hren

OTVORENA GOSTUJUĆA IZLOŽBA '' ZAMBRATIJA - PRAPOVIJESNI ŠIVANI BROD ''
U okviru proslave dana grada Kaštela, Muzej grada Kaštela ugostio je izložbu Arheološkog muzeja Istre, pod nazivom '' Zambratija - prapovijesni šivani brod ''. Na otvaranju ove multimedijalne izložbe, koje se odvilo ovog četvrtka, u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu, sudjelovali su autori, dr.sc. Ida Koncani Uhač iz Arheološkog muzeja Istre i Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela u Puli. Uz njih u protokolu otvaranja sudjelovalo je i ravnatelj Muzeja grada Kaštela Ivan Šuta, a čast da službeno otvori izložbu pripala je Ljubomiru Radiću, ravnatelju Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu.

U svom govoru otvaranja, ravnatelj Pomorskog muzeja istaknuo je kako je ovo prvo postavljanje ove izložbe u Splitsko-dalmatinskoj županiji te je na tome čestitao ravnatelju kaštelanskog Muzeja, kao i samim autorima. 

Izložba je 2017. godine dobila priznanje Hrvatskog muzejskog društva za realiziranu izložbu i godišnju nagradu Hrvatskog arheološkog društva, a ravnatelj Ivan Šuta kazao je kako je to jedan od razloga zbog kojeg su odlučili ugostiti je.

- Ova izložba nam je iznimno zanimljiva zbog toga što je pobudila veliki interes javnosti. Mi u Kaštelima imamo sličan nalaz broda, doduše ne prapovijesni, ali je rimski brod koji stoji potopljen na lokalitetu Trstenik kod Kaštel Sućurca. Ovo je i prigoda da vidimo kako je proteklo ovo istraživanje i prezentacija samog broda, s tim da brod još uvijek i tamo leži, zbog toga što je riječ o iznimno zahtjevnom pothvatu vađenja i konzreviranja samog broda, pa je zasad odlučeno da se čuva pod morem, kazao je Šuta.

Riječ je o brodu koji datira iz prijelaza  brončanog u željezno razdoblje, tj. kraju 12. do kraja 10. stoljeća prije Krista, a njegova specifičnost je u tehnici izgradnje.

-Radi se o unikatom brodu koji je izrađen tehnikom šivanja, to je jedini, najstariji nalaz brodske konstrukcije na Jadranu, najstariji nalaz šivane brodske konstrukcije na Mediteranu, a vjerojatno i šire. Tako da je ovaj brod značajan upravo zbog proučavanja brodograditeljskih tradicija i karakteristika brodogradnje na području sjevernog Jadrana. Izložbom smo željeli predstaviti rezultate i dio analiza koje smo proveli do prvog otvaranja izložbe 2017. godine . Ovaj nalaz smo pronašli u podmorju uvale Zambratija, nedaleko Umaga, 2008. godine. Nakon njegovog pronalaska prošlo je nekoliko godina, dok smo se ekipirali, tada smo 2013. proveli njegovo cjelokupno arheološko istraživanje. U tome su nam uz tim od tridesetak ljudi, pomogli i nautički arheolozi iz Centra Camille Jullian (CNRS, Sveučilište Aix-Marseille) , a projekt je sufinanciralo Ministarstvo kulture RH. Nakon cjelokupnog istraživanja započeli smo rad na različitim analizama od kemijskih , analiza vrsta drveta do konačne tada još preliminarne rekonstrukcije brodskih linija i do jedne izrade modela koji se može vidjeti na izložbi. Pokušali smo sa udrugom Savudrijska Batana napraviti jednu sekciju dijela broda, kako bi smo mogli dobit uvid u brodske linije , u samu širinu i dužinu tog plovila, koji je vjerojatno plovio sjevernim Jadranom, kazala je autorica Ida Koncani Uhač.

Sama izložba postavljena je tako da posjetitelji informacije crpe putem izložbenih panoa, video prikaza rekonstrukcije, računalnog prikaza dijelova broda, a i sami se mogu okušati u primjeni tehnike šivanja.

- Osim starosti, ovaj brod je puno više, on je jedan nepresušan izvor podatka za arheologiju i istraživanje brodskih konstrukcija. Šivanje kao sistem gradnje razvijalo se diljem Mediterana, samoniklo je u više područja, ovaj naš brod je najstariji je samonikli sistem gradnje koji se zadržao od prapovijesti. Brod je pronađen na dnu u dužini od 6,7 m, a nekim preliminarnim istraživanjima utvrđeno je da je bio dužine od 9,1 m a širine 2 m, pokretan veslima mogao je zapremiti otprilike 10 ljudi, bio je dosta elegantan, uzak i dug, što upućuje na njegovu funkciju u smislu brzog prebacivanja duž obalne plovidbe za potrebe nekog gusarstva i borbe, pojasnio je suautor izložbe Marko Uhač.

Svi oni koji žele pogledati ovaj vrijedni povijesni nalaz mogu to učiniti do 30. travnja, do kada je izložba otvorena za javnost, u prostoru Nadbiskupskog kaštela u Sućurcu.

Foto: Luka Ištuk (PGK)
Video: Kaštela TV


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij