hren

U BIBLIJSKOM VRTU STOMORIJA OBILJEŽEN KRAJ RADOVA  NA SANACIJI OVOG VRIJEDNOG UMJETNIČKOG DJELA
Članovi Udruge biblijski vrt Stomorija i njihovi prijatelji okupili su se ove subote u hladovini stoljetnih stabala ovog vrta, utemeljenog prije 22 godine u spomen drugog posjeta pape Ivana Pavla II Hrvatskoj, kako bi obilježili završetak restauracije jednog od umjetničkih djela koje ga krase - Noine arke, skulpture našeg poznatog slikara i kipara Vaska Lipovca.

Biblijski vrt, kao četrdesetogodišnja vizija njene začetnice, a ujedno i predsjednice Udruge prof. Ivne Bućan, niknuo je tada na prostoru od oko 3 500 četvornih metara oko svetišta Gospe od Stomorije koji datira iz 12. stoljeća, a u njemu je zasađeno oko šest stotina biljaka o kojima govori Biblija, prije svega onih autohtonih našeg podneblja – masline, smokve i vinove loze. O vrtu je tiskana i knjiga autorice prof. Bućan, u izdanju Kršćanske sadašnjosti, u kojoj su opisane sve biblijske biljke sa samim  citatima iz Biblije.

Sama Noina arka, duga gotovo tri i visoka metar, sagrađena od starih drvenih željezničkih pragova koje je Lipovac našao na jednom odlagalištu u Kaštelima, u vrtu je postavljena  2004. godine, a zbog utjecaja vremena dosta je propala, budući da je napravljena od drva i položena na zemljanu podlogu. Stoga je bila nužna njena restauracija koja je napravljena posljenjih mjesec dana, uz pomoć Grada Kaštela i Turističke zajednice, te djalatnika Vlastitog pogona, koji i inače redovito održavaju urednost ovoga vrta, doznajemo od prof. Bućan.

Samu restauraciju vodila je Nikolina Drlje, magistra konzervacije i restauracije, zajedno s kolegama i apsolventima Umjetničke akademije u Splitu Antom Polićem, Jelenom Hudinčec i Jurom Balićem.

- Najvažnije je bilo sanirati sva oštećenja i rupe koje su s vremenom nastale na arci jer je ležala na tlu i bila zakopana petnaestak centimetara, a zemlja i drvo jednostavno ne funkcioniraju zajedno te je bilo potrebno prije svega postaviti je na betonske blokove. Ujedno je napravljena i drenaža tla, nasute su četiri i pol tone kamenja kako bi voda mogla otjecati, a za sami restauratorski rad vodili smo se idejom autora Vaska Lipovca, da ona izgleda glomazno i rustikalno i bude pristupačna djeci, koja su se dolazila igrati i dok su trajali sami radovi na njenoj sanaciji – naglašava mr. Drlje.

Kratko predavanje o lokalitetu Gospe Stomorije te samoj Noinoj arci, koja u prijevodu znači Očeva arka,  ovom je prilikom govorio član Udruge Marin Bedalov. Kako se moglo čuti, Noina arka nasukala se na brdu Ararat u Armeniji, na tromeđi Turske, Rusije i Irana. Armenski narod se pokušalo u potpunosti uništiti te se dogodilo da je nastala zemlja bez Armenaca, a da se to ne dogodi i našem narodu pomogao je upravo papa Ivan Pavao II priznavši Hrvatsku, zbog čega je njemu u čast vrt i utemeljen.

- Mi u Hrvatskoj ujedno imamo i svoju arku, Zvonimirovu, koja predstavlja Hrvatsku koja je i napadana i uništavana, a o kojoj je pisao Vladimir Nazor, no ona je još tu i raste i upravo bi ovo trebao biti trenutak da ona krene dalje, istaknuo je, među ostalim, ovom prilikom Bedalov.

 

Foto: PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij