ČESTIT BOŽIĆ I SRETNA NOVA GODINA
Svaki veliki blagdan pa tako i Božić odlična je prilika da preispitamo svoj odnos sa Bogom. Sa Bogom i Čovjekom. Jer bogoljublje uvijek ide sa čovjekoljubljem. Što učinite jednom od moje najmanje braće, meni činite – rekao je Isus.

Postavimo pitanje kakvi smo to mi jedni prema drugima. Pohlepni smo, gramzivi,  želimo sve za sebe. Mrzimo se zbog različite boje kože, vjere i nacije. Nećemo razgovarati sa susjedom jer nije glasovao za istu stranku kao i mi, jer se usudio imati različito mišljenje. Gdje je tu čovjekoljublje? Ovo današnje društvo otuđenosti stvorili smo baš mi svojim postupcima. Hoćemo li ga mijenjati, na sreću ili žalost, ovisi samo o nama.

Gledam na primjer naše shopping centre, te hramove frustracije. Ne znam tko je nervozniji, kupci nervozni zbog ogromne razlike između stanja u košari i stanja u novčaniku ili prekovremenim radom iscrpljene prodavačice koje zadnjim snagama glume ljubaznost, a mislima su već odavno kod kuće sa svojim najmilijima. Svatko na svakog viče, gura se i sebi u bradu psuje. Svi trče, žure, a onda padaju od umora i razočarenja. Nigdje Božića, samo ogromna razina frustracije.
A Božić je zagrljaj, topla riječ, poljubac…ništa strašno ni skupo, no ne nalazi se na polici u koju gledamo. Otkrijmo ga, usrećiti ćemo druge, a još više sebe.

Što nam poželjeti u novoj godini?

U već nekoliko novih godina ulazimo sa zebnjom što nam ta godina donosi i hoće li biti još teža od one iza nas. U ovu novu godinu uz zebnju ulazimo i sa novom Vladom. Rekao bih i sa novom nadom. Nadom u bolje sutra. Nadam se zajedno sa vama da je došlo vrijeme kada ćemo okrenuti jednu sasvim novu stranicu u povijesti naše zemlje i krenuti graditi društvo po mjeri čovjeka. Sigurno je kako neće biti lako, no sa svakim danom odgode biti će sve teže. Ako smo već zeznuli naše živote dajmo barem šansu našoj djeci. Nemojmo sve upropastiti do kraja.
Istinskim promjenama najviše se nadaju tisuće nezaposlenih, tisuće onih koji ne primaju plaće i tisuće onih koji pristaju na rad u ropskim uvjetima jer su svjesni kako će novi posao teško naći.
Ova Vlada na sebe je preuzela velike obveze i velika nadanja. Ako uspiju veliku zahvalu neće dobiti, a ukoliko ne uspiju pobrati će gnjev za sve prethodne Vlade zajedno. Zaista im neće biti lako, ali sami su svojevoljno i nadam se svjesno preuzeli tu obvezu.

Nadam se da ćemo napokon doživjeti nešto i od „nove pravednosti“ koju nam je još ranije obećao predsjednik. Za pravdom vapi svaki segment našeg društva. O toj novoj pravednosti ovisi u kolikoj će mjeri Hrvatska biti zemlja po mjeri čovjeka. Lako je stvoriti zemlju po mjeri političara i tajkuna. Takvu već imamo. Nama treba nova zemlja sa novom pravednošću za male i obične ljude. Humanost društva najbolje se očituje kroz zaštitu prava njegova najugroženijeg dijela.

Strah, neizvjesnost, nadanja i očekivanja, sve se to miješa u velikim količinama. Koji sastojci će prevladati vidjet ćemo uskoro. Ja sam još uvijek optimist.
Uz nadu u bolje i sretnije sutra, sve najbolje vam želi vaš Sizif!


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • (Gost_5191)

  sizife..ti sad .. to gledas iz druge perspektive..ili klupe..i uz nadu u bolje i sretnije sutra..ali bojim se da ces se nacekat.. ;)

  oko 6 godina prije
 • Bravo Sizife ! (Gost_7139)

  Prava čestitka (razmišljanje i poruka) za Božić......fala !

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4368)

  Sizife, svaka čast, samo da mi je znat tko si...mislim da znam...pusa

  oko 6 godina prije
 • od tomkast (Gost_9205)

  Dragi Sizife ! Kolumna je vrhunske kvalitete , zelje i ocekivanja su velika , nade umiru na kraju , krivi smo uvelike sami (svojom bahatosti i neprimjernim ponasanjem).
  Promjenimo svoj udio i svoj dio krivnje na ovom stanju , pozelimo to i drugima , a ondak se okrenimo Bogu , zamolimo ga za pomoc na tom putu .
  Sretna Nova ..... pamet u glavu ..... nek nam bude lipsa i bolja .........

  oko 6 godina prije
 • (Gost_181)

  puno lipo napisano i iskreno hvala, čitateljica iz Splita

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5537)

  predivno :grin :grin :grin :grin :grin :grin

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6144)

  uvik nešto rezimira i rezonira :grin

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3183)

  moje mišljenje je da božića kod većine naroda nema od raspada jugoslavije,ljudi su prije bili manje opterećeni nebitnim stvarima,više su se smijali,više družili po kućama..........a sad,ako nemaš 200 kun u takujinu nevaljaš,neće te nitko,a moš bit bolji od kruva.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5091)

  E moj Sizife,lipo napisano ali straj me je,puno me je straj.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_48)

  ha ha ha but, this is 7 pripizdinis of Kašte(i)l(lj)a
  Vidi se po člancima poviše i komentarima kakvi smo :grin :grin :grin

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3122)

  Nemože niti jedna Vlada prominit narod, ali svaki narod može prominit Vladu.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6236)

  :)

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara