Vani su trubile subotnje trube vjenčanja malog mista. Ljudi su urlikali. Kuća gleda na glavni trg i naravno, ka sve one iz maloga mista, u papučama na trg eto i mene. Ženetine kaštelanske svaka svoju priču su pričale: "Udaje se za papire, Ruskinja je", "Trudna je s drugim, zašto bi se inače udala zanj?"

Prekrasna mlada plavuša u krasnoj vjenčanici stajala je na brcu s buketom cvijeća u ruci. Nikada je nismo do sada vidjeli. Definitivno strankinja.
Dva puta stariji od nje, patuljasti, brkati ribar, dobričina i pijanac, prvi puta u odjelu šetao je krugove uokolo mlade. Nitko nije mogao vjerovati svojim ušima, a kamoli očima. Ribar neženja u godinama više od po stoljeća uistinu se konačno ženi, a mlada, za razliku od svega što bi itko u mistu očekivao bila jt uistinu mlada i lijepa, što je dalo gasa babama da je još žešće i zločestije ogovaraju škljocajući čeljustima od zavisti.

Fiju fiju, petarde su se pobacale, zastava hrvatska mahala se iz auta, aute su se nakrcale oko trga, prijatelji mladoženje, ribari,  vlasnik broda na kojem ribar radi, susjed brodovlasnika, i njihova dica svi su se vrtili u svatovima i konačno bučno otišli na večeru.

Sutra dan, u informacijskom centru kafiću glavnih vijesti na brcu pijem jutarnju kaficu i pitam biritjaša  za ribara… "Jeli se u istinu Ribar ženija? Je? Za Njemicu? Kako za Njemicu šta če njoj papiri?“

Kad pojavi se Ribar, kolet raskopčan, kravata ukrivo, lice sasvim zbunjeno.

Birtijaš kaže " Cilo jutro  mladoženja traži mladu, izgubija ju je" i onako po njegovom stilu malo se prefrigano nasmiješi"

"Pa jesi li se zapravo oženija sinoć?" pitam ja.

"Je". Frkne glavom bez riči.

Birtijaš za njega nastavi :"Bilo je svatova , janjetine, vina, mlade, ali kada se mladoženja napija mlada je krišom nestala." (Birtijaš nekim čudom uvijek zna sve.)

Ribar naruči rakiju i kavu, i dalje izgledajući zbunjeno i opet nestane.

Četiri dana mladoženja je tražio mladu i nigdi je nije naša. Dobričini je puklo srce a lice se zalipilo u neku zbunjenu grimasu s koje su se tužno njihali prosjedi brkovi.

A tada je na vidjelo izašla istina. Brodovlasnik i susid mu, priredili su Ribaru fališi pir. Obukli su gošću iz njemačke. već udanu,  u vjenčanicu brodarove  žene, i natrpali svatove u odjela, a zatim svi skupa napravili toliko buke i nalili u ribara dovoljno vina da je bidan mislija kako je to sve bilo istina.


KOMENTARI:

Stari Komentari (8)

 • (Gost_1098)

  i ... kad si se probudila ....

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2954)

  sjajan tekst,nesvakidašnji,gdje li je kraj ...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2108)

  Ovo je žalosna strana našeg mentaliteta - da ovo nekome može biti zabavno i duhovito - a zapravo je čisto sprdanje sa slabijim.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3613)

  niti je duhovito a niti lipo napisano.

  oko 6 godina prije
 • Bidan (Gost_8625)

  Mislija da je vrime iz 19 stoljeća i da su nijemi filmovi još u modi pa da se nađe investitor za film i čakod da se zaradi.A šteta šta je trba mislit bar 300 godin unaprid kako bi moglo da bude e onda to bi bilo nešto novo ovaku u prdec.Pa kad se i promislim bolje ima i gore na primjer.Nisam nikad bija na Korčuli a jedna prijateljica moje familije je udana iza Trogira u malom mistu korčulanka i mnogo puta me pozvala da dođem koji dan kad ona ide na Korčulu.I tako sam odlučio ove godine poći na dva tri dana.I šta se desilo odustao sam.Zašto? Kako zašto? Pa kako ne gledan naše serije na TV ekranima slučajno sam večeravao i pogledao Tv i šta sam vidio?: Davala se upravo Lara popularna naša serija bar mi tako se reklo i vidim da se sprema na Korčulu odnit Urnu i pobacat tamo u more.A ha etio mi prilike da sad vidim Korčulu di ću ovo lito poći.I gledan kad šta oni došli u Korčulu i išli na more to napravit a ja gledan i mislim ajme poludija sam šta ču u Korčuli kad sam več u Korčuli jer sam pripozna plažu i priko plaže naš porat.Kvragu i ij kad nisan zna da živim u Korčuli,a ja mslija u Kaštel Starome.,isad zbrajam i odbijam kad sam se toi priselija u Korčulu a nisam zna.To Vam dođe skoro isto.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4842)

  nije lose..nastavi ali mislim.. isto..pokusaj razlicito.. ;)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5226)

  Pravi donjokaštelanski humor: satrat načetoga. Baš je dobro šta brodovlasnik nije okrutno nasrnija na sebi ravnoga

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9176)

  zanimljiva crtica

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara