hren
 

KNJIŽEVNA VEČER U SKLOPU KULTURNOG LJETA
-Ovo djelo svojom britkošću, jednostavnošću izraza i kreativnošću kreiranja sudbina svojih likova toliko poziva na čitanje da jednom kad krenete u avanturu, knjigu ne možete odložiti, riječi su Lukrecije Perišić, jedne od moderatorica na predstavljaju romana ''Između dva sna'', autorice Irene Grubišić -Čabo. Upoznavanje sa romanom, održalo se sinoć u dvorcu Vitturi, u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta, a u organizaciji Kaštelanskog kazališta.

Uz moderatorice Lukreciju Perišić i Ivanu Bartulović koje su članice književnog kluba ''Djevojke koje čitaju'', na predstavljanju je govorila i sama autorica Irena Grubišić - Čabo, a večer je počela recitacijom dviju autoričinih pjesama ''Povratak'' i ''Ime pjesme'', u izvedbi svestrane umjetnice Maje Tomas.

Irena je do sada objavila tri zbirke poezije, ''Bogata oproštajima'' ,''Otrgnuta tišina'', i ''Nemiri'' te zbirku kratkih priča i novela ''Pješčani krugovi'' a ''Između dva sna'' joj je prvi roman.

- Mnogi koji su već pročitali ovo djelo definirali su ga kao roman svijesti i psihološki roman, neki i čistom dramom i uistinu sve to jest, a nama se najviše svidio termin koji je upotrijebila sama autorica kada smo pričale o romanu, a to je termin, roman traganja, kazala je Lukrecija te dala riječ autorici koja je pojasnila svoj stvaralački put.

- Traganje za kojim sam se u ovom romanu uputila dovelo me do novih krajolika mišljenja, suočilo me sa mnogim predrasudama od kojih nisam željela pobjeći, sve to što sam napisala bilo je samo sa jednim ciljem, da udahnem život svakom liku romana, a život kao što znate nije samo crno i bijelo, on se sastoji od niza nijansi, rekla je autorica Irena.

Roman obiluje ljubavnim ali teškim životnim temama koje su dio stvarnosti, a moderatorica Ivana publici je pročitala i nekoliko ulomaka kako bi doživjeli autoričin stil pisanja.

- Irena je napisala roman iz autorske perspektive kao objektivan pripovjedač, ali također je unijela i perspektivu koja proizlazi iz lika Ivane, tako da se igra sa dva kuta viđenja, što je inače puno češća odlika stranog autora i time rjeđe viđena u hrvatskom književnom stvaralaštvu,dodala je Lukrecija.

U sklopu programa predstavljanja, publika je kroz pokret Marine Kuzmanić iz Kaštelanskog kazališta, imala priliku vidjeti dio plesne predstave ''Figurica'', nastale na temelju Irenine istoimene novele, za koju je kazala kako joj je najdraže djelo jer ga ja napisala prije više od dvadeset godina a još uvijek je aktualno. Autorica se zahvalila publici na interesu i posjeti, a potom zainteresiranima potpisivala knjige uz druženje i razgovor. 

Foto: Jakov Sučić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij