hren

PREDSTAVLJENI RADOVI 107 AUTORA
Nina Kamenjarin dobila je nagradu za performans "Simbioza", u kojemu je svoje nago tijelo prekrila glinom i pretvorila u modeliranu skulpturu, a za koji žiri smatra da "aspekte kiparskog jezika uspješno tematizira u drugom mediju i koji u cjelini odlikuje izvedbeni perfekcionizam i značenjska eksplozivnost".

Nina Kamenjarin (Split, 1991.) završila je Školu likovnih umjetnosti u Splitu, smjer kiparstvo. Preddiplomski studij kiparstva završila je na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Matka Mijića. Diplomirala je 2016. na temu "Simbioza skulpture i performansa" pod mentorstvom prof. Vlaste Žanić i prof. Lorena Živkovića Kuljiša, uz teorijsko mentorstvo dr. sc. Blaženke Perice na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek kiparstvo. Sudjelovala je u programu ERASMUS u Njemačkoj na "FH Aachen: Produkt und Design". Osim kiparstvom bavi se performansom, videom i drugim medijskim praksama. Izlagala je u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja uključujući Essl Art Award 2015, Austrija.

Splitski umjetnik Vedran Perkov primio je za audiovizualnu instalaciju 'Džungla' u četvrtak Veliku nagradu ovogodišnjeg, 13. trijenala hrvatskoga kiparstva, koja mu osigurava samostalnu izložbu na idućem izdanju te tradicionalne umjetničke manifestacije.  

Dodijeljene su i tri jednakovrijedne nagrade, dvjema mlađim umjetnicama Valeriji Jakuš i Kaštelanki Nini Kamenjarin, te već afirmiranom autoru Alemu Korkutu.

U žiriju su bili Neven Bilić, Kažimir Hraste, Siniša Majkus, Ivana Mance, Lidija Roje Depolo, Ive Šime Banov i Vlasta Žanić.

Nagradu Goranske kiparske radionice Lokve osvojili su Vladimir Novak, za varijantu svoje monumentalne instalacije koju je već realizirao u nekoliko prostornih situacija, "CGZ06_18 (Kompozicija Gliptoteka Zagreb)" i Miroslav Sabolić  za "Diskontinuitet", seriju skulptura u kojoj se umjetnik poigrava nizom oblikovnih i medijskih konvencija.

Nagrađeni umjetnici dobivaju sedmodnevni boravak u Lokvama, tijekom kojega je osigurano drvo, materijal za rad, pomoćni radnici i svi uvjeti za izradu skulpture.

Nagradu hrvatskog povjerenstva Međunarodnog udruženja likovnih kritičara UNESCO-a, AICA, dobila je Tanja Vujasinović koja se na Trijenalu predstavila s dva rada - "Scena"  i "Skladištenje".

Neven Bilić, član Ocjenjivačkog suda, rekao je kako je ove godine prijavljen velik broj autora u odnosu na protekle trijenale, ponuda je bila vrlo raznolika, izložba je kvalitetna, a posebnost ovogodišnjeg izdanja je da zahvaća jako širok spektar medijskih i produkcijskih načela koji se tiču intervencije u prostoru. "Prostor skulpture koji izlazi iz područja samog materijalnog te ulazi u video, audio, boju ili miris dosta velik", dodao je.

Bilić je objasnio kako su se unutar Trijenala prikazali razni obrasci praksi koji zadiru u područje prostora, jer sve što se tiče prostora spada u sferu same skulpture, odnosno načina promišljanja skulpture.

Nakon dodjele nagrada, u suradnji s međunarodnom mrežom sculpture network, održao se razgovor s nagrađenim autorima koji je vodila umjetnica Marina Bauer.

Trijenale hrvatskoga kiparstva tradicionalno donosi relevantan presjek kroz trogodišnju umjetničku produkciju na području suvremenog kiparstva.

Na ovogodišnjoj izložbi, otvorenoj do 11. studenog, predstavljen je 131 rad 107 autora, odabran između njih 206. Uz 95 odabranih autora svoja je djelo izlagalo i 12 pozvanih autora.

Foto: Boris Cvjetanović, D.G. i drugi


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij