hren
 

PJESMA, KOLO, IGRA
Kulturno umjetnička društva iz Dalmatinske zagore i obale, Like, Hercegovine, Zagreba, Ravnih kotara i Bukovice, u subotu navečer na brce u Kaštel Stari donijeli su dio tradicije i narodnih običaja svog kraja, na manifestaciji „Zagora Kaštelima“, koju je petu godinu zaredom organiziralo KUD Srce Zagore.

Sudionici manifestacije stigli su u defileu rivom od Kaštel Štafilića, nakon čega je na pozornici starosejskog brca uslijedio cijeli niz točaka, u kojima su članovi društava prezentirali ojkavicu, gangu i reru, predstavili narodna kola svojih krajeva, zasvirali i zapjevali, a svaki od nastupa nagrađen je pljeskom prepunog gledališta.
Na pozornici su se ove večeri izmijenjivali članovi KUD-a Srce Zagore iz Kaštela, KUD-a Ivan Glavosijek iz Donjih Raštana, KUD-a Sveti Ilija iz Kljaka, KUD-a Sveti Ante iz  Nadina, KUD-a Andrija Matijaš Pauk iz Marine, KUD-a  Naši korjeni iz Kljaka, PZK Derventsko kolo iz Zagreba, KUD-a  Vila Velebita iz Jasenica, HKUD-a  Luke Višići iz Čapljine, HKUD-a  Vrilo iz Lovinca te IPS Sokolovi iz Ravnih kotara.

- Cilj ove manifestacije je očuvati bogatu tradicijsku baštinu krajeva iz kojih dolazimo i prenijeti te običaje na mlađe generacije kako bi se sačuvali od zaborava – kazao je Zdravko Musulin voditelj u KUD-u Srce Zagore.

Ove večeri izabrana je i najljepša djevojka ili djevojčica u narodnoj nošnji, a u izbor najljepše uključile su se predstavnice svih KUD-ova sudionika manifestacije. A najljepšom djevojčicom u narodnoj nošnji ove je večeri, od strane žirija, proglašena najmlađa sudionica izbora, Nina Budiša iz KUD-a Srce Zagore.

Podršku čuvarima tradicije ove su večeri dali i gradonačelnik Denis Ivanović, koji je sudionicima uputio izraze dobrodošlice u Kaštela,  saborski zastupnik i novi poltički tajnik HDZ-a Ante Sanader, kao i pročelnica za društvene djelatnosti Sandra Zokić.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul