hren
 

Malo je Kaštelana koji nisu čuli za HGD „Biranj“, domaći puhački orkestar koji je još davne 1895. godine osnovala  mala grupa entuzijasta pod vodstvom crkvenog orguljaša Bartula Rodina, a koji od tada neprekidno djeluje pod istim imenom (ako izuzmemo prekid za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je većina članova bila mobilizirana)

„Biranj“ je, dakle, definitivno najstarije  kaštelansko kulturno društvo. Tijekom vremena  je kroz orkestar prošlo preko 300 Kaštelana koji su ostavili svoj, a mnogo djece je svoja prva znanja o glazbi stekla upravo u njihovoj školi glazbe.  Većina članova pohađala je glazbene škole i akademije te postoji mnogo poznatih akademskih glazbenika čija je povijest povezana s Birnjem.

- I danas s nama na raznim projektima surađuje troje profesora na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, četvero profesora na splitskoj Glazbenoj akademiji, desetak članova Zagrebačke filharmonije, petero članova splitske opere, pet članova vojnih orkestara, više srednjoškolskih i osnovnoškolskih profesora u glazbenim školama, trenutno na akademijama studira osam glazbenika koji su povezani s nama itd. – kazao nam je Ivan Biliškov, predsjednik društva.

U „Birnju“ je, kako sami s ponosom navode,  stručan rad oduvijek bio prioritet pa se, uz školovanje glazbenika, posebna pažnja posvećivala osobi za dirigentskim pultom orkestra. Tijekom zadnjih 40 godina to su bili prof. Šime Lukšić, prof. Damir Marušić, prof. Jurica Karuza, a sadašnji dirigent je prof. Deni Pjanić. U njihovoj školi glazbe sada radi prof. Nikolaj Drongovskij na obuci limenih puhača i prof. Ivana Bandalo na obuci drvenih puhača, a nastavu pohađa 13 polaznika.

- Naša usredotočenost na struku i kvalitetu rezultirali su velikim uspjesima orkestra na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima pa je „Biranj“ od 1989. do danas jedan od najboljih hrvatskih puhačkih orkestara. Svrstani smo među 8 orkestara najviše „A“ kategorije i daleko smo najuspješnije kaštelansko kulturno društvo. Spomenuo bih neke važne nagrade - 1989. osvojili smo drugo mjesto na natjecanju puhačkih orkestara SR Hrvatske u Makarskoj, 1994. prvo mjesto na prvom službenom natjecanju RH u Zaboku, 1999. prvo mjesto na međunarodnom natjecanju u Njemačkoj, 2006. drugo mjesto na službenom natjecanju RH u Selcu, zatim 2008. drugo mjesto na međunarodnom natjecanju u Njemačkoj, 2012. osvojili smo nagradu hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu hrvatskog autora na službenom natjecanju RH u Novom Vinodolskom, 2013. drugu nagradu na međunarodnom natjecanju u Hrvatskoj, 2014. prvu nagradu na međunarodnom natjecanju u Hrvatskoj, 2016. prvu nagradu na službenom natjecanju RH u Novom Vinodolskom, 2016. nagradu hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu hrvatskog autora i 2017. drugu nagradu na međunarodnom natjecanju „Flicorno d'oro“ u Italiji.  Osim navedenih 11 nagrada osvojen je još cijeli niz trećih i četvrtih mjesta na brojnim domaćim i međunarodnim natjecanjima – s ponosom je istaknuo Biliškov.

Orkestar je poznat po čestim i iznimno posjećenim koncertima i nastupima ne samo u Hrvatskoj, nego i diljem Europe, a članovima orkestra su osobito dragi oni „domaći“, primjerice u Klovićevim dvorima, Mimari, Časničkom domu i dvorani Lisinski te na Jelačić placu i Zrinjevcu u Zagrebu, te naravno u Splitu, Solinu, Kaštelima, Trogiru, Šibeniku itd. Mada napominju da su jako zanimljivi bili i nastupi u Munchenu, Nurnbergu i drugim njemačkim gradovima, kao i koncerti u Italiji, BiH, Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji i slično.

U našem gradu se „Biranj“ istakao kao sudionik većine bitnih događanja (Kaštelansko kulturno ljeto, maškare, fešte), sviraju za državne praznike i vjerske blagdane, a sudjeluju i na manje sretnim događanjima na kojima svojim svečanim zvukom olakšavaju ispraćaj pokojnika tijekom pogreba.

Kao svoj najpoznatiji koncert izdvojili su koncert u splitskom HNK 30. listopada 2005. pod ravnanjem maestra Vjekoslava Šuteja i uz sudjelovanje brojnih renomiranih imena glazbene scene. Tada je obilježeno 110 godina postojanja društva. S ponosom se prisjećaju i uspomena kada je „Biranj“ bio službeni orkestar RH na dočeku pape Ivana Pavla II. 1998., kao i na utakmici Hrvatska – Brazil 2005.

Ono što „Biranj“ smatra velikim doprinosom svom gradu je Međunarodna ljetna škola glazbe Kaštela koja se organizira već devet godina. Iako se škola organizira u sklopu programa HGD-a „Biranj“, ipak je to iznimno upečatljiv projekt kaštelanske kulture.

- Ove godine će se solističkim koncertom prof. Oresta Shourguta, koncertnog majstora Zagrebačke filharmonije i profesora na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, obilježiti deseta obljetnica rada škole. Neki od najpoznatijih svjetskih profesora glazbe (primjerice Dora Schwarzberg sa bečke akademije ili Heidi Litschauer sa Mozarteuma iz Salzburga, Geert Baeckelandt iz Belgije ili Liz Goodwin iz Londona, Katarzyna Myćka iz Poljske ili Marko Zupan iz Slovenije) zajedno sa poznatim hrvatskim profesorima (Mislav Režić koji radi u Grčkoj, Kajana Pačko iz Njemačke itd.) svake godine tijekom ljeta dolaze u Kaštela i u prostorima glazbene škole i dvorca Vitturi održavaju seminare za mlade glazbenike (učenike, studente i profesore) iz cijelog svijeta. Polaznici nam dolaze iz Švedske, Norveške i Rusije, preko Engleske i Njemačke, Belgije i Luksemburga, pa sve do Kazahstana, Turske, Gruzije, Ukrajine itd. Imamo dosta polaznika i iz Kine, Koreje, Japana, Australije, kao i iz SAD-a, Čilea, Argentine. Ukratko svako ljeto cijeli svijet dolazi u Kaštela. Polaznika obično bude oko 80, a zajedno s pratnjom i profesorima broj se popne na preko 150 ljudi. To za Kaštela znači više tisuća noćenja i restoranskih obroka i cijeli niz koncerata klasične glazbe koji se svako ljeto održe u dvorcu Vitturi – dodao je Biliškov za kraj.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij