hren

ODRŽAN MEĐUNARODNI SUSRET FOLKLORNIH SKUPINA
Sedamnaesti međunarodni susret folklornih skupina pod nazivom  „Za jubav tance igraše“ a kojeg organizira KUD-Ante Zaninović, održan je sinoć u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta na poljani uz crkvu Sv. Mihovila u Kaštel Kambelovcu. Gotovo 250 plesača iz pet europskih zemalja te nastup članova KUD-a domaćina, mnogobrojna publika pozdravila je na početku večeri gromoglasnim pljeskom, dok su kroz defile ponosno nosili zastave svojih država.

Kroz sat i pol bogatog programa posjetitelji su mogli vidjeti razne plesove kojima članovi folklornih skupina nastoje očuvati bogatu kulturno umjetničku baštinu svojih država, a na pozornici preko koje se u proteklih 17 godina izmijenilo oko 4500 plesača iz gotovo svih europskih zemalja, sinoć su se predstavili folkloraši i svirači iz Rusije, Poljske, Slovačke, Makedonije i Mađarske.

- Ove godine na festivalu su od domaćih skupina nastupili članovi KUD-a Ante Zaninović te je publika na početku večeri imala priliku vidjeti njihovu novu koreografiju s kojom su se predstavili na Festivalu novih koreografija, a radi se o „Dubrovačkoj kontradanci“.
Niz plesova predstavile su i gostujuće grupe, a iznimno nas veseli što su svi gosti ostali oduševljeni našim Kaštelima. Ruskinje su bile i prošle godine te su na povratku u svoju zemlju promovirali Kaštela, dok su primjerice Poljaci prije nekoliko dana prilikom svog dolaska ostali fascinirani blizinom mora i planine, u ovom slučaju našeg Kozjaka - ističe Marica Tadin, predsjednica KUD-a Ante Zaninović.

Kao što smo kazali, ovu toplu večer otvorili su domaćini KUD-a „Ante Zaninović“, a publika je gromoglasnim aplauzima nagradila nastup svih gostujućih skupina, čiji će članovi, sasvim sigurno iz Kaštela ponijeti lijepe uspomene.

U sklopu posjeta gosti će imati priliku razgledati povijesno kulturne znamenitosti Kaštela, a ujedno i Trogira i Splita.

- Ovo je velika promocija Kaštela, a cijeli događaj jedan je lijepi način na koji nastojimo očuvati naše kulturno bogatstvo i baštinu. Veseli me što su ovu večer uljepšali brojni posjetitelji koji su, sigurna sam, uživali u svakom trenu ove folklorne bajke - izjavila je pred početak festivala dogradonačelnica Kaštela Jadranka Matok-Bosančić.

Folklor i Kaštela voljeli su se ove večeri, a gotovo pa je sigurno da će i narednih godina, jer uistinu sinoć je Kambelovac bio centar svita i to onog kulturnog kojeg se ne bi trebali i ne želimo odreći.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij