hren

TRADICIJA ŠKOLE BIJAĆI
Jelsa na otoku Hvaru ovog je tjedna bila centar različitih događanja pa tako i lipe čakavske riči, svojevrsnog festivala čakavštine na kojem je glavno događanje bilo 28. ČAkavska večer osnovne škole Bijaći te jezično stvaralaštvo učenika i djelatnika novske škole.

Nakon 27 godina Čakavska večer škole Bijaći po prvi put je izašla iz svog grada te dio kaštelanske kreativnosti i tradicije pokazala i poklonicima čakavštine okupljenima na Hvaru.
Večer pod nazivom “More naše plavo ČA nan život daješ“ iz Kaštela u Jelsu donijela je dio onoga što su gosti imali priliku vidjeti na nedavnoj manifestaciji „Dica za dicu“ održanoj povodom tradicionalnog natječaja „ČA u versin, riči i pinelu“, koji se u travnju odvijao u društvu brojnih prijatelja i suradnika u školi Bijaći.

- Raduje me što se krug naših čakavskih prijatelja sve više širi, sa zajedničkim ciljem  da se očuvanje čakavicem kao temeljna ideja svih aktivnosti naše škole prenese i na generacije djece koji dolaze – kazala je u pozdravnom govoru ravnateljica škole Bijaći Jadranka Šošić te posebno zahvalila domaćinima na gostoprimstvu i pomoći u organizaciji.

Ove je večeri učenička dramska skupina Dračice izvela dva dramoleta „Ježincova škrapica“ i „Kad baba i dida banjat se gredu“.
„Ježincova škrapica“ scenska je igra napravljena prema slikovnici Tonke Alujević, nastale na platformi popularne Čopićeve „Ježeve kućice“, u kojoj su glavni likovi smješteni na dno mora. Lucija, Ante, Roza, Lovre, Špiro i Franka izveli su ovaj dramolet pod redateljskom palicom Sandre Špike i Marine Pažanin, scenografiju SU napravilI Anamarija Bašić i Ante Bogić, a glazbu Ivan Cinotti.
Mirko, dvije Ane i Stipe publici su pokazali kako izgleda „Kad baba i dida banjat se gredu“, poput generalnog spremanja kuće i obilate pripreme hrane, autorice Ivane Lukas Bartulović, koja zadnjih nekoliko godina potpisuje većinu dramoleta izvedenih na pozornici Čakavske večeri.
Između dramoleta publika je imala priliku čuti i recitatorice nagrađene na natječaju „ČA u versin, riči i pinelu“, Ninu Sučić i Cvitu Benutić, koje su za nastup pripremile mentorice Ivana Lukas Bartulović i Tomislava Rogošić.
Na pozornici svčane gradske sale u Jelsi, ove su večeri nastupili i čakavska pjesnikinja Ivana Bojanić Matić te bariton Dario Belić uz klavirsku pratnju Slavka Reljića, a Ivan Cinotti izveo je legendarni „Srdela blues“.

Ovogodišnjoj Čakavskoj večeri nazočio je i Mate Barun, izaslanik gradonačelnika Kaštela Denisa Ivanovića, a sudionike su posebno pozdravili domaćini, ravnateljica vrtića Jelsa Zvjezdana Čagalj te načelnik Općine Jelsa  Nikša Peronja.
Među gostima bila je i Gorica Ilijoska ravnateljica skopske gimnazije Nikola Karev te maturantica Defne Eminovska, nagrađena na natječaju škole Bijaći u međunarodnom likovnom izričaju.

Foto: PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij