hren

OD UMJETNIKA DO MUZA
U tjednu uoči Biennala u Veneciji, jedne od najvećih umjetničkih manifestacija na svijetu, kaštelanska umjetnica Sunči ili pravim imenom Sunčica Kuzmanič-Perišin Tomljanović, na poziv jedne od najmoćnijih dizajnerskih obitelji, obitelj Fendi,  predstavila se šestodnevnim umjetničkim performansom  „Coffe at Florian's – Kava u Veneciji“.

Prema tradiciji ove svjetske manifestacije, tjedan uoči samog otvaranja, Venecija postane umjetnički centar svijeta, s brojnim izložbama, performansima i prezentacijama projekata, u što je uključena i kavana Florian, simbol venecijanskog života i umjetnosti, stara tristotinjak godina.  Sama ideja o održavanju Biennala potekla je upravo u toj kavani u vlasništvu obitelji Fendi pa se više od trideset godina upravo u njoj, svake godine, ugosti netko od umjetnika.
Ove godine obitelj Fendi pozivnicu je uputila Sunčici, što je za mladu umjetnicu bio veliki uspjeh i prilika da je domaćini predstave u umjetničkim krugovima kao svoju umjetnicu tijekom Biennala.

Performans koji je Sunčica izvela bio je mješavina slikanja i performansa, koji se ritualno ponavljao tijekom šest dana. Tijekom performansa pozivala je umjetnike na jutarnju kavu u Florian, slikala u akvarelu njihove portrete uz kavu dok se upoznavaju, pretvarajući ih iz umjetnika u muze.

- Iskustvo je bilo stvarno prekrasno. Svaki umjetnik individualno mi se zahvalio za ovaj trenutak u Florianu. Prostorije kavane su same jedna vrsta muzeja, sa slikama starih majstora.  Tu stoljećima zalaze poznati umjetnici, pisci, cijeli dan tu svira bend sa grand pianom, kontrabasom, violinom i klarinetom,  koji zapravo stvaraju posebnu atmosferu za cijeli trg Sv. Marka. Tu su konobari odjeveni u bijela odjela, koji  na poseban način prezentiraju i poslužuju delicije. Kad sam slikala dvoje umjetnika iz Kaliforijie, zapanjeno i u šoku su primijetili  kako konobar u bijelom odjelu donosi mongramiranu zdjelicu sa imenom Florian te mi iz posebnog vrča ceremonijalno ulijeva vodu...za slikanje – dio je onoga što je o ovom iskustvu ispričala mlada kaštelanska umjetnica.

Ideja o ovom posebnom performansu rodila se kod Sunčice uz podršku tima splitskih dizajnerica „Anamarije Asanović i Tamare Bombadrelli“ te engleske izrađivačice šešira Victorie Grant, koje su, osim podrške u ostvarenju vizije, za Sunčicu dizajnirale posebnu „uniformu umjetnice” za izvedbu perorfmansa u javnom prostoru.

- Cilj mi je bio stvoriti simboličnu kolekciju živih suvremenih umjetnika. Umjetnici često zapadnu u sjenu svojih vlastitih radova. Ovom prilikom oni kao ljudi postali su rad – zaključila je Sunčica.

Foto: Privatni album


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij