hren
 

KOMEDIJA KOJA ZAHTIJEVA DRUŠTVENE PROMJENE
Još jedna predstava održala se u Kaštelima u sklopu programa Kaštelanskog kulturnog ljeta. Komedija „Zov divljine“ sinoć u Novom parku u Lukšiću nasmijala je mnoge, ali i ukazala na tradicionalnu i ukalupljenu interpretaciju pojma žene.

U predstavi četiri žene nađu se u dubokoj šumi, daleko od civilizacije, i tada kreće drama. U šumi se glavne protagonistice počinju otvarati jedna drugoj, na kušnju dolaze njihova prijateljstva, kao i veze s muškarcima koje su ostavile u civilizaciji. U tom okružju divljina ih zove, tiho, ali snažno, i tada shvaćaju da su jedna drugoj najveća potpora. Željka, Anita, Marina i Ivana dokaz su koliko su snažna ženska prijateljstva. Kako je komedija protjecala, spoznale su svoju izvornu snagu i pritom se dobro zabavile. Osim mnogo smijeha predstava je prenijela i važnu poruku.

U zakonu jednakost, u praksi nejednakost. Najuočljivije područje nejednakosti žena i muškaraca u Hrvatskoj, a i u svijetu, je tržište rada u kojem još uvijek postoji kontinuiran jaz u plaćama. Uz to, žene se i dalje teže zapošljavaju, rade u nepunom radnom vremenu te primaju manje plaće iako u prosjeku rade više no muškarci. O svemu navedenome, i više, progovara i hit predstava Scene Gorica koja ukazuju na nejednakosti i probleme s kojima se suočavaju i žene danas. „Zov divljine“ u velikom dijelu bavi se i našim samoćama te poziva na okršaj sa zastarjelim poimanjima ženstvenosti.

Sinoć na pozornici u Kaštelima glavne ženske likove interpretirale su poznate hrvatske glumice: Jasna Palić Picukarić (Željka), Nina Kaić Madić (Anita), Hana Hegedušić (Marina) i Ines Bojanić (Ivana). Predstava je rezultat vlastite produkcije Gradskog kazališta Scena „Gorica“, tekst je napisala Kristina Kegljen, a za režiju je zaslužna Lea Anastazija Fleger. Predstava je na komičan način uspjela progovoriti o ženskim problemima u modernim vremenima, što je prepoznala i publika u Lukšiću.

 

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij