hren
 

DRAMA „MOLAJ CIMU“  PREMIJERU ĆE IMATI VEĆ OVOG LJETA
Nakon tjedan dana  marljivog rada, u Kaštelanskom kazalištu sinoć je održan i završni sat  radionice dramskog pisanja voditeljice Marijane Nole, koja je u Kaštela stigla na poziv Kaštelanskog kazališta u kojoj je sudjelovalo šest polaznica.

Uz članice Kaštelanskog kazališta Ivanu Štrljić, Mirnu Simsig Jerkunicu i Anu Matijević svoje umijeće pisanja tako su uz pomoć ove diplomirane dramaturginje zagrebačke Akademije dramske umjetnosti i četverostruke  dobitnice Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ odlučile „izbrusiti“ i Blaženka Lešić, Justina Kovač i Maja Jurica, koje ni u jednom trenutku nisu požalile što su prijavile i sudjelovale u njenom radu.

-Svaka od cura dobila je zadatak napisati jednu desetominutnu dramu  koje ćemo na koncu spojiti u dramski omnibus, i nadamo se izvesti premijerno na ovogodišnjem Kaštelanskom kulturnom ljetu. Šest mudrih i kreativnih žena svaki dan su nakon svojih poslovnih i obiteljskih obveza dva sata izdvojile kako bi naučile nešto novo i nadam se da im nije bilo prenaporno već zabavno – bila je puna riječi hvale za svoje učenice voditeljica Nola.

Kako su kreativne te uistinu znaju pisati puno posla zapravo i nije bilo, govori nam pomalo u šali Marijana Nola, dodajući kako su zapravo učili osnove zanata - kako se slaže dramska struktura, tko je protagonist, a tko antagonist, dramski sukob, kulminaciju, zaplet, rasplet, sve što jedna drama sadržava. - Prema tim osnovnim zakonitostima se može napisati bilo kakva drama, a ostalo je sve kreativnost – napominje.

Tema kojom su se cure zabavljale proteklih dana, jer je jedini muškarac koji se prijavio na radionicu vrlo brzo odustao, kazuju nam, rastanak je u trajektnoj luci, a premda su sve desetominutne drame zasebne i imaju svoje likove ipak imaju i zajedničku poveznicu – svi ili dolaze ili odlaze i tu se odvijaju razne sudbine, svađe, rastanci, ponovni sastanci i druženja te se razrješavaju neke životne nedoumice. Radni naslov drame, kojeg su zajednički smislile i za kojeg vjeruju  da će i ostati je „Molaj cimu“, jer kao što trajekt molaje cimu kad polazi, tako i svaki od likova molaje nešto što ga je tištilo u životu i kreće dalje u budućnost.

A u budućnost s nekim novim znanjima kreće i Justina Kovač, jedna od polaznica, koja nam je otkrila kako se nikad prije nije susrela s dramom u ovom obliku, iako pomalo „piskara“ kaže, a zainteresirala je mogućnost da nauči nešto više i to svoje znanje ukomponira u ono što radi, jer joj je dramski oblik do ove radionice bio potpuna nepoznanica.

-Ono što me posebno dojmilo je razmjena mišljenja i zajednička gradnja priče, što je bilo prilično interesantno, pa smo zadatke i jednominutne i trominutne drame s lakoćom odradile, stoga vjerujem  kako ćemo i ove desetominutne, koje smo kao domaću zadaću dobile u zadatak dovršiti do početka svibnja uspješno odraditi – otkrila nam je ova svestrana Kaštelanka.

Njeno mišljenje dijele i Mirna Simsig Jerkunica i Ivana Štrljić, napominjući kako su se odlično zabavile te su jako sretne što im  je Marijana Nola došla u goste, što je velika čast, jer su uistinu puno naučile o osnovama pisanja, izražavajući nadu kako će ova njihova mala drama imati uspjeha i kod publike.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij