hren
 

U ORGANIZACIJI GKK I HRVATSKE SVEUČILIŠNE NAKLADE
Kao i svakoga jutra Marko Marulić je ustao rano oko šeste ure i krenuo u uobičajenu šetnju koja će trajati dva sata. Nakon toga će doći doma, doručkovati, a onda se zatvoriti u biblioteku i raditi bez prekida do ručka, riječi su ovo iz četvrtog objavljenog romana Dina Milinovića  „Marulov san“ koji je ove srijede navečer premijerno predstavljen u prostorijama dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću. Roman je predstavljen uoči polutisućljetne obljetnice prvog izdanja Marulićeve Judite u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela i Hrvatske sveučilišne naklade.

Na samom početku programa okupljeni su imali priliku poslušati višeglasnu izvedbu klape Sv. Jeronim, a zatim je nekoliko pozdravnih riječi uputila i ravnateljica GKK Renata Dobrić. Uz autora, na predstavljanju su o knjizi pričali i Ivan Bošković te Anita Šikić.

- Živimo u vremenu u kojem se trese sve od toga kakve će knjige čitati naša djeca do toga na čemu će se stvarati buduća čitalačka publika. Ova knjiga je potrebna kao čuvar našeg pamćenja, kao odgovor na to što znači jezik i tradicija. Ova knjiga kroz fikciju odgovara zašto je Marulićeva Judita čekala punih 20 godina za objavu. – istakla je Šikić

Ivan Bošković nahvalio je autora i rekao kako je već na samom početku Milinovićeve karijere bio siguran da je on pisac od kojeg treba očekivati „plodnu žetvu“.

Autor romana Dino Milinović napisao je je još tri romana: „Kradljivac uspomena“, „Tamo gdje prestaje cesta“ i „Skriveno“. Autor je i nekoliko dramskih tekstova te dvaju knjiga s područja kasnoantičke i ranokršćanske civilizacije i umjetnosti. Za roman „Marulov san“ Milinović je naglasio da je zapravo nastavak na njegov posljednji roman „Skriveno“,  koji je također čitatelje želio podsjetiti na povijesni događaj krađe Nacionalne svučilišne knjižnice iz 1989. godine. „Marulov san“ nas s druge strane podsjeća na renesansni Split na prijelazu iz 15. u 16. stoljeće i na život oca hrvatske književnosti Marka Marulića.

- Mislim da nismo mogli naći ljepše mjesto za prvu promociju ovog romana od dvorca Vitturi. Došao sam u Kaštela jer sam vidio da je Gradska knjižnica Kaštela objavila natječaj za najbolju neobjavljenu povijesnu priču. To je ono o čemu razmišljamo kada se pitamo zašto netko piše o Maruliću i o čuvarima pamćenja. Učinilo mi se divno da u Kaštelima postoji jedna svijest o nečemu koju nisam primjetio u velikim gradovima,pa tako ni u Zagrebu.- iskren je bio Milinović.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij