SAMO U RATU RAÐALO NAS SE MANJE
Jedan od najvažnijih problema sa kojima bi se trebala suočiti nova Vlada zasigurno je i drastičan pad nataliteta. Pad nataliteta već i doslovno postaje pitanje života i smrti našeg naroda jer sve brže nestajemo.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prošle 2011. godine rođeno je gotovo dvije tisuće djece manje nego godinu dana ranije. Veći pad zabilježen je samo u jeku rata. Kad tomu pridodamo nastavak trenda iseljavanja uglavnom mladih i visoko obrazovanih ljudi, situacija postaje alarmantna. Izgleda da su posljedice pljačke i iz toga proizašle krize sve sličnije onima ratnima.

Kako bismo zaustavili negativne trendove i pokušali spasiti hrvatski narod od izumiranja, jasno je da najprije moramo otkloniti uzroke koji su doveli do tih negativnih trendova. Sigurno je da je to kompleksan problem kojeg ne može riješiti samo jedan novi bolji zakon, jedno ministarstvo ili samo jedna Vlada u jednom mandatu. Problem je velik i traži ozbiljan rad u kontinuitetu. Ali kako se kaže, puno malih čini jednu veliku.

Demografsku politiku neke zemlje najlakše možemo razumjeti ako je promotrimo kroz položaj majke. Kakav je položaj žena u Hrvatskoj, preciznije kakav je položaj mladih žena koje bi trebale biti majke? Odličan pregled u jednim našim dnevnim novinama dao je ugledni demograf dr. Anđelko Akrap koji tvrdi kako… većina mladih žena sa srednjom stručnom spremom, koje tradicionalno ranije stupaju u brak i ranije rađaju, zapošljavaju se u trgovinskom sektoru, gdje na određeno vrijeme za nisku plaću radi bez radnog vremena, praznicima i vikendom.

Javna je tajna da se u skoro cijelom privatnom sektoru, a poglavito u trgovini provodi nasilje nad ženama. Žene rade za nižu plaću od muškaraca. Rade bez prava na tjedni odmor, bez kontrole nad prekomjernim eksploatiranjem. Godinama rade na istom radnom mjestu, a fiktivno prelaze iz firme u firmu istog vlasnika kako ne bi po zakonu ostvarile uvjet za rad na neodređeno vrijeme. Najgore od svega je što čim zatrudne ostaju bez posla. Naravno, sve po zakonu jer im baš tada, kao slučajno, istekne ugovor. Odsutnost sa posla zbog bolesti djeteta? Hm...

Cijelo to vrijeme njihovi izrabljivači i direktni protivnici opstojnosti i budućnosti hrvatskog naroda cijenjeni su poduzetnici i popularni uglednici. Za njih se kroje i donose zakoni. Pitam se, što onda očekivati za narod koji časti svoje zatirače osim nestanka?

Hoćemo li se i dalje čuditi što nam mladi sve više odgađaju stupanje u brak i zasnivanje obitelji? Hoćemo li i dalje ustrajati u svojim primitivnim razmišljanjima kako su današnji mladi prekomotni što na svijet ne žele donositi djecu ako nisu sigurni da će ih moći uzdržavati. Ili ćemo shvatiti kako mladi danas odgađaju zasnivanje obitelji ne zato što to ne žele nego zato što nemaju ni elementarnih uvjeta. Svojim primanjima ne mogu si osigurati ni podstanarski stan, nemaju nikakvu perspektivu ni sigurnost na radnom mjestu.
U ovakvim uvjetima svaka mlada obitelj i svako novo dijete je divljenja vrijedna hrabrost i žrtva.


KOMENTARI:

Stari Komentari (83)

Učitaj prethodne komentare
 • pod koludron (Gost_7165)

  našen svitu pa i velikom dilu ovih ča ovu temu komentiraju je najdraže sprdat se s tin koliko ko jema dice.
  Problem broja građana u Hrvatskoj će uskoro ili već je postat najveći problem u Hrvatskoj i teško će ga moć nadomjestit svi dotepenci sa Istoka, iz Afrike i Azije, u pravilu muslimanske vire.

  Kad se govori o malon broju dice u našoj zemji, sve se svodi na materijalne razloge, a niko ne spominje psihološku i sociološku stranu ovog problema.
  1. U Hrvatskoj je sve više stari momci i nešto manje starih cura i većina tih samaca nisu nezaposleni, bez pinez i bez imovine.
  2. Istina je da se broj pobačaja u Hrvatskoj smanjija, ali i bez obzira na to Hrvatska je u posljednjih pedeset godina izgubila oko milijun potencijalnih života, jer ako pogledate statistiku u Hrvatskoj svake godine kad zbrojite broj novorođene dice i izvršenih pobačaja vidit ćete da je taj zbroj veći od broja umrlih.
  3. povećan je broj rastavljenih brakova, što također utječe na smanjenja broja dice
  4. povećan je broj izvanbračnih zajednica u kojima rijetko partneri imaju više od jednog diteta,
  5. sve je više javno izraženih homoseksualnih zajednica u kojima nema prokreacije
  6. sve veći broj ovisnika o drogama i alkoholu, te promiskuitetan život utječe na smanjenu plodnost takvih osoba

  Ad 1) Kad sam spomenuo samce (muškarce i žene) jedan dio njih su visokoobrazovane osobe koje su se posvetile karijeri, cjeloživotnom učenju, magisterijima, doktoratima i nimaju oni vrimena za jemat dicu. Točno je da u ove spadaju i oni ča stalno rade na određeno vrime.
  Često se govori da ima puno samaca na selu (isključivo starih momaka, jer mlade žene nastoje što prije uteć sa sela), a u gradovima je još više starih momaka i cura
  Ad 2) Zašto se žene odlučuju na pobačaj? Nitko nikada nije održao jednu pravu javnu raspravu o tome. Mislim da najveći razlog zašto žena pobaci nisu isključivo materijalni razlozi, već strah koji joj stvori njezina najbliža okolina, muž, mater, otac, svekrva, svekar, prijateljice, rodice, sestre, braća, kolegice na poslu, beskrupulozni šefovi na poslu, a i sam zakonodavac kad je potiče da izabere hoće li se riješit diteta, umisto da svi ti promisle i podrže moralno tu ženu, da rodi, da donese jedan novi život, koji je u pravilu jedno zvanje ili zanimanje za radno misto u društvu, koje donosi novu kvalitetu u društvu u kojoj svi ti žive. Da su se tako naši stariji ponašali odavno bi svita nestalo. Jema san slučaj u familiji, di su jednoj mojoj, na pregledu u bolnici, kad je u četrdesetoj godini bila trudna s četvrtin diteton, rekli da je luda i ča se \"toga\" nije riješila. Ona se odlučila rodit i sad je to njezino dite uspješna maturantica i sprema upisat fakultet. I sad se vi pitajte koliko je takva negativna \"demografska kampanja\" koja u ovoj zemlji traje već desetljećima (ča će ti toliko dice, ko će to ranit) pa i danas onemogućila toliki broj ljudi da dođu na ovaj svit.

  Ad3) Rastave brakova su isto razlog za manji broj dice, jer u većini se rastavljaju oni koji imaju jedno ili dvoje dice. Poslin više u pravilu nimaju dice ako uđu u vezu s novin partneron

  Ad 4) Izvanbračne zajednice su sve veći trend i u njima ćete rijetko susresti da netko ima troje dice s istin partneron. U pravilu je tu samo jedno dite ili uopće nima dice jer je to za takve moderno

  Ad 5) Homoseksualne zajednice ne mogu jemat svoju dicu i one su promotor suda svita, a to ča oni tražu posvajanje dice, to nije ništa drugo nego legalizirana pedofilija, pogotovo ako se radi o zajednici dvojice muškaraca

  Ad 6) Sve veći broj momci i cura koji ulaze ili su ušli u razdoblje kad se očekuje od njih da budu roditelji, sve više piju i to do ispumpavanja, eksperimentiraju sa sve ubojitijim drogama, a sve to i potiče da često minjaju međusobno partnere, što povećava razvijanje svih mogućih spolnih bolesti, a drastično smanjuje plodnost.
  Veliki dio onih koji su prominili više partnera su najžešći zagovornici umjetne oplodnje, jer su prirodni put dobro zagadili, pa bez takve potpore ne mogu imat dicu.
  Sve je više onih kojima je lakše ranit pase i maške nego ranit dicu, a ako i jemaju dicu, to je obično jedno, diko dvoje dice, njima je sve skupo za jemat još dice, ali za pedigre i whiskas uvik jema pinez, a u šetnju je lakše vodit pasa, vengo jemat dite i kupit kolica pa ić u šetnju.

  Zato nemojte samo govorit o materijalnin razlozima zašto je u Hrvatskoj malo dice, nego je takav naš mentalni sklop. Jedan friški statistički podatak kaže da 1/3 visoko obrazovanih žena u Hrvatskoj u dobi od 30 do 40 godina nema dicu, jer su se posvetile napredovanju na poslu, magistriranju i doktoriranju, od takvih veliki dio gore navedenih starih momci biži jer nemaju toliku stručne spremu kao cure. I još na kraju valja ukazat na činjenicu da u Hrvatskoj u mladim naraštajima svake godine se rodi 1500 muške dice više nego ženske, a isto tako sve više žena se udaje na Zapad, tako da jedan dio stari momci ne može ni pronać partnericu.

  Nisam zagovornik ogromnog broja dice u obitelji, ali svaka zdrava obitelj bi tribala imat najmanje dvoje, a najviše četvero dice, da bi se popravila slika u Hrvatskoj. Mislim da bi obitelji s tolikim brojem dice treba stavljati u prvi plan, jer oni koji jemaju samo jedno dite (osim ako nije bolest u obitelji) su sebični, a oni ča ih imaju sedan, osan, devet itd dice su određenom broju slučajeva neodgovorni prema sebi, toj dici i društvu, ukoliko nemaju elementarne uvjete za živit.

  oko 6 godina prije
 • dostojevski (Gost_2128)

  za gosta 8178 skroz se slazem s tobom,ali ako nisi sposoban ne pravi dicu jer poznata je ona stara posli j..... nema kajanja :p

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8178)

  dostojevski cini se da si ti sposoban pravit dicu i samo to

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5228)

  ako uđemo u europsku uniju doći će 5 milijuna stranaca pa će nas bit deset milijuna i bez rađanja. :eek :eek :eek :eek :eek

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1098)

  Poduzmite nešto, nestajemo al je partizana sve vise i oni su vjecni sad je u odnosu na 1945 priblizno a za koje desetljece bit ce isto?

  oko 6 godina prije
 • dostojevski (Gost_2128)

  goste 8178 ko zna mozda san i tvoje napravija kad se tako palis... :p neka nase dice sta vise

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8178)

  hahahahhahahahhahahahhahahha..... hvala bogu samo jedno ;) ..... nije ljubav kjuska ;)

  oko 6 godina prije
 • dostojevski (Gost_2128)

  ajde kupit cu ti metlu za rodjendan sama o svom trosku polozi vozacki... :p neka ti je sa sricom.. ;) samo posli j..... nema kajanja ;)...samohranice

  oko 6 godina prije
 • (Gost_119)

  Kosorica je sa Kerumom išla u koaliciju.
  Čačić kaže da je uspjeh Todorića, uspjeh Hrvatske.
  Kod oba trudnice ostaju bez posla.
  Živila natalitetna politika

  oko 6 godina prije
 • (Gost_225)

  nekima su ovde i za dicu krivi partizani, a ustvari su mladi postali lini i dicu pravit. nevirujen da je duvan zato kriv.možda su krive pelene koje se ne peru več se bacaju, možda gotova mlika i čajevi , možda gotovi pudinzi i papice od povrča i mesa.neznam ali puno se majki žali da nema posla ali isto traže smještaj u vrtić.nisu matere ni prije radilebarem prije 60 god. isto su se dica rađala i pelene prokuvavale i papice kuvale. e ali su matere bile sa dicon doma.sada bi puno njih rodilo i da in se po nekadašnjem ruskom sistemu dica goje po ustanovama.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1680)

  Goste pod koludron može li to malo detaljnije. Reklo bi se da si Anton Vukas Sućuranin iz Države Zvane Grizli.

  oko 6 godina prije
 • pod koludron (Gost_7165)

  goste 1680
  možda za pravit dicu i ne tribaju detaji, ali mentalni sklop našeg puka čini puno detaji koje taj isti puk ne zna opisat

  oko 6 godina prije
 • za pod koludrom (Gost_1092)

  ej, danas je 21 stolječe, inkvizicija više ne postoji i Zemlja je okrugla i nije ravna ploča na leđima dva kita.
  To o čemu ti pričaš je mali postotak, pravi razlog je ekonomija i neizvjesnost ( strah ) ljudi što je i normalno u ovoj situaciji, a na koncu konca tili smo kapitalizam, otvorili mu vrata i evo nam ga ( neko ga prima do prostate a neko do jajnika ). Uostalom zašto popi i časne ne rade dicu ( vidi vraga, njima je opravdano što se ne žene i imaju krdo djecova ).

  oko 6 godina prije
 • pod koludron (Gost_7165)

  ne znan goste 1092 koga san ja to tužija i sudija ka ča je inkvizicija to radila. Nisu to nikakvi mali postoci:
  a) vanbračnih zajednica blizu 10%
  b) rastavljenih brakova 20%
  c) homoseksualaca u ovoj zemji oko 10%
  d) stari momci i starih cura 15%
  e) alkoholičara najmanje 100.000 u fertilnoj dobi
  f) narkomana sigurno 60.000

  Sigurno su pedesete i šezdesete godine prošlog stoljeća bilo blagostanje, imali smo sigurno u kućama sve ća i danas jemamo kad je vlada \"socijalizam u ljudskom liku\".

  Mislin da si u kontradikciji ako kažeš da popi i švore imaju krdo dice, a prije toga kažeš da zašto popi i časne ne rade dicu

  Osim toga naprimjer pravoslavni popi se žene i imaju dicu, ali Srbi, Rusi, Rumunji i ostali pravoslavci isto plaču da ni u nji nima dice.

  Po sadržaju tvog komentara bit će da si socijališta anarkišta koji se uklapa u mentalni sklop koji san opisa.

  Bit će da je tebi važno samo tvoje prkno, da je sito i omašćeno, a drugo ništa nije bitno

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1680)

  ovo je komično

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5191)

  judi moji..rekli smo sto mislimo o ovom problemu..ali..sizif ovo nije napisa..iz dva razloga..komentara je puno..i drugo..on nema i nije ima vrimena..za pisati.. ;)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1680)

  Ti goste pod koludron samo nabrajaš neke razloge a nemaš pojma kako je došlo do njih. Ajde reci zašto je 20 posto rastavljenih, nitko ih nije tira u brak. Zašto je toliko i toliko starih momaka i cura, narkomana, alkosa i kao bi ti njima naredija da prave dicu, radnu snagu koja nikad neće vidit posla. A i ovi pederi ti nemaju veze s vezon, oni su najmanje krivi jer ionako neće pravit dicu pa na njih ne treba ni računat. A ako su ovi ostali i došli u navedeno stanje iz navodno ekonomskih razloga, pedere sigurno nije stvorila neimaština.
  Ja priznajem da ne znam ništa i neznam ništa riješit, a ti sve znaš, a neznaš ništa riješit.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1092)

  vanbračna ekipa radi dicu
  ekipa iz razorenih brakova radi dicu
  homoseksualci isto mogu raditi dicu ( ili ih posvojiti ) od gore navedenih koji su je napravili
  alkosi, narkomani isto mogu napraviti dicu
  starih momaka i cura je uvik bilo i bit će ih
  Pitanje je ZAŠTO se dica ne rade?
  Čitaj bolje, reka san da \"Uostalom zašto popi i časne ne rade dicu ( vidi vraga, njima je opravdano što se ne žene i imaju krdo djecova )\"
  Jesam, ja sam sve to što si napisa ( anarhista, socijalista, prkno, još bi dodao i srbin, sotonista, koji vjeruje u stablo jabuke ), ali to i dalje ne mijenje činjenicu da se zbog životnih (ne)prilika ljudi ne razmnožavaju.
  Eto ti nam budi dika i ponos i napravi barem 17-ero i lipo živite u stanu od nekih 55 kvadrata s prosječnom plačom.
  Što se tiče mog prkna, istina je priznajem, mene zanima moje a ne tvoje.

  oko 6 godina prije
 • pod koludron (Gost_7165)

  goste 1680 ništa ja sam ne mogu riješit, ali uza sve ekonomske potribe koje ti naglašavaš, tija ti to ili ne tija važan je mentalni sklop.
  Evo ti primjer nordijske zemlje, prave socijalne države, sa snažnon ekonomijom i radnim navikama, a opet dice je i tamo sve manje. A ako se zadnje vrime tamo i povećava na to utječu izbjeglice iz ciloga svita pogotovo iz muslimanskih zemalja.

  oko 6 godina prije
 • pod koludron (Gost_7165)

  goste 1092 cijenin tvoju iskrenost. Točno je da svi mogu pravit dicu, ali san ja navea sve više prisutne biološke uzroke radi kojega mladi ljudi ne mogu imat dicu, i tu in nikakva ekonomija i standard neće pomoć, ako ne prominu način razmišljanja. Drago mi je da si iskren, da se može lako pripoznat tvoj svjetonazor.
  Zamjeran ti da bi ja triba jemat 17 dice, a lipo san reka da san zagovornik da se podržava obitelji sa dvoje do četvero dice.
  Opis prkna mi je pomoga da lakše svatin koji si

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1680)

  Tebi su rastavljeni, vanbračne zajednice, alkosi i narkosi biološki problem. Pederi se rode kao takvi i oni su zanemarivi, nema šanse da ih je deset posto, ali još nisam vidila rođeno dite da je narkoman. Kakvi biološki problemi o čemu pričaš, dragi moj to su psihološki problemi koji su proizašli iz nečega, a ja neznam čega.

  oko 6 godina prije
 • pod koludron (Gost_7165)

  goste 1680 ja nisan reka biološki problem, već biološki uzroci, a na biologiju utječe način kako se ljudi ponašaju i kako žive, a to ima veze i s njijovin psihološkin profilon.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1092)

  u ciloj ovoj prići vidim tvoju opsjednutost prknom ( čmarom ), što je tvoj problem, a ja ti nisam opisivao svoj čmar ( za tebe prkno ). Želiš li ? Moj svjetonazor je moj i ja ga se ne sramim. Iz svega ovoga se može naslutiti da si ti prikriveni homoseksualac, i budi faca, promjeni svoj način razmišljanja ( kako sam navodiš da treba raditi ) i napravi više od 4-ero ditića.
  I još jedna stvar z akraj: gore navodiš uzroke radi kojih ljudi ne mogu imati dicu, što je bitno drukčije od [B]ne htjeti[/B],
  Dosta više o guzicama

  oko 6 godina prije
 • pod koludron (Gost_7165)

  goste 1092 nemam ja ni sa javnim ni sa prikrivenima NIŠTA. Izvrćeš neke moje zaključke kako tebi odgovara. Ja sam u činjenicama iznija i zašto ljudi ne mogu, a bome i zašto neće da imaju dicu.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1092)

  a ti se baviš nekim kvazi psiho-demografskim laprdanjima razmatranim kroz anusnu šupljinu. Nisi nikakve činjenice prezentirao, gdje piše da peder ne može imati dite?? Pop ne bi smija imat dice,a opet se odaju bludu ( možda uđe i u prkno od primateljice uda ) i rode, tako da i pop ima dite ili dicu.

  oko 6 godina prije
 • pod koludron (Gost_6104)

  izvodi zaključke kako oćeš, a usput te pitan zašto pederi tražu pravo na posvajanje dice u svojin zajednicama kad već mogu, kako ti kažeš, imat vlastitu dicu. Osim toga, kad su popovi u pitanju, svi osin katoličkih se ženu i imaju dicu, ne kažem da i ovima ne zalutaju dica, ali neće popovi s pravljenjen dice popravit situaciju. I ti si bija ili jesi nečije dite, pa virujen da je tebe mater rodila ili bi možda volija da te se riješila prije nego si se rodija.

  oko 6 godina prije
 • Za onog \"pod koludrom\" i druge. (Gost_5162)

  Napisa-o/la si:
  \" ... u Hrvatskoj u mladim naraštajima svake godine se rodi 1500 muške dice više nego ženske, ...\"

  Iako se s Vama u 99% stvari koje ste iznijele slažem i iako ova moja naredna primjedba ne mijenja bit stvari i vaše dokazivanje radi istine i boljeg razumijevanja stanja navodim sljedeće:

  Uvijek se rađa više muške od ženske djece. Mislim da je i kod životinja tako, ali to sad ovdje nije bitno. Bitno je to da broj jedinki i \"sastav\" spola koji se rađaju, kote, izležu, ... , izniču (kod biljaka) toliki i takav da se ODRŽI DOTIČNA VRSTA. To je zato jer je priroda \"pametna\".

  Naime, ljudski muški rod je podložniji umiranju iz raznoraznih razloga pa je priroda \"uredila\" da se baš u doba rane mladosti (adolescencije) broj jedinki muških i ženskih IZJEDNAČI !!! Upravo u vrijeme njihove najveće spolne plodnosti i moći (potencije kao jedinke) i tjelesne sposobnosti, izdržljivosti, prilagodljivosti, ... . To je kod ljudi od 15. do 25. godine života. Zato oni koji se odluče za kasnije začeće imaju manje uspjeha, a onda s tim dolaze i ostali problemi, razna vanmaterična i umjetna oplodnja, teže je \"podnositi\" djecu (\"slabiji su nam živci\"), preklapanje razdoblja puberteta djece i menopauze, ... .
  Taj pravac (krivulja) se nastavlja pa slijedom toga u Hrvatskoj žene žive duže oko 7 godina (muškarci 72, a žene 79 god.).

  \"Filozofija\" prirode je jednostavna i sljedeća:
  Svaka jedinka je DUŽNA \"proizvesti\" onoliko potomaka koliko je potrebno u danim okolnostima da se ODRŽI VRSTA! Kako su ljudi spolna bića to znači da jedan par MORA IMATA NAJMANJE DVOJE DJECE! Ili bar SVE poduzeti za ostvarenje tog cilja!

  Stvarnost je zapravo još gora. Zbog raznoraznih razloga neke jedinke ne mogu ili ne dostignu to da se razmnože. Zato ostali parovi MORAJU imati više od dvoje djece. Statistički je to u Hrvatskoj oko 2,3 djece po paru. Kako se ne može roditi 0,3 djeteta to praktično znači TROJE DJECE po PARU.

  [U][B]ZAKLJUČAK:[/B][/U]
  [U]U Hrvatskoj jedan par MORA IMATA NAJMANJE 3 (TROJE) DJECE! Ili bar SVE PODUZETI za ostvarenje tog cilja! [/U]

  Nadalje iz toga slijedi da je svaka hrvatska jedinka svojim žačećem DUŽNA STVORITI 3 (TRI) ŽIVOTA s počekom od (po zakonskim i drugim pravilima i običajima) 18 god. i 9 mj., tj. s punoljetnošću nastupa razdoblje VRAĆANJA DUGA koje smo zapravo dužni RODITELJIMA (i svojoj biološkoj vrsti) jer su nas rodili, gojili, pazili, ...., a vraćamo im u obliku UNUKA!

  Dakle, onaj tko NE ostvari taj cilj na ovaj ili onaj način je UBICA. Naime, napravio je grijeh PROPUSTA! Recimo katolici (a važi i za one drugih vjera kao i za agnostike i ateiste) mole kajanje: Sagriješih mišlju, rječju, djelom i PROPUSTOM!

  Za prirodu je sve isto (isti je rezultat) jeste li vi napravili grijeh propusta, grijeh abortiranjem ili grijeh ubitstvom rođenog čovjeka. Jedna jedinka je MANJE!
  Dakle, moglo bi se reći da je žena u manjem grijehu ili čak da NIJE u grijehu, ako je rodila troje i više djece, a ona koja nije rodila troje djece da JESTE u grijehu ubojstva.

  Uzgred da kažem nešto o stavu Crkve. Ona kaže i propovjeda:
  - da je abortus grijeh;
  - da treba rađati više djece;
  - da su djeca dar Božji.
  A ja vas i njih pitam:
  - koliko vas je ispovjedilo svoj SMRTNI grijeh propusta koji je doveo do UBOJSTVA;
  - koliko svećenika traži da se na ispovijedi o tome očitujete;
  - koliko je svećenika, odnosno koliko je puta to ispovjeđeno???

  Ja tvrdim NIKADA, tj. NIJEDNOM. Opovrgnite me! Jednostavno Crkva tako to ne tumači i ne propovjeda, mada su neka druga njena nastojanja u tom pravcu.
  To je GRIJEH PROPUSTA CRKVE, prvenstveno klera (svećenstva).

  Zato, NE KUKAJTE nego se jbt i pravite djecu.
  Poslovica kaže:
  [I]Tko želi nađe načina, a tko ne želi nađe razlog (opravdanje)! [/I] :)

  oko 6 godina prije
 • ispravka (Gost_5162)

  Umjesto:
  Dakle, moglo bi se reći da je žena u manjem grijehu ili čak da NIJE u grijehu, ako je rodila troje i više djece, a ona koja nije rodila troje djece da JESTE u grijehu ubojstva.

  treba stajati:
  Dakle, moglo bi se reći da žena koja je abortirala u manjem grijehu ili čak da NIJE u grijehu, ako je rodila troje i više djece, a ona koja nije nikada abortirala, ali nije ni rodila troje djece da JESTE u grijehu ubojstva.

  oko 6 godina prije
 • dodatak (Gost_5162)

  Ima i ona poslovica:
  Rđavom k..cu i dlake smetaju! :grin

  oko 6 godina prije
 • (Gost_225)

  abortus je ubojstvo pa vi to gledali i tumačili kako god hočete

  oko 6 godina prije
 • HT otpušta 450 radnika (Gost_48)

  Zahvaljujm THT-u na uručenom otkazu u 9 mjesecu trudnoće i na 2 godine produživanja ugovora na određeno, zahvaljujem sindikatu što se pobrinuo za mene, lopovi obični, plaćamo im članarine za ništa, da bi lakše grijali fotelje! Što sam ja kao žena i kao majka u ovoj šugavoj državi, višak u podmakloj trudnoći i a nikakav trošak im ne predstavljam jer sam na teretu HZZO-a?
  :upset :upset :upset

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1203)

  tebi goste 5162 nije baš dobro, Bog te nije stvorio da živiš zato što moraš živit, da rađaš zato šta moraš rađat. Bog je stvorio čovjeka iz ljubavi. Iz svoje velike ljubavi Bog ti je dao slobodu, što znaći da u svemu imaš izbor želiš li biti dobra ili loša osoba to je tvoj izbor i bez obzira kakav je on te svejedno ljubi njegova je ljubav bezuvjetna on je sam ljubav. Želim reći da se ništa ne mora , on te na ništa nije obaveza sve ove stvari koje si ti nabrojao nemaju veze s Bogom nego s društvom. Triba se rodit najmanje troje dijece, znaći ti češ pazit(zaštitit se) da ih bude troje to je manipulacija Bog nije manipulator.....................Bog ljubi tebe,mene, narkomana, bolesnog onu koja rađa kao i onu koja nije rodila ili nije mogla rodit ............! I abortus je grijeh tu nema olakšica .

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3139)

  za gosta 48
  a piše da će van dat opremnine oko 360 iljd kun ;)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_48)

  da da goste 3139, piše da će dobit
  360 kkn BRUTO i PROSJEČNO
  Prosjek je zafrkana stvar, nekomu meso nekom riža, zajedno sarma ;) ah te sinice!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2345)

  Hvata me jeza kad vidim ovoliko zatucanih komentara (lijevih i desnih). Koludar mi je još simpatičan jer mislim da barem iskreno misli. Možda je ovolika zatucanost razlog tome što nema djece.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1145)

  obrazovani seljaci=put u propast :grin

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5220)

  Goste sa \"filozofijon prirode\" sta kazes na to da je na ovoj baloti optimalno do 3 milijarde stanovnika da bi se odrzala prirodna ravnoteza,a nas ima 7 milijardi i vec smo poprilicno ugrozili prirodu i jeli Bog stvorio samo ljude ili i biljke i zivotinje,a mi smo na dobrom putu da unistimo sve i sebi i ostalin zivin bicima...... Svacija je osobna stvar hoce li ili nece imat dicu i koliko,i nitko nema pravo osudivati neciju odluku da ima 10-ero dice ili ni jedno,ali bi svi trebali biti posteni prema toj dici pa uloziti maksimalnu energiju da im pruzimo odgoj,jer to je osnovni temelj zdravog drustva,nije vazno koliko nas je nego kakvi smo,sta je korist da nas je vise ako ce samo crna kronika od toga profitirat

  oko 6 godina prije
 • Davor (Gost_4193)

  Svaka cast piscu ovog clanka--ndajmo se da cemo ulaskom u EU obezbjediti boli polozaj i tretma zena u nasem drustvu. U tom pogledu dosta zaostajemo iza razijenih zemalja.

  oko 6 godina prije
 • filozof prirode (Gost_5162)

  napisao si:
  Triba se rodit najmanje troje dijece, znaći ti češ pazit(zaštitit se) da ih bude troje to je manipulacija Bog nije manipulator.

  moj komentar:
  Ja nisam NIGDJE napisao da se MORA stati na troje djece niti da se mora zaštititi. O tome drugom prigodom. Ja sam SAMO naglasio da se MORA NASTOJATI imati bar troje djece. Žao mi je one koji to NE MOGU (mogu ići na usvajanje ili što drugo, npr. pomagati one koji imaju 4, 5, 6 ... djece) ali ne i one koji to NEĆE!
  Dakle, falija si zaključiti i još si doda ono što nisam napisao.

  Što se tiče 3 i 7 miljardi ljudi i sl.
  Ako je Bog tako dobar i sama ljubav zašto ovo dopušta - izumiranje Hrvata i prenapućenost Zemlje?
  Naša je sloboda u odluci!?
  A je li to baš tako?
  Npr.: Imamo dijete koje JAKO VOLIMO. Dajemo mu veliku slobodu da se igra. I ono se igra - trčeći NA ULICU POD AUTO! Pogine!

  1. PITANJE: Jesmo li ZAISTA voljeli svoje dijete time što smo mu dali ovakvu \"slobodu\"?

  MOJ ODGOVOR: NE!!!!

  Vaš: DA????

  Zašto nam onda Bog daje takvu \"slobodu\"?
  ILI - NE POSTOJI
  ILI - NIJE DOBAR (ne voli nas baš puno).

  Vi izaberite, a što god izabrali za vas nije dobro! ;)

  I samo mi nemojte odgovoriti s onom: \"To nas Bog kuša!\" ili \"Samo Bog zna kakav je njegov naum!\" i sl.
  Kada se vjernici stjeraju u kut i ne znaju odgovor UVIJEK daju takve odgovore. Nakon toga razgovor nema više nikakvog smisla!

  oko 6 godina prije
 • Ništa nova (Gost_4207)

  Svaka obitelj je več poodavno smanjila nimati broj djece.Vratiti se malo u dalju prošlost obitelji su imali veliki broj djece u gradovima nešto manje ali po selima dvostruko ili trostruko veče. Početkom 60- tih prošlog stoljeća raste broj zaposlenih žena i u brzom porastu zapošljavanja i odlaskom iz sela u gradove naglo se smanjio broj novorođnih.Pitanje zašto? Nije nikakva mudrost na to odgovoriti? Žene sve više paze na svoju liniju i žele bolje i modernije izgledati jer to je dio natjecanja u firmama gdje rade gdje se i lijepim izgledom i odječom međusobno natječu a nije natjecanje. Njihovim zapoljavanjem malo po malo dolaze i brakovi u pitanje i sramežljivo počimnju i razvodi.I tako ubacuje se u sve veču brzinu da i aburtusi sve više se događaju naravno u tajnosti.I tako smo došli do danas gdje se svelo na samohrane majke sa jednim djetetom .Više nije potrbno a i sama situacija ne opravdava da se nemože imati više djece jer naši pradidovi imali su manje uvjete za život a nizali su djecu .Muškarci nisu krivi a oprostite žene što vas krivim.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4163)

  ti nisi ništa razumio, živiš u vječitom strahu , strah nije od Boga. preduboka je ovo tema a biti mog pisanja je da se ljude ne osuđuje, kakvu god oni odluku donili u svom životu, to je njihov život njihov izbor, sad zašto je nešto ovako nisi ni ti ni ja kompetentan da o tome razglabamo i to nas nebi nigbi dovelo. bit je da kad nešto želiš da to želiš iz srca i ljubavi a ne zbog neke statistike . djeca su nešto najlipše šta ostavljamo iza sebe ali i najodgovornije njih treba pazit i učit životnim vrijednostima . Bog ti je dao dijete da ga čuvaš,paziš i odgajaš dok ono o sebi samo ne bude moglo vodit brigu, a ne da ga JAKO VOLIŠ pa mu svašta dozvoljavaš. ti bi trebao tom malom biću pomoći da ze izgrad u emocionalno zrelu osobu koja će kao takva donositi odluke po svome slobodnome izboru a ne zato što ti tražiš nešto od njega

  oko 6 godina prije
 • Filozof prirode (Gost_5162)

  S ovim zadnjim se uglavnom slažem.

  Citiram te:
  ... bit je da kad nešto želiš da to želiš iz srca i ljubavi a ne zbog neke statistike ...

  Ovo mi se posebno sviđa i slažem se. Samo to isto tako znači da je u Hrvatskoj ŽELJE i LJUBAVI .... SVE MANJE. ;)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_225)

  dajte ljudi razmislite malo .imat puno dice i svako oče imat mobitel.di to ima.dođe mu lakše neimat dite nego ditetu reč \"imaš 7 god. šta će ti mobitel\" pa dite oče slavit rođendan u restoranu i pozvat cili kvart. mater nesmi donit kolače nego naručit u slastičara, pa dica moraju imat svoju sobu, svoju radnu sobu, u školu mater ili otac tribaju dicu vozit jer je daleko od stare ceste do ispod ceste.u moje vrime su iz rudina i sa sadina išli nanoge.nije in smetalo da završe i fakultete. mislim da problem dice je problem i kod roditelja i društva. zašto prelazimo priko činjenice da se dosada rađalo puno dice majki iz bosne i hercegovine, dobivale su porođajnu, domovnicu i odlazile u bosnu di kako su rekli nikidan na tv spiza i ostalo(ljekovi) su duplo jeftiniji. ovde ne da nas neko oče pravit ludin več se mi tako i ponašamo

  oko 6 godina prije
 • 85 (Gost_1538)

  a koliko će vas bit kad vas CEMEX počme trovat?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2170)

  a mobiteli ,a coca cola ,,a šećer, a brašno ,a sol=tri tihe ubojice,a grickalice.a fast food, a pizze ,a kava , a duhan ,a trava ,a droga ....

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2170)

  ajme,najbolje kad nadalina muti jaja ,kad nadalina muti jaja ....ajme ,e roko roko ,di si ....

  oko 6 godina prije
 • Priroda (Gost_9186)

  Neki stvarno imaju volje pisat čitave sage i to pune pravopisnih pogrešaka. Na stranu to, manje je bitno u ciloj priči. Po dosadašnjim komentarima očito neupućenih i materijalno zaokupljenih pojedinaca ispada da je problem samo u novcu i nečijem komodu. E, pa nije! Mnogi parovi su dali ogromne novce na postupke potpomognute oplodnje samo za mogućnost da dobiju dite i to mogućnost od 20 posto šanse. Da ne govorimo o strahu, frustraciji i velikom fizičkom i psihičkom mučenju koroz koje parovi moraju proći. Ne svodite sve samo na volju, želju i novac, jer je često ključan čimbenik onaj na kojeg nikakva volja i odluka ne može utjecati.
  Zaključak je da bi mnogi i te kako tili dicu, ali im ih Bog jednostavno ne daje bez obzira šta poduzeli. Nadajmo se samo šta povoljnijem novom zakonu po tom pitanju te da će nas i tim putem biti barem malo više.
  Oni kojima je to zafrkancija očito nikada nisu pomišljali i o drugoj strani medalje, već se sa svime sprdaju misleći da su neke stvari pljuni pa prilipi, a uistinu su vrlo delikatene. Neka ih bude sram.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2170)

  muke ježeva ,što si lektor ili prof.hrv.jez.,nije baš komentar poviše u pravopisnom\" pravilu\" i to je manje je bitno u ovoj priči , nismo na kružoku hrvatskog jezika , ipak je bitno da nas ima na Zemlji 8 milijardi ....a dalje neću pisat,jerje onda sve suvišno\" u priči o nestanku \"

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2170)

  pardon ,ima nas 7 milijardi ,a do 2025.g na Zemlji će bit oko 8 milijardi stanovnika

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2422)

  A ima li komentara na ostatak teksta ako je uopće pročitan do kraja?

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara