hren
 

Drugu godinu za redom u Kaštelima se održava kiparsko-slikarska kolonija „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode – Kaštela 2019.“ u organizaciji Grada Kaštela,  TZ Kaštela, Muzeja grada Kaštela, društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela Bijaći, udruge Šušur, udruge maslinara Mastrinka i SŠ Braća Radić.

Ovim projektom organizatori žele pridonijeti podizanju svijesti mladih, šire populacije građana te turista o značaju kaštelanskih znamenitosti. Obzirom da je utvrđena starost ovog jedinstvenog primjerka drveta te da je utvrđena njena jedinstvenost i različitost može se smatrati autohtonim, odnosno, izvornim kaštelanskim stablom koje je već dugo simbol maslinarstva i kulture Kaštela, grada u kojem se po prvi puta spominje hrvatsko ime „Ja Trpimir, potpomognut milošću Božjom knez Hrvata...“ u Trpimirovoj darovnici od 4. ožujka 852, a koju su upriličila djeca kaštelanskog kazališta Škatula.

Na izložbenim štandovima posjetitelji su mogli kušati ulje od 1500 godina stare masline, razgledati nastale radove na prošlogodišnjoj koloniji, razgledati nagrađene radove od drva stare masline na manifestaciji Noćnjak, autora Nikole Bekavca te kušati čaj od lista ove masline, koji postaje novi brend i suvenir grada Kaštela, a za njegovu preradu bio je zadužen Jure Vukušić iz Šestanovca. Mogli su vidjeti i torbice s ručkama  od grane ove jedinstvene masline kaštelanske dizajnerice Mirjane Ojdanić, a u ponudi su bili i sladoled s dodatkom maslinovog ulja te rakija od masline .

Voditelj ovogodišnje umjetničke kolonije je akademski kipar Vene Jerković, a sudjeluje osam umjetnika.

Matko Mijić – kipar, diplomirao je kiparstvo 1981. godine. Od '84. član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Imao je do sada niz samostalnih izložbi te više od 200 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Njegovi radovi nalaze se u galerijama i privatnim zbirkama diljem svijeta. O Matku Mijiću je objavljena monografija te su snimljena četiri kratke TV filma o njegovom radu. Redovni je profesor na umjetničkoj akademiiji u Splitu, odsjek kiparstvo.

Robert Budor – slikar, rođen je u Zagrebu gdje je diplomirao i slikarstvo. Djeluje u statusu slobodnog umjetnika, a uz slikanje bavi se i opremom knjiga te kazališnim dizajnom. Dosada je imao više od 20 samostalnih te je sudjelovao na mnogim skupnim izložbama. Sudjelovao je na interbalkanskom simpoziju vizualne umjetnosti na otoku Samothraki kao predstavnih Hrvatske. Jedan je od najboljih crtača na likovnih sceni Hrvatske.

Zlatko Modrić – slikar, diplomirao je slikarstvo u Zagrebu. Sudjelovao je na nekoliko likovnih kolonija u inozemstvu u Cite Internationale des Arts u Parizu i dosada je imao 20 samostalnih izložbi i sudjelovao na 30 grupnih izložbi. Ima status samostalnog umjetnika.

Dijana Iva Sesartić – kiparica, studirala na likovnoj akademiji u Sarajevu, Pragu i Zagrebu. Diplomirala je kiparstvo na akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a studijski je boravila u Stutgartu, Rimu i Firenci. U 20 godina rada ostvarila je preko 120 kiparskih portreta svojih suvremenika kao i važnih osoba iz povijesti hrvatskog naroda. Autorica je niza skulptura u javnom prostoru u Hrvatskoj i inozemstvu. Više od 20 godina izlaže samostalno i sudjeluje na brojnim žiriranim skupnim i tematskim izložbama i likovnim simpozijima (domaćim i međunarodnim) i dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

Tihana Karlović – slikarica, diplomirala je u Rijeci. Završila je jednogodišnji poslijediplomski studij Interdisciplinarna grafika na ALU Eugeniusza Gepparta u Wroclawu. Izlagala je na više skupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te za svoj rad dobila niz priznanja.

Tijana Mihailović – kiparica, dolazi nam iz Šibenika. Akademiju primjenjenih umjetnosti završila je u Rijeci. Studirala kiparstvo i grafiku. Autorica je više samostalnih izložbi te je sudjelovala na brojnim skupnim izložbama. Područje njenog umjetničkog rada je performans, video, fotografija, grafika, instalacija.

Nikola Faller – kipar, dolazi nam iz Osijeka. Gdje radi kao profesor likovne kulture u školi za primjenjenu umjetnost i dizajn i umjetničkoj akademiji u Osijeku. Osnivač je kiparske kolonije Slama koja prerasta u međunarodni slamaland art festival, a gostuje s ovom kolonijom na niz manifestacija i festivala u Slovačkoj, Mađarskoj, BIH, Srbiji, Njemačkoj, Italiji i Turskoj. Gostovao je i u Kanadi te Peruu kao i s urbanim land art projektom 4 godišnja doba.

Antonia Budano – pjesnikinja, dolazi nam iz Osijeka. Izdala je zbirku poezije, knjigu poezije, a njene pjesme objavljana su u mnogim zajedničkim zbirkama. Članica je udruge film, radio, kazalište književnost. A pomalo se bavi i glumom te je honorarni suradnik u Večernjem listu. U pripremi su joj dvije slikovnice i jedna priča za djecu, a nadamo se da će u danima koji slijede opisati i našu maslinu.

Tijekom naredna dva dana umjetnici će stvarati svoja djela u vremenu od 10 do 17 sati, a kolonija će biti otvorena za javnost te će se svi moći pobliže upoznati s ovim jedinstvenim primjerkom jednog od najstarijih stabala masline u Hrvatskoj, koja je očuvana sve do danas i svjedoči o kulturi i poljoprivredi ovog kraja, koje je otkrićem kaštelanskog crljenka kao sinonima svjetske poznate sorte vina Zinfandel učinilo grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih destinacija u svijetu. Gdje je vino i maslina tu je i kultura, govorili su stari Grci.

Koloniju je otvorila dogradonačelnica grada Kaštela Jadranka Matok Bosančić te se zahvalila sudionicima i iskazala zadovoljstvo što grad Kaštela uz svoje kulturne znamenitosti posjeduje i ovakvu prirodnu ljepotu jedinstvenu u Hrvatskoj, koja privlači pozornost javnosti.

U ime svih umjetnika obratio se voditelj kolonije Veno Jerković te dr. Tatjana Klepo u ime društva Bijaći i udruge maslinara Mastrinka te  iskazala veliko zadovoljstvo što je stara kaštelanska ljepotica nakon prošlogodišnje hladne zime ponovno zasjala u punom sjaju i ponovo ove godine dala plodove.

Kao gosti u zabavnom dijelu programa nastupili su tamburaški zbor Gaj iz Zaprešića te mješoviti pjevački zbor KUD Pojatno koji nastupaju diljem Hrvatske i inozemstva te rade na očuvanju baštine svog kraja. Domjenak za sve sudionike pripremili su učenici i profesori SŠ Braća Radić uz vino kaštelanskog vinara Nevena Vuine.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij