hren
 

GOSTI IZ BiH U LUKŠIĆU SKLOPU 9. DANA KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Dani Kaštelanskog kazališta nastavili su se ove subote izvedbom predstave „Toksini “. Doudramu poljskog dramskog pisca Krzysztofa Bizioa, na pozornici Kulturnog centra u Lukšiću izveli su glumci Željko Milošević i Senad Milanović. Predstava je nastala u produkciji Kulturne scene „Male stvari“ iz Trebinja u suradnji s Narodnim pozorištem Republike Srpske, a u koprodukciji s Gradskim pozorištem iz Trebinja i kazalištem „FEDRA“ iz Bugojna, a režiju potpisuje Ivan Tomašević.

Publika je kroz pet dinamičnih i intrigantnih scena mogla vidjeti različite priče i aktere koje u konačnici zajedno veže „toskičnost“ suvremenog svijeta. Osveta, nasilje, oholost, odbačenost, samo su neki od elemenata priče koja se prikazuje u odnosu dvaju muškaraca mlađe i srednje dobi . Prva scena je donijela sliku oca koji osvećuje ubijenog sina, druga pak cijenu poslovnih odnosa u liberalnom kapitalizmu, dok ostale tri prikazuju odnos oca i sina u različitim situacijama uzrokovanim životnim okolnostima, poput alkoholizma, napuštanja i traženja.

Glumci Željko i Senad publiku su držali zainteresiranom te je tjerali na promišljanje izazivajući niz emocija od tuge do smijeha, za što ih je ona na poklonu nagradila gromoglasnim pljeskom. O poruci predstave i njenom naslovu, između ostalog smo porazgovarali sa glumcem Željkom Miloševićem.

- Mi danas živimo neku vrstu „toksina“ , otrova koji su postali dio nas i naše svakodnevnice, koji izjedaju sve ono što je ljudsko, ono što čovjeka čini čovjekom, a da toga nismo ni svjesni. Postaje nam normalno to što nema empatije, što prevladava sebičnost, oholost i što nema ljudskosti, to je ta neka toksičnost koja se provlači kroz pet slika, rekao je Željko te nam opisao proces rada.

- Nama su se jako svidjele teme koje je pisac odabrao jer kriju mnogo slojeva, likovi su mlađi muškarac od 25 godina i stariji muškarac od 50 godina što je na neki način i sukob generacija u svemu tome. Dugo smo radili na predstavi, na samoj analizi teksta i likova uz jako veliku pomoć redatelja Ivana Tomaševića, doajena sprskog glumišta, koji je ne samo veliki glumac nego čovjek koji živi kazalište. Prenio nam je svoje veliko iskustvo, puno smo istraživali, isprobavali, nekad bi se po nekoliko dana zadržavali na par rečenica da bi sve razjasnili sebi kako bi onda moglo biti jasno i publici, kazao je Željko zadovoljan izvedbom i prijemom publike.

Njegov mlađi kolega Senad nam je rekao kako mu je svježem sa akademije, bio izazov odigrati pet različitih karaktera.

- Neke likove sam lakše napravio zato što ih mnogo s takvim ponašanjem poznajem i  srećem, dok neke malo teže. Lako mi je bilo igrati te mlade revoltirane ljude jer sam i sam ponekad izrevoltiran, pogotovo kapitalizmom i sustavom u kojem živimo, kazao je Senad.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij