hren

DESETA OBLJETNICA
Već desetu godinu za redom, u organizaciji kaštelanske Udruge za revitalizaciju sela Opor-Botići i Đakovačkog kulturnog kruga, održava se manifestacija poznata pod nazivom Dani Luke Botića. Deseti Dani Luke Botića ove su nedjelje navečer stigli i u Kaštela, točnije u kaštelanski dvorac Vitturi u Lukšiću. 

Na samom početku programa okupljene su s nekoliko prigodnih riječi pozdravili kaštelanski dogradonačelnik Grgica Benutić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti grada Splita Mate Omazić i zamjenik gradonačelnika Đakova Robert Francem. Francem je istakao važnost suradnje grada Đakova i grada Kaštela, koja traje već dugi niz godina.

- Osim kulturne važnosti koja je neosporna za grad Đakovo,ova suradnja je iznimno kvalitetna i važna nadogradnja svega onoga što činimo. Jako mi je drago što sam prvi put ovdje. Oduševljem sam prostorom i radom grada i udruge koja pokušava održati ono što je nama u Đakovu važno – rekao je Francem.

Program se zatim nastavio predstavljanjem literarnog stvaralaštva hrvatske kraljice ljubića Kate Mijić, poznate i pod pseudonimom Kate Mitchell, koja je do sada objavila 13 knjiga i preko 200 ljubavnih romana, a trenutno piše povijesnu knjigu čija je radnja smještana upravo u 19. stoljeće u kojem je živio i Luka Botić.

Tema ovogodišnjih X. Dana Luke Botića odnos je Luke Botića i rodnog mu Splita. Predavanje Tee Tereze Vidović Schreiber s Filozofskog fakulteta u Splitu prisutnima je pokušalo približiti lik i djelo Luke Botića te njegovu usku povezanost s gradom Splitom. Kroz predavanje Vidović je više puta istakla kako Botić, unatoč tome što je dugo vremena boravio u Đakovu, nikada nije zaboravio svoj rodni kraj i zavičaj.

- Luka Botić je bio izrazito tolerantan čovjek koji se borio za ljudska prava, za vjersku snošljivost, za pravo slobode. Mi danas često spominjemo prihvaćanje drugog, drugačijeg, prihvaćanje različitosti i tako dalje i upravo je on u tom kontekstu bio i ispred svoga vremena.- zaključila je Vidović.

Luka Botić hrvatski je pjesnik rođen kao dijete siromašnih pučana u Splitu 1830. godine. Gimnaziju je završio u Splitu, a teologiju je studirao u Zadru. Nakon što je shvatio da svećenstvo nije za njega, Botić se okreće idejama narodnog preporoda te odlazi u Đakovo, gdje je bio predstojnik biskupskog imanja sve dok zbog odbijanja polaganja prisege vjernosti austrijskom caru nije dobio otkaz.  Napisao je mnoga poznata djela poput Pobratimstvo i Bijedna Mara, a smatra se osnivačem hrvatskog romantičnog epa. Umro je u Đakovu 1863. godine od tuberkuloze (premda pojedini analitičari smatraju da je uzrok smrti zapravo sifilis.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij