LIPO JE U KOZJAKU
Ovog vikenda sunce se rastegnulo po svih sedam Kaštila, s guštom je točalo noge u more, a leđa je bacilo na brdo. Sunce je djelovalo kao alarm i streslo Kaštelane iz zimskoga sna. S eksplozijom su izronili iz prašnjavih kukuljica doma, ispucali naftalinske kuglice iz proljetnih rukava a prirodna inercija ih je povukla kao kompasova igla prema sjeveru i u Kozjak.

Po brdu su se rasprišili Kaštelani kao lovački psi, obučeni svi kao jedan u brdaške bakanđe, kozo-skakutali su po stinama i njušili ljubičice.

Na kozjaku se susreću najviše praunuci starih Kaštelanskih obitelji koji se još sjećaju didovine u Lažinama i Kruškovniku. Nekoć su ti ljudi sa brda bježali na more od Turaka, a sada bježe od mora na brdo, od vlastite familije.

Uz proljetno skakutanje kroz friški zrak na padinama Kozjaka, broj Kaštelana je počelo graditi komine I kamene kolibe.

Brdaški hit uopće nisu počeli Kaštelani. Na Kozjaku već dugo žive dva Imoćana, jedan na istoku drugi na zapadu Kozjaka na kojem su svaki napravili svoj ranč, ili bolje rečeno doveli su Imotski na more. Uz male kućice visoko u brdu, posadili su masline, pustili kokoše i patke, tovara i fazane, mačke i pivce, na koje je svaki pravi ljubitelj Kozjaka kad tad naišao. Imoćani pokazali su se veliki veseljaci, I tko god je naletio na ranč počastio se ribe, kuleni, mesa na gradele, sarme i vina. Kuriože su uživali gledati zalazak sunca na zaljevu, uz vatru se zagrijali, zapivali, pa se vratili sasvim začarani, i prirodnim su slijedom postali apostoli tim Imoćanima te odlučili raširiti vjeru I sagradit vlastiti ranč.

Sada kupuju se nazad prodane djedovine, čiste se drače, šišaju se masline, naručuju se krda koza, razmišlja se o kupnji đipova i tovara transportera. Svi žele svoj mali slatki ranč te je Kozjak je opet u modi. Čak bi se i Splićani u Kaštelima posadili te ih se može zamijetititi kako skakuću od planinarskog doma do doma, kao pijani poskoci, spremni s dotom od gulaša, vina i kolača, nude se domorodcima za udaju i ženidbu, sve kako bi u Kozjaku ostali.

E bome, lipo je u Kozjaku . A tko se ne bi vratio kad se jednom adrenalinski spusti niz tupinu na poklopcu od špakera ili čepu od bačve kiselog kupusa? Postoje na Kozjaku mnoga tajna mjesta, skrivena u žbunju, kao izvori slatke pitke vode, potoci u kojima se bućkaju šareni kameleoni i žabe, mjesta gdje rastu jestive gljive, te mogućnost susreta s životinjama, dostupne svima koji se odazovu zovu prolića, tute, patika i divljine.


KOMENTARI:

Stari Komentari (16)

 • (Gost_2416)

  kozjaka je putovnica za milano
  :grin

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7221)

  :grin Aa Zoki treba i barba Marko! hehe

  oko 6 godina prije
 • (Gost_134)

  kad se ovo pročita onda se triba priupitat a di je to,jer onaj ko šparta kozjakom vidi staze ,pute, kučerine ,ograde, garaže, garaže i garaže. možda i ima neko\" ranč\" ali to je sve. ja osobno bi volila da su to torovi, jer za vrime njih bilo je i života na kozjaku

  oko 6 godina prije
 • fenjer (Gost_2104)

  neka nam se muha vratila! napokon :))))

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7240)

  bićedu prin zelenbaći nego kameleoni
  jedino me muči ča meju otin šetačiman, beračiman šparog, vikend planinariman itd tu i tamo trevi koji lupež koji su moje zemje u strani opila naramak drv, ubere vrićicu maslin, zaiti ćako škovac, učini potribu... koliko god ja često bija gori i odonodija da se vidi da je rađeno
  endem

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3241)

  je,naročito je lipo ,oku ugodno i uvu milozvočno proč kraji legalne uzgajivačnice pasi na sućuraškome kozjaku

  jel se mjerodavni u sućurcu pitaju ko to tamo laje??????
  ono je sramota,di su sad zeleni i prijatelji životinja?????
  ne smimo tamo blizu ni prolazit jer se pasi slobodno pustu,a nisu mali pekinezeri nego izbeču oči i zube

  a tek koji lipi smrad čin zatepli

  e moji sućurani,vi iz MO di ste,ča ne prošetate malo do gori

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4025)

  Di je ta uzgajivačnica?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3241)

  podno svetoga jure,ide se od groblja u sućurcu na sjever i skrene livo,starin puten,skroz prema uzgor...može se auton

  sramota za sućurac
  čovik lipo radi na komod i od svakoga pasa po 500e najmanje

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1770)

  \"prirodna inercija
  ih je povukla\"
  oće mi ko objasnit ovu novu fiziku?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_195)

  Ko zjaka po Kozjaku?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5932)

  odličan članak pohvale autoru nasmijalo me do suza ..malo veselja nama treba.. :grin

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7221)

  8) Ima vam kameleona, moj dide mi je pokazao izvor, nisu zelen bači ali ih ima jako malo, i bolje je da su sakriveni rjer su ih dica rastzali...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2116)

  A koji je drugi imoćanin? :) :)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_47)

  recesija ima i dobri strana. Nema se više love za u bezvezete pa se sitili šetat po Kozjaku. I neka, drago mi je. barem će im dica uvatit friške arije.
  No, triba bit i oprezan. Sve šta je u modi brzo se usere. Ne bi volija da se po Kozjaku nakote čudne građevine. Oprez!

  oko 6 godina prije
 • muha (Gost_3147)

  slažem se ja uvezi tih građevina opasne su, jer one koje su malo ispod nisku slika i prilika lipote, strah me da brdo naše ne izgleda uskoro kao padine ria de jinera.. s trokatnicom na orlovu gnjezdu.. Ali ipak je lipo vidit vraćanja tradiciji donekle, treba samo uspostaviti zakone koji ono što se gradi treba biti po nekakvim propisima i u samo određenim materijalima. !

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1003)

  Živile favele na Kozjaku!!!!!!!!!!!! :p

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara