratkih filmova koji su imali cilj upoznati posjetitelje sa svim načinima izražavanja kreativnih ideja u filmskoj i video umjetnosti. Neki od prikazanih filmova ušli su u selekciju različitih filmskih festivala. Film Nice and cozy Marka Višnjića u srijedu će biti predstavljen i na Festivalu mediteranskog filma u Splitu, dok je film Maje Stojić Krivnja bio u selekciji One minute film festivala u Požegi. Bonaca Josipe Vulić osvojila je Grand prix na 1. Fuse festivalu u Požegi, a film CTRL-z Luke Eterovića putuje na Pula film festival.

Nakon projekcije je organizatorica, studentica prve godine, Maja Stojić održala prezentaciju u kojoj je prisutne upoznala s radom Umjetničke akademije u Splitu s posebnim naglaskom na rad Odsjeka za film i video. S obzirom da se bliži vrijeme upisa ostatak programa bio je namijenjen za opisivanje prijemnog postupka tijekom kojeg je Maja podijelila s publikom svoje osobno iskustvo te odgovorila na pitanja zainteresiranih posjetitelja.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI: