hren

SLAVIO SE TURIZAM U KAŠTELIMA
Izložbu povodom 110 obljetnice organiziranog turizma u Kaštelima, autorice Sanje Acalije,  imali su priliku vidjeti posjetitelji u Londonu i Pragu, a od sinoć i Kaštelani pristigli u dvorac Vitturi u Kaštel Lukšiću, gdje je uz postavljenu izložbu, a u povodu ove velike obljetnice te Svjetskog dana turizma, prezentiran i turistički film„ Kaštela – Seven Reasons to Visit“.

Ovo obilježavanje organizirala je Turistička zajednica Kaštela u suradnji s Muzejom grada Kaštela i srednjom školom Braća Radić te pod pokroviteljstvom Grada Kaštela, a gosti su se na trenutak mogli vratiti na početku 20. stoljeća, kada je češki liječnik dr. Henrik Šoulavy u Kaštela doveo prve organizirane grupe turista.
O obilježavanju 110 obljetnice kaštelanskog turizma, Svjetskom danu turizma te izložbi, ove su večeri govorili dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić, direktorica Turističke zajednice Nada Maršić, ravnateljica škole Braća Radić Marija Kezele te ravnatelj Muzeja Ivan Šuta.

Gosti su imali priliku upoznati se i s filmom  „ Kaštela – Seven Reasons to Visit“, u društvu s kaštelanskim ljubavnicima Miljenkom i Dobrilom, koji je nastao tijekom ove godine. U filmu se u ulozi Dobrile pojavljuje mlada Solinjanka Laura Vejnović te u ulozi Miljenka Bračanin Tin Brezovečki.  Produkciju potpisuje Marko Kapitanović, a režiju Antea Ratković.
Film donosi 8-minutnu priču o legendarnim kaštelanskim ljubavnicima Miljenku i Dobrili, no ispričanu na ponešto drugačiji način nego do sada, a kroz film, koji sve vodi na najzanimljivije kaštelanske lokacije, provučeno je jedno pismo, kao poveznica prošlosti i sadašnjosti. Posjetitelji u dvorcu Vitturi imali su priliku pogledati i skraćenu verziju filma, u trajanju od nešto više od tri minute, koja ima karakteristike za upotrebu na različitim turističkim promocijama.

- Nastajanje filma započelo je još ožujku obilaženjem predivnih kaštelanskih lokacija, no vremenske prilike, posebno u svibnju malo su nam poremetile planove pa se sve ponešto odužilo. Radilo se o jednom velikom procesu u koji je bilo uključen veliki broj osoba, koji su se sa puno pozitivne energije potrudile da se cijela priča zaokruži i danas imamo ovaj film –  riječi su redateljice Antee Ratković.

-  Iskoristio bih ovu priliku zahvaliti se Turističkoj zajednici Kaštela, Gradu Kaštela, obitelji Kapov, KUD-ovima Ante Zaninović, Putalj i 7 Kaštela, dječjem kazalištu Škatula, gospodinu Vuletinu i drugima jer to su ljudi bez kojih ovaj projekt ne bi bilo moguće ostvariti – kazao je producent filma Marko Kapitanović.

A nakon izložbe i filma, u izložbenom prostoru dvorca Vitturi, gdje je svojim glasovima obilježavanje upotpunila klapa Neverin, cijelo događanje preselilo se u atrij dvorca, gdje su članovi KUD-a Ante Zaninović otplesali Kaštelansku četvorku.
Nakon uživanja u kulturno-umjetničkom programu, za sve sudionike obilježavanja i goste uslijedilo je uživanje u gastronomskim delicijama specifičnim za Kaštela, kao i u dobroj kapljici kaštelanskih vina, posebno kaštelanskog crljenka, za što su se ove večeri pobrinuli kaštelanski vinari.

Video: TZ Kaštela
Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij