hren

PRIRODA, TRADICIJA I ARHEOLOGIJA
Lijepo vrijeme ove subote išlo je na ruku sudionicima izleta na Biranj, koji je organizirao Muzej grada Kaštela, s ciljem upoznavanja zainteresiranih s bogatom kulturno-povijesnom baštinom Kozjaka.

Šezdesetak sudionika okupilo se u jutarnjim satima pokraj planinarskog doma na Malačkoj odakle su hrptom Kozjaka najprije stigli na Birnjac, zapadno od samog Birnja, gdje su razgledali tamošnju prapovijesnu gradinu.
Potom su stigli na Biranj, 631 metar visok vrh te do crkve Sv. Ivana, koju su razgledali zahvaljujući članovima Bratovštine Sv. Ivana od Birnja iz Kaštel Lukšića.

Muzejski pedagog Mario Klaić ovom je prigodom sudionike upoznao s crkvom, svetkovinom Sv. Ivana te običajima vezanim uz svetkovinu i blagdan koji se posebno slavi upravo u Kaštel Lukšiću.
Izletnici su ujedno mogli vidjeti  i lokaciju provedenih arheoloških istraživanja u sklopu projekta Perpetuum baštine, s čime ih je upoznao ravnatelj muzeja Ivan Šuta.

Pri organizaciji izleta, uz Bratovštinu Sv. Ivana od Birnja, pomogli su i članovi kaštelanske podružnice HGSS-a, koji su bili potpora izletnicima.
Turistička zajednica Kaštela pobrinula se za okrjepu, a izletnici su se do Malačke vratili šetnjom Talijanskim putem.
Agencija Eridan osigurala je autobus za prijevoz sudionika do mjesta okupljanja na Malačkoj te njihov povratak s Malačke.

Foto: A.A. i I.Š.

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij