hren

SANDRA HRABAR KAO DOBRILA VRATILA KAŠTELANE U 16. STOLJEĆE
U  trećoj po redu večeri kostimiranog storytellinga, ovoga petka posjetitelje je ispred svog dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću dočekala Dobrila Vitturi, kako bi im ispričala priču svoga života. Dobrilu je utjelovila Sandra Hrabar, inače turistički vodič i interpretator baštine koja se u ovoj ulozi našla zahvaljujući projektu Splitsko-dalmatinske županije pod nazivom ''Dalmacija storytelling'', a koji za cilj ima kreiranje interpretacijskih šetnji u turizmu.

- Dobro došli kod mene doma, lipo mi vas je svih vidit, ja sam kao što vidite plemkinja, ovo je ovdje moj kaštel,a ja sam Dobrila Vitturi. Pokazat ću vam svoju kuću, svoje odaje i ispričati priču moje ljubavi - kazala je Hrabar  i povela goste kroz svoj dom, pričajući im dobro poznatu priču o životu Miljenka i Dobrile.

Od atrija i vrata ljubavi kroz koje je pobjegla s Miljenkom, do Dobrilinih odaja i sobe u kojoj se molila za svog voljenog, priča je vjerno kroz autentični prostor sve više rasla do kobnog trenutka spoznaje Miljenkove smrti. Uz samu priču o tragičnoj ljubavi, upoznali smo se i sa rasporedom i namjenom prostorija u dvorcu, kao i običajima života onoga vremena.

Posjetitelji su pljeskom ispratili uspješnu premijernu izvedbu Sandre kao Dobrile, na čemu im se ona srdačno zahvalila, a potom odvojila vrijeme kako bi s nama podijelila dojmove.

- Mi smo prvenstveno turistički vodiči koji su završili tečaj za storytellere. Ja sam završila tečaj za kostimiranog povijesnog lika, u ovom slučaju Dobrilu, što znači da moram ući u lik, paziti na nakit, odjeću, cipele, sve do najsitnijih detalja. Kad uđete u lik, morate ući u cijeli tekst, a morate paziti i na povijesne informacije. Koristimo sve svoje vodičke vještine, u smislu da dok hodamo prostorom pazimo na ljude, ostvarujemo interakciju postavljajući im pitanja kako bi im bilo što zabavnije. Poanta je u doživljaju, da se doživi prostor i da mi interpretiramo baštinu - rekla nam je Hrabar i dodala kako uz nju Dobrilu utjelovljuje i kolegica Jelena Marijanović.

Svoje dosadašnje znanje stečeno kroz posao vodiča, Sandra je za potrebe ovog projekta proširila na tečaju za storytelling.

- Projekt je započeo u studenom prošle godine na tečaju kojeg je vodio Mark Wallis, Englez se bavi obukom storytellera, a i sam je među prvima pristupio takvom načinu dočaravanja povijesnih likova. Učili smo glumačke vještine, ponašanje, geste, manire, koje sam ja onda prilagodila liku Dobrile i kontekstu vremena u kojem je ona živjela – pojasnila je i dodala kako su ona i Jelena lik Dobrile kreirale na temelju romana Marka Kažotića. Svojim savjetima pomogli su im i ravnatelj Muzeja grada Kaštela Ivan Šuta, muzejska savjetnica Sanja Acalija, kao i muzejski pedagog Mario Klaić.

Sudionici ovoga projekta nadaju se kako će u budućnosti postići komercijalni uspjeh te tako na još jedan način obogatiti kulturnu ponudu Kaštela. Dobrilinu priču publika će ponovno moći vidjeti i čuti 11. i 18. lipnja.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij