hren
 

ODRŽAN ZAVRŠNI KONCERT LJETNE ŠKOLE KAŠTELA
U dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću jučer je održan završni koncert polaznika ovogodišnje škole violine, organiziran u sklopu Međunarodne ljetne škole Kaštela 2018, koja se već devetu godinu održava u našem gradu.

Zajedno sa svojom mentoricom, prof. Evom Belvelin i uz klavirsku i violinsku pratnju prof. Heidi Curatolo iz Colorada, mali violinisti iz Švedske, publici su pokazali mali dio onog što su proteklih pet dana, za vrijeme trajanja škole naučili ali i usavršili.

Premda su se organizatori našli na mukama zbog nogometnog ludila koje je svih zahvatilo te činjenice što su upravo ove subote bitke na terenu vodile najprije reprezentacija Švedske, a potom i Hrvatske, pa je trebalo uskladiti termin koncerta tako da svi uspiju bodriti svoje izabrane vrste, uistinu je vrijedilo izdvojiti vrijeme i poslušati ove mlade talentirane glazbenike.

Njih dvadeset i šestero u dobi od 4 do 14 godina predstavilo je tako svoje umijeće sviranja violine, uglavnom pred publikom koju su činile njihove obitelji koje su zajedno s njima stigle u Kaštela. U nešto više od sat vremena, simpatični mali glazbenici izveli su niz klasičnih djela ali i kratkih tradicijskih skladbi iz Švedske, Finske, Rusije, Njemačke, Engleske, Francuske, Mađarske..., zaključivši ovo jedinstveno glazbeno druženje izvedbom pjesme Vilo Moja.

Predivnu glazbenu priču, za koju nije trebalo biti veliki poznavalac klasične glazbe da bi uživali u njoj, jer energija ovih malih violinista i njihova posvećenost glazbi jednostavno je zarazna, ispričali su tako ovi simpatični maleni Šveđani ostavivši svih bez daha.

A za to je svakako najzaslužnija njihova profesorica Belvelin, koja se u radu koristi „Suzuki metodom“, odnosno uključuje djecu u najranijoj dobi kako bi učila svirati, ponajprije slušajući glazbu i prepoznavajući tonove kako bi ih odsvirali, premda njeni polaznici već odlično čitaju i note, što je ovom prilikom i naglasila ova švedska violinistica, koja uz vlastitu glazbenu školu koju vodi, stigne predavati i diljem Europe i SAD-a, ali i u Kaštelima. U svojoj bogatoj profesionalnoj karijeri, prof. Belvelin, u čijoj se svakoj gesti vidi koliko zapravo uživa u radu s djecom, posebice najmlađima, obavljala je i dužnost potpredsjednice udruženja  gudača u Europe te predsjednice udruženja gudača Švedske.

Foto: PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij