hren
 

OVOG PETKA U GOMILICI
Povodom 100. obljetnice posvete nove crkve svetog Jerolima u Kaštel Gomilici,  u organizaciji Muzeja grada Kaštela i Župe sv. Jerolima bit će upriličeno predstavljanje knjige „Naša stara crkva svetog Jerolima u Kaštelu Opatičkom“ autora Ivana Petra Careva,  a u interpretaciji Sanje Acalija, Dominka Careva, Ivana Careva i Virgila Jureškina.

Knjigu će predstaviti Doroti Brajnov Botić u župnoj crkvi svetog Jeronima u petak, 7. prosinca s početkom u 19 sati.

Ivan Carev (1880. – 1957.) Gomiličanin, težak po zanimanju, samouki je pisac i kroničar događaja i kaštelanskih običaja. Više od trideset godina obnašao je dužnosti sudskog vještaka, geometra i procjenitelja. Još od djetinjstva strastveni je sakupljač pisane baštine. Njegova obilata rukopisna građa nalazi se u više različitih ustanova: Muzeju grada Kaštela, Muzeju grada Splita, Etnografskom muzeju Split i HAZU, Zagreb i do sada nije obrađivana kao zasebna cjelina.

Većina njegovih rukopisa (devedeset kataloških jedinica), od 2015. godine čuva se u Dokumentarnoj zbirci Muzeja grada Kaštela kao donacija Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“.


Ivan Carev


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij