hren
 

PREMA ISTOIMENOM ROMANU
Predstavom „Dijete od pijeska“ ove su nedjelje u Kaštel Lukšiću otvoreni 9. Dani Kaštelanskog kazališta. Predstava, koja iskreno progovara o problemu položaja žena u islamskoj kulturi, nastala je pod mentorstvom prof. Brune Bebić na Odjelu za kazališnu umjetnost Umjetničke akademije u Splitu kao diplomski rad glumice Anje Ostojić. Predstava je temeljena na istoimenom romanu marokanskog pisca Tahar Ben Jellouna, nominiranog za Nobelovu nagradu za književnost.

Kaštelanska publika imala je priliku uživati u fantastičnoj izvedbi glumice Anje Ostojić, koja je kombinacijom glume i akrobacije uspjela prisutnima kroz predstavu približiti problematiku položaja žena u tradiconalnoj islamskoj kulturi. Priču nam donosi dječak Ahmed, koji je zapravo rođen kao – djevojčica. Nakon što njeni roditelji sedam puta nisu uspjeli dobiti sina, odlučili su da će osmo dijete biti muško makar i bilo žensko. Predstava nam oslikava unutarnje stanje i borbu glavnog lika te njegov pokušaj pronalaska samog sebe.

Predstava je odigrana na prirodnoj pozornici Novog parka u Kaštel Lukšiću, a glavna glumica Anja Ostojić za Portal grada Kaštela otkrila je kako joj ovo nije bio prvi put da glumi i izvodi akrobacije u prirodi.
– Prije dva tjedna imali smo nastup u Solinu, odnosno u Saloni, gdje je konstrukcija bila jako široka. Predstava je dosta intimna i zahtijeva nešto skučeniji prostor pa to nije baš funkcioniralo. Došla sam ovdje u Kaštela isprobati sve i mogu reći da ovdje puno bolje funkcionira.  Ipak, za ovu predstavu mislim da bi bolji izbor bio unutarnji ambijent jer sve vanjsko utječe na tok predstave. 

Anja je također otkrila i kako joj je ovo bio prvi put da nastupa pred kaštelanskom publikom.
– Imala sam osjećaj da me je publika baš pratila dok sam igrala i to mi je bilo jako drago.

Predstava je premijerno izvedena 12. veljače 2019. u Amfiteatru Doma mladih u Splitu te je osvojila nagradu za najbolju predstavu prema glasovima publike na 14. Festivalu internacionalnog studentskog teatra u Beogradu u svibnju 2019. godine.

Dani Kaštelanskog kazališta, o kojima je nekoliko uvodnih riječi prije same predstave, kazala dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić, nastavljaju se 7. rujna, predstavom „Bog masakra“, u izvođenju  Metkovskog amaterskog kazališta.

Foto: Jakov Sučić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij