hren
 

SLAVLJENIČKI KONCERT NEVERINKI
- U dalmatinskom klapskom perivoju ženska klapa Neverin jedan je od najljepših cvjetova. Usidrena u domaćoj tradiciji ona svojim vokalima ispisuje biografiju podneblja i stječe poklonike svuda gdje se pojave, osvajaju nepodijeljene simpatije svih kojima je klapska pjesma svetinja – riječi su to pokojnog Jakše Fiamenga, kojima je voditeljica Marijana Vulas u petak navečer otvorila slavljenički koncert ženske klape Neverin, u lukšićkom dvorcu Vitturi. 

Ženska klapa Neverin ove je večeri pjesmom i druženjem s publikom, obilježila 15. obljetnicu svog djelovanja i svima još jednom pokazala zbog čega su jedna od najtrofejnijih i najuspješnijih ženskih klapa u Hrvatskoj.

Neverinke su koncert otvorile upravo pjesmom koju je Jakša Fiamengo napisao prije nekoliko godina povodom rođenja male Marijete, prve kćeri voditeljice klape Antonele Pilić Burić. „Pjesma za Marijetu“ je pjesma kojom su se djevojke predstavile na ovogodišnjem Omiškom festivalu.
Potom je uslijedilo još nekoliko Fiamengovih pjesama, kojima su se Neverinke prisjetile svog velikog prijatelja,  „Do koščice svoje zadnje“, „Ljubim te do bola“ i „Dalmatinko“.

A onda su na pozornici slavljenice zamijenili članovi muške klape Tragos, koju veže dugogodišnja suradnja i prijateljstvo s Neverinkama. Klapa Tragos u fazi je mirovanja već dvije godine, a za ovu priliku još jednom su se ponovo okupili.
Trogirski klapski pjevači ove su večeri, u dva izlaska, izveli „Kapetane moj“ „Blago, blago“, „Sagradit ćemo kulu“, „Ćale moj“ i druge.

Bila je ovo prigoda za prisjetiti se i dijela nagrada koje su djevojke iz klape Neverin osvojile na brojnim festivalima i nastupima.
Među njima je i pet zlatnih odličja stručnog žirija na Omiškom festivalu tijekom nekoliko godina, a zlatna, srebrna i brončana odličja na tom festivalu dodjeljivala im je i publika. Uspjeh su u Omišu postizale i na večerima novih skladbi te na revijalni nastupima, a prije deset godina pripala im je i plaketa za izniman doprinos klapskoj pjesmi.
Popis nagrada bio bi poduži pa samo spominjemo neke od onih koje su djevojke zaslužile u zadnje dvije godine. Između ostalog dobitnice su  Grand prixa na Međunarodnom festivalu zborske glazbe u Osijeku Croatia cantat, ponosne su dobitnice Grand prixa na Festivalu božićne klapske pisme u Zadru, dvije zlatne nagrade osvojile su i na Međunarodnom natjecanju zborova Adria cantat u Šibeniku za kategorije nacionalna i strana folklorna glazba i drugo.
Među brojnim nagradama posebno im je draga nagrada grada Kaštela za izniman doprinos kulturi grada.

Večer je nastavljena blokom izvornih pjesama pa je tako publika imala priliku čuti „Ustani, Ivo“, „Mesec sveti“,  „Tila bi te zaboravit“ i „Žetvu žela za gorom divojka“.
Svoj slavljenički koncert Neverinke su zaključile izvedbom nekoliko obrada. „Posljednja i prva ljubavi“, „Lipe cvatu“, „Samo je ljubav tajna dvaju svjetova“, „Ergen dedo“ i „Cetina“ pjesme su koje je s Neverinkama ove večeri izvela i publika, koja nije štedjela dlanove kako bi djevojkama zahvalila na ugodnoj i uspješnoj večeri.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij