hren
 

Imala sam jaku želju da diplomsku predstavu ''Murlin Murlo'' pokažemo i hrvatskoj publici. Ravnatelj Teatra &TD, gosp. Davor Šišmanović pružio nam je priliku da nastupamo na sceni &TD-a u Zagrebu 12. veljače, u 20 sati.

Nije mi bilo teško izgraditi ulogu Olge kada sam pored sebe imala troje izvrsnih glumaca, Nadine Mičić, Filipa Radovanovića te Kemala Rizvanovića.

Profesor Alen Muratović na akademiji nam je uvijek govorio da je partner bitniji od nas samih, mislim da se to u ovoj predstavi i osjeti, to bespoštedno davanje onom drugom.
Tajna glume upravo se i nalazi u receptu: "Ti i ja činimo – igrajući se" – kazuje nam mlada glumica Aneta Grabovac uoči gostovanja u Zagrebu.
Ovaj komad, ruskog suvremenog spisatelja Nikolaja Vladimiroviča Koljade, bavi se životima četvero mladih ljudi koji egzistiraju u posttranzicijskom razdoblju, u onome što je ostalo od nekadašnjega sovjetskog imperijalizma.
Radnja se odvija u provincijskom gradiću Sipilovsku, gdje likovi nemaju priliku za zdrav razvoj. ''Murlin Murlo'' je, kako ističu njezini protagonisti, priča o nama, o još jednom beznadnom kriku za boljim sutra.

Njemačka veza

Aneta Grabovac i Nadine Mičić, u ulogama Olge i Ine, diplomirale su na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.
Obje su rođene u Njemačkoj, Aneta 1996. godine u Traunsteinu, odakle se u ranom djetinjstvu seli u Kaštel Štafilić, Nadine 1994. u Bergisch Gladbachu.
Aneta je završila osnovnu školu u Kaštel Gomilici te srednju u Splitu (gimnazija ''Marko Marulić''), a Nadine je osnovnu i srednju školu završila u Zadru.
Aneta se glumom bavi još od osnovne škole. Bila je član Gradskog kazališta mladih i Playdrame. Akademiju je 2014. upisala u klasi prof. Alena Muratovića i doc. Dženite Imamović Omerović, a diplomirala četiri godine kasnije, u ulozi Olge u komadu "Murlin Murlo".
– Prvi profesionalni angažman me dočekao u SARTR-u (Sarajevski ratni teatar). Igrala sam jednu od protagonističkih uloga u predstavi ''Majka ili sve lutke idu u raj'', redateljice Dubravke Zrnčić-Kulenović.
Tekst je pisala mlada BiH autorica Nedžma Čizmo. To je potresna priča o dvjema djevojkama koje grade svoj maštoviti, infantilni svijet od lutaka te se tako lakše nose sa zlostavljanjem majke. U prosincu sam završila i snimanje serije ''Lud, zbunjen, normalan'', gdje sam glumila u nekoliko epizoda.
Trenutačno radim na predstavi ''Kušnja'' u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, režiju potpisuje Nenni Delmestre, a premijeru očekujemo 23. veljače – kazuje Aneta, koja trenutačno živi na relaciji Split – Sarajevo – Zagreb.
– Ne znam gdje će me put dalje odvesti. Nemam strah od nepoznatog i pokušavam bježati iz usađenog konformizma. Sarajevo je na mene ostavilo trag koji ću uvijek pamtiti te mu se rado vraćam svaki mjesec – kaže mlada glumica.

Veliki ulog

A Nadine Mičić, koja je proglašena najboljom studenticom Odsjeka za glumu u 2014./2015. godini i koja je diplomirala predstavom ''Demoni'' u ulozi Katarine, pod mentorstvom profesora Admira Glamočaka, ističe kako ju je ovaj posao naučio da ne može planirati.
Može željeti, maštati i nadati se, što i čini, ali se ponajviše oslanja na svoj rad i ljubav prema profesiji koju je odabrala. Ostala je u Sarajevu nakon školovanja, ali bi voljela u budućnosti proširiti tržište, osobito se "vratiti doma".
– Za glumice koje su studij završile izvan svoje zemlje, povratak je vrlo težak. Zato je ovo ''gostovanje'' za nas od ogromne važnosti.
Zamislite da četiri godine negdje učite, radite, rastete i odrastate i dobijete priliku da dio tog istog rada predstavite na svom terenu.
Mi smo narod sklon kritici, ali i najvećim pohvalama kada se zasluži. Zato je ulog veliki, trema sve veća kako se datum igranja približava, a radost i ponos nemjerljivi.
Ovaj tekst je blizak našim prostorima, oslikava mnoge naše stvarnosti i zato je bitan. Ovo je priča o malim ljudima zatočenima u živom blatu vlastitih života, koprcajući se za boljim sutra – naglašava Nadine Mičić.

Izvor: Slobodnadalmacija.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij