hren
 

SKULPTURE UZ MORE
Mnogi naši sugrađani koje je put nanio prema prostoru  Šumice u Kaštel Lukšiću, u blizini nekadašnjeg hotela Palace, postali su znatiželjni vidjevši radove na prostoru koji je inače namijenjen vježbanju na otvorenom i odbojci na pijesku, a još i više kad su ovu subotu vidjeli mnoštvo veselih umjetnika i djece koji su došli pokazati svoju kreativnost.

Naime, vrijedne ruke splitskog Bolivijca već su neko vrijeme u procesu izrade jedinstvenih didaktičkih skulptura za lukšićku Šumicu, a ove subote je pozvao svoje prijatelje umjetnike da mu pomognu oslikati ih.

Hrvatsko-bolivijski multimedijalni umjetnik Efrain Zenon Avila Alanes, poznatiji kao Efra Avila specijalizirao se u dizajnu didaktičkih skulptura, odnosno zagonetki koji potiču na razmišljanje. Njegovi umjetnički projekti krase Parque Urbano u La Pazu i Parque Central u Sucreu u Boliviji, a od 1996. kao stanovnik Lijepe naše održao je niz samostalnih i zajedničkih izložbi, održao je brojne edukativne radionice za djecu, studente psihologije i odrasle, te izvodi različite performanse. Od 2012. godine nadležni u Park-šumi Marjan pozvali su ga da svojim umjetničkim djelima uljepša dio splitske šume, gdje je napravio čitav niz interaktivnih skulptura-zagonetki koje su godinama predstavljale jedinstvenu turističku atrakciju na svijetu, ali su nedavno, nažalost, uklonjene. U Omišu je na Velikoj plaži napravio didaktički park s novom vrstom skulptura-zagonetki u sklopu Green Forest festivala, a na Bundeku maketu Zagreba. Trenutno ima ponude iz čak tri hrvatska grada, ali i nekoliko drugih država. Ipak, unatoč tome, izabrao je Kaštela. 

- Osjećam se Hrvatom, zapravo  hrvatskim Inkom, s obzirom da sam tu već dugi niz godina.  Prije svega, ja sam umjetnik, živim za svoju umjetnost,  ali ne živim od umjetnosti. Ove skulpture su nešto potpuno moje, nešto što želim ostaviti čovječanstvu, nešto u što sam utkao puno volje, vremena i cijelo srce – govori nam simpatični, ganuti Efra i dodaje -  Kaštela su blizu Splita gdje živim, ovdje imam jako puno dragih prijatelja i svojim projektom Kaštelanskog izazova, kako sam odlučio nazvati ovaj skup didaktičkih skulptura, htio sam povećati turističku ponudu Kaštela i nadam se da će Turistička zajednica i gradonačelnik prepoznati o čemu se zapravo radi, kolika je turistička vrijednost mog rada, jer uistinu se radi o nečemu jedinstvenom, nečemu što nitko na svijetu dosada nije napravio.
Stvarno se nadam se da će Turistička zajednica izaći u susret te pomoći postaviti ploče s uputama i omogućiti da se kodom preko mobitela mogu iščitati upute ovih zagonetki, promovirati instalacije putem videa ili nešto slično. Za svaku pomoć ću biti zahvalan, jer ovo ne radim za sebe, nego za ljude. A moram istaknuti kako su mi u ovome pomogli brojni ljudi kojima od srca zahvaljujem. Moje skulpture su namijenjene svim generacijama, djeci i mladima, ali i starijima. Tjeraju te na razmišljanje. Želim da ovo postane mjesto okupljanja obitelji koje će zajedno uživati u rješavanju zagonetki, gdje će profesori i učitelji voditi djecu, gdje će turisti dolaziti kako bi vidjeli i iskusili moć Kaštelanskog izazova. To je moja vizija ovog mjesta.

Foto: Luka Ištuk i Facebook


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij