hren
 

ODIGRANA PREDSTAVA NA AUTENTIČNOM LOKALITETU
Prostor oko dvorca Vitturi bio je premalen za primiti sve one koji su u petak navečer željeli pogledati uprizorenje predstave „Legenda o Miljenku i Dobrili“, a kojom je  započela ovogodišnja manifestacija namijenjena ovo dvoje tragičnih kaštelanskih ljubavnika.

Manifestaciju „Legenda o Miljenku i Dobrili“ službeno je otvorio kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, a u večer je sve uvela kordinatorica projekta Marijana Vulas, nakon čega se lukšićko brce vratilo nekoliko stoljeća unazad.

Živopisni kostimi, aristokratski dijalozi, narodni običaji... te više od 50 glumaca, statista, svirača i plesača prenijeli su gledateljima emocije i atmosferu iz vremena kada su Miljenko i Dobrila živjeli svoje najsretnije, ali i najteže trenutke svojih kratkih života.

Predstavu je, prema djelu Dinka Morovića, adaptirala Mladenka Gruica, koja je ujedno i redateljica predstave, a naslovne uloge igraju mladi dramski umjetnici Ana Perković i Pere Eranović. Zapažene uloge i ove su večeri imali Ante Knezović, Marijan Grbavac, Nada Kovačević, Ljiljana Garbati, Vinko Mihanović, Marko Gotovac i drugi, a poseban obol cijelom uprizorenju dali članovi udruga Ante Zaninović, Karol Woytila, Sv. Kliment te Kliški uskoci.

- Prošle godine smo veoma uspješno, ali s većinom drugih glumaca, ovu predstavu uprizorili na ovom istom mjestu, pa je ove godine, s novim ansamblom to sve bilo kao da radimo iznova, no i više smo nego zadovoljni.  Svi smo radili i disali kao jedan i uspjeh ni ovog puta nije izostao. Mogu samo reći da je publika i ovog puta prepoznala vrijednost predstave i svima im veliko hvala, a posebne zahvale za trud idu cijelom ansamblu – kazala je, između ostalog, nakon predstave redateljica Mladenka Gruica.

Mladi glumci Ana Perković u ulozi Dobrile te Pere Eranović u ulozi Miljenka  također su bili zadovoljni kako je predstava protekla, pohvalivši sve sudionike i kaštelansku publike te kazavši kako je poseban osjećaj predstavu igrati upravo ispred Dobrilina dvorca.

Organizatori ove manifestacije, Grad Kaštela i Turistička zajednica Kaštela ove su večeri glavnom glumcu priredili i malo iznenađenje, poklonivši mu tradicionalnu kaštelansku tortu i čestitke za nedavno uplovljavanje u bračne vode.

- Ovi su Kaštelani naprosto divni, uvijek me ugodno iznenade. Kada misliš da si se pripremio na sva moguća iznenađenja, oni me „zaskoče“ s druge strane. Jednostavno, volim Kaštela i njihove ljude – zaključio je mladi glumac Pere Eranović.

Manifestacija „Legenda o Miljenku i Dobrili“ nastavit će se sljedećeg tjedna, u utorak, kada je na rasporedu Večer ljubavne poezije, a dan kasnije Večer glazbe iz plemićkih salona. Manifestacija će završiti u četvrtak, Dobrilinim glazbenim večerima, odnosno koncertom Marije i Ivane Husar te klape Neverin.

Cijela manifestacija održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI: