Croatian English French German Italian Spanish

 
LIPO JE U KOZJAKU
Ovog vikenda sunce se rastegnulo po svih sedam Kaštila, s guštom je točalo noge u more, a leđa je bacilo na brdo. Sunce je djelovalo kao alarm i streslo Kaštelane iz zimskoga sna. S eksplozijom su izronili iz prašnjavih kukuljica doma, ispucali naftalinske kuglice iz proljetnih rukava a prirodna inercija ih je povukla kao kompasova igla prema sjeveru i u Kozjak.

Po brdu su se rasprišili Kaštelani kao lovački psi, obučeni svi kao jedan u brdaške bakanđe, kozo-skakutali su po stinama i njušili ljubičice.

Na kozjaku se susreću najviše praunuci starih Kaštelanskih obitelji koji se još sjećaju didovine u Lažinama i Kruškovniku. Nekoć su ti ljudi sa brda bježali na more od Turaka, a sada bježe od mora na brdo, od vlastite familije.

Uz proljetno skakutanje kroz friški zrak na padinama Kozjaka, broj Kaštelana je počelo graditi komine I kamene kolibe.

Brdaški hit uopće nisu počeli Kaštelani. Na Kozjaku već dugo žive dva Imoćana, jedan na istoku drugi na zapadu Kozjaka na kojem su svaki napravili svoj ranč, ili bolje rečeno doveli su Imotski na more. Uz male kućice visoko u brdu, posadili su masline, pustili kokoše i patke, tovara i fazane, mačke i pivce, na koje je svaki pravi ljubitelj Kozjaka kad tad naišao. Imoćani pokazali su se veliki veseljaci, I tko god je naletio na ranč počastio se ribe, kuleni, mesa na gradele, sarme i vina. Kuriože su uživali gledati zalazak sunca na zaljevu, uz vatru se zagrijali, zapivali, pa se vratili sasvim začarani, i prirodnim su slijedom postali apostoli tim Imoćanima te odlučili raširiti vjeru I sagradit vlastiti ranč.

Sada kupuju se nazad prodane djedovine, čiste se drače, šišaju se masline, naručuju se krda koza, razmišlja se o kupnji đipova i tovara transportera. Svi žele svoj mali slatki ranč te je Kozjak je opet u modi. Čak bi se i Splićani u Kaštelima posadili te ih se može zamijetititi kako skakuću od planinarskog doma do doma, kao pijani poskoci, spremni s dotom od gulaša, vina i kolača, nude se domorodcima za udaju i ženidbu, sve kako bi u Kozjaku ostali.

E bome, lipo je u Kozjaku . A tko se ne bi vratio kad se jednom adrenalinski spusti niz tupinu na poklopcu od špakera ili čepu od bačve kiselog kupusa? Postoje na Kozjaku mnoga tajna mjesta, skrivena u žbunju, kao izvori slatke pitke vode, potoci u kojima se bućkaju šareni kameleoni i žabe, mjesta gdje rastu jestive gljive, te mogućnost susreta s životinjama, dostupne svima koji se odazovu zovu prolića, tute, patika i divljine.


KOMENTARI:

Stari Komentari (16)

Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara