hren
 

LATINSKOAMERIČKI POUČAK
Ulaskom sve većeg broja zemalja u sve dublju krizu kojoj se kraj ne nazire, sve glasnije se počelo pričati i o onomu o čemu do jučer nitko nije htio ni šaptati. Počelo se pričati o reviziji neoliberalnog kapitalizma i o sustavu koji bi zamijenio doktrinu koja očigledno ne nudi odgovor i način izlaska iz krize, već upravo suprotno, baš u jeku krize radi još veću razliku između malog broja bogatih i ogromne većine siromašnih stanovnika ovog planeta.

No na obzoru ne samo da nema jasno razrađenog sustava koji bi zamijenio ovaj postojeći već ne vidimo ni ozbiljnu snagu koja bi imala moći čovjeka pretpostaviti kapitalu. Nekada davno u takvo što se zaklinjala ljevica, no ova danas, čini se, nije baš sasvim na tomu tragu.

Kako je to u Slobodnoj Dalmaciji, kolumnist Davor Krile primijetio – nekad je biti lijevo značilo zalagati se za veću socijalnu jednakost i ravnopravniju podjelu viškova vrijednosti, koliki god da oni jesu. Intencija se često nazivala i uravnoteženi razvoj, s plemenitom težnjom za umanjenjem klasnih razlika i podjednakim startnim osnovama i pravima za svakog čovjeka.

S radnikom, goljom, politički se više ne identificira nitko u svijetu tko imalo drži do sebe. Kapitalizam se posvuda pretvorio u komunizam za bogataše, političari u strateške partnere onih najkrupnijih, a radnici u puke objekte njihove zajedničke nemilosti i tržišnih hirova.

U filozofskom smislu, zaokret se svodi na prilično banalnu istinu: sva europska ljevica s raspadom je sovjetskog bloka rutinski usvojila neoliberalnu doktrinu po kojoj politika ne može baš ničim korisnim utjecati na ekonomiju, osim pokušajima da privuče kapital glumeći gologuzu plesačicu na štangi.

A čim netko od ideologa kapitalizma podvikne na nju, ona skrušeno podvije rep i skloni se da ne smeta. Sveta vjera u uzvišenu pravednost i svemoć slobodnoga tržišta pokrila je tako pepelom svu dugu i krvavu povijest čovjekove klasne borbe.

Nekadašnji zastupnici interesa proletarijata prostodušno su povjerovali da je historijski put kojim su kroz povijest kročili oni i njihovi preci bio posve jalov i uzaludan. Sve te fatalne revolucije, svi zahtjevi za osmosatnim radnim vremenom, svi ludistički i sindikalni pokreti, sve prvomajske povorke i tuče s žandarima, sve ponižene sluge po bogataškim kućama, sve žrtve gladi zbog bogataške dekadencije i sve ukradene budućnosti zbog buržujske arogancije, svi bolesni starci i sva malodobna djeca po tvorničkim halama i rudnicima - svi su se oni trebali samo strpjeti i pričekati da slobodno tržište, napredne tehnologije i svemoć kapitala sami ne riješe sve njihove probleme.

Umjesto da šute i čekaju, budale se krenule buniti i masovno ginuti jurišajući prsima na bajunete. Sebi su možda time nekad i pomogli, ali nama ne.

Glavninu civilizacijskih i političkih vrijednosti koje su nam ostavili u amanet mi smo odbacili kao suvišne i prodali se kao južnoamerički urođenici novim konkvistadorima, za šarene krpice i mobitel. Proglasivši se nenadležnom za klasna pitanja, modernoj je ljevici u međuvremenu najveći problem postala kriza identiteta. To je dovelo do zapaterizma, odnosno pojave kojom se danas pokušava nadomjestiti izgubljena ideološka baza. Zalaganjem za homoseksualna prava i istospolne brakove ljevica samo tužno demonstrira istinu kako je svojedobno bezglavo pobjegla od svih teškoća koje generira svemoć kapitala
, naveo je Krile

Osobito je to vidljivo u tranzicijskim zemljama koje su paničnim bijegom iz neuspješnog pokusa komunizma usvojile sve što ih je kapitalizam tražio i gdje se komunistički epitet lijepi svakoj drugačijoj ideji, bez obzira koliko različita bila od komunizma.

I dok Europa bezglavo luta i bezuspješno traži načine izlaska iz krize, na drugom kraju svijeta, u Latinskoj Americi svjedočimo ekonomskom rastu Brazila i Argentine ostvarenom na svojevrsnom miksu socijalizma i kapitalizma, tj. Na puno jačem utjecaju države od onog kojeg propisuje neoliberalni kapitalizam. Upravo je potonja, Argentina, nakon mjera štednje i divlje privatizacije, potaknute od strane MMF-a i Washingtona, koje su zemlju u periodu između 1998. i 2002. godine dovele u najgoru recesiju ikad, a naposljetku i do bankrota, odlučila raditi "sve suprotno" od politike devedesetih. U samo devet godina njen je BDP narastao za 90 posto, razina siromaštva smanjena je za dvije trećine, a socijalna davanja su se utrostručila.
Argentina je takav rezultat ostvarila i zbog toga što je uvelike pooštrila odnos prema stranim tvrtkama koje su crpeći argentinske resurse ostvarivale ogromne dobiti, pritom trujući lokalno stanovništvo bez reinvestiranja zarade.

Zbog svega navedenog trpi udare EU, SAD-a, ali i svjetskih trgovinskih i investicijskih organizacija iako je trenutno njena ekonomija sa puno većim rastom od većine svjetskih, a sve sa čovjekom ispred kapitala. Iako ili baš zato?


KOMENTARI:

Stari Komentari (28)

 • (Gost_2221)

  Cemex sprema spalionicu smeća u Kaštelima, a vlada sprema novi zakon po kojem se smije uvoziti smeće u Hrvatsku.<br />Tko želi neka zbroji 2 i 2. A kad pređu svaku mjeru (i priječi će je, jer takvi nemaju granica) i kad ih konačno potjeramo, njima će ostati ono što su do tada zaradili, a nama zatrovano tlo.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4842)

  ljudska misao je miljama ispred ovakvih zakasnjelih tekstova..i u njemu..opisanih.. zakljucaka i razmisljanja iz devetnaestoga stoljeca..evo vam pa razmisljajte..zasto se ne treba dignuti ..pa i djeca..npr. u 37…i ustupiti svoje mjesto..starijim osobama..evo vam odgovor ..zato..jer..sjedala moraju biti obiljezena..znaci..zna se red i zakon..tko..gdje i nesto smije ili ne..i drugo..to je podcjenjivanje..njihovih fizickih i umnih sposobnosti..svrstavanje starijih ljudi u kategorije.. manje vrijednih i sposobnnih ..ovih pravila..se ne pridrzavati..slijede.. ..kazna ili podsmjeh..e..zato je odgovor u pitanju..zasto..nije..do takve misli doslo..u 37..tko su krivci..putnici i vozac..ili oni sto nisu u autobusu.. ;-)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7116)

  živio prvi maja praznik rada

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9221)

  padaj silo i nepravdo narod ti je sudit zvan,bješte od nas noćne tmine,svanuo je i naš dan.....živila radnička klasa,oćemo kruva i rada,doli buržuji,doli kapitaizam,živija lenjin.....živija drug TITO.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7116)

  Avanti o popolo,alla riscossa,<br /> Bandiera rossa, Bandiera rossa.<br /> Avanti o popolo, alla riscossa,<br /> Bandiera rossa trionfera.<br /><br /> Bandiera rossa la trionfera<br /> Bandiera rossa la trionfera<br /> Bandiera rossa la trionfera<br /> Evivail comunismo e la liberta.

  oko 6 godina prije
 • Cemex (Gost_48)

  strana firma koja vadi rudu za siču, ostvaruje ogromnu zaradu ali im ni to nije dosta pa žele još profita na spalionici smeča, a ovo jadne primitivne sirotinje okolo ko šiša - zvuči poznato :cry: <br /><br />Eno EU smanjuje izdavanja za nerazvijene članice, ali i dalje želi odlučivat o svemu u tim državama. Kolonizatori i kolonije - ništa se nije prominilo!

  oko 6 godina prije
 • Mladen (Gost_4193)

  Pametan i pronicljiv napis o sporoj smrti neoliberalnog kapitalizma i alternativama koje malo ko moze jos uvjek bistro sagledati. Hrvatska i ostale zemlje bivse YU koje ce uci u EU su sada u dobrom polozaju da uce od lekcija propalog zapada i da ne krecu istim putem.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_48)

  Današnji kapitalizam je komunizam za bogataše.<br />U komunizmu su drugovi direktori i rukovodioci uvik imali plaću bez obzira kako vodili poduzeće.<br />Danas menađeri uvik imaju bonuse i otpremnine pa firma radila ili propala. A radnik???<br /><br />Banka propadne, sanira se, menađeru otpremnina. Firma propadne, radnici na ulicu, posuše se dugovanja, a gazdi ostane pokradeno.<br />Radnik ostane bez posla i ne može plačat kredit odma ovrha i deložacija.<br />Bogatima komunizam, sirotinji robovlasništvo. To je današnji kapitalizam. Nije to ni sjena onoga iz 70-tih

  oko 6 godina prije
 • 48 (Gost_7116)

  ne buncajte.u komunizmu koji to nije bija jer smo mi imali do 90-ih socijalizam( ako znate razliku između jednog i drugog)imali su svi plaču. nije bilo božičnice a ni k15. zato se imalo socijalno, moga si priko poduzeća u toplice po ciloj jugi, na ljetovanje itd

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2181)

  Kapitalizam nije los sistem, samo mu treba vratit moralnost (naravno najvaznije kroz nekorumpirano pravosudje). <br />Ovaj nas kapitalizam i ova nasa drzava samo sluze da bi politicari i par poduzetnika (odabranih!) solidno zivilo. Svrha cile ove drzave je u tome i to je najtuznije od svega... <br />Di je ovo drustvo palo...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_168)

  Društvo je (uglavnom) onakvo kakvo ga građanstvo (narod) tvori: kapitalizam je i u Japanu i u Brazilu i u Švedskoj, pa ga je svaki narod oblikovao prema svome "ukusu". Mi smo nepismena gomila lako zavodljive vrste koja se u svom neznanju i nemišljenju lako oduševi i povede za nekim, a onda i lako razočara. Primjer su izbori 90-te, referenduma o pristupanju EU, izbor Keruma ili Brkana i sl. Zato ne gajite nade da će nam bit bolje dok mi ne budemo bolji (pojedinačno i kao grupa) i ne čekajte spas s neba i iz zemlje u vidu proroka - vođe stada koji mu želi dobro. Zadnji takvi živi vladar je bija Tito koji je stvarno tija naranit i obuć narod, ali stoka ni to nije cijenila i kvalitetno razvila. Kapitalizam smo sami izabrali i nema sad mile-lale.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4100)

  A ja na praznik rada radim ,kao i tisuće drugih majki i očeva,a škole i vrtići ne rade,niti ministarstva,,ni sudovi,ni svi drugi nepotrebni uredi i uredići.A mali milijun zaposlenih u tim institucijama proslavit će Praznik radnika i seljaka uz mladu janjetinu i kapulicu jer oni to mogu.<br />A radnika i seljaka ko hebe.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2184)

  Sjeverna Koreja,Hrvatska,Ukrajina,Tadigistan,Turkimstan države koje više od 50 godina drže u svojoj partijskoj šaci desetke milijuna sunarodanjaka... ;-)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7116)

  a koji radnici će cipat janjetinu i kapulicu

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5237)

  Odlican komentar Goste 168

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4842)

  sa komentarima ste..zamalo pa sve rekli..ali ne i ono osnovno..da male stvari cine i vode kroz zivot..a vecina to ne shvaca..nego se uvik ponavlja..i cini isto.. ;-)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2019)

  [quote name="Gost_2184"]Sjeverna Koreja,Hrvatska,Ukrajina,Tadigistan,Turkimstan države koje više od 50 godina drže u svojoj partijskoj šaci desetke milijuna sunarodanjaka... ;-)[/quote]<br />Ne možeš svakome prodat mu.a za bubrige, nije svaki narod jednako glupast, pa to nema veze s političkom orijentacijom, nego mogućnošću provedbe represije nad budalama bez da reču "a".

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2019)

  Svima su nam dobro poznati krajevi naše zemlje u kojima se oduvijek slave 'domišljati i lukavi' seljaci koji su uvijek znali prevariti državu pod čijom vlasšću su bili. Takve likove se slavilo; to je bio dokaz neuništivosti duha domaćeg čovjeka -te njegove prečice i razna "snalaženja" na štetu države, odnosno, njegove "mudrosti" spram omrznute vlasti. Ispada da smo mi Hrvati u svim državama bili subverzivni faktor, netko manje a netko više. I sada se od takvih očekuje da nakon osamostaljenja Hrvatske, doslovno preko noći promjene svoje duboko ukorijenjene navike i obrasce kriminalno-koruptivnog ponašanja. Ne ide to tako lako, oni opet državu deru do gole kože a ne razmišljaju što će svojoj djeci ostaviti.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5227)

  sritan san da ču prvoga radit

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4842)

  tko prvi shvati..i dovede red i zakon u autobus..ima moj glas..a sve ove judske..price i mudrovanja..o svjetskim globalizacijama..kapitalizmu..liberalizmu..mozete..macku o rep obisite..znaci prvo pocet od mali i jednostavni zadataka..inace..nikad kraj.. ;-)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1162)

  kapitalizam nismo izabrali nego su nam ga nametnuli ,mi sno izabrali odlazak iz<br />jugotvorevine ,nitko nije glasovao .kakvo uredenje zelimo ,isto ,ili ovakvo kakvo je sada da smo izabrali kapitalizam ,nismo ,nismo ,!!!!nikad nije bio referendum o uredenju ,nego o odkasku iz juge !

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4842)

  ..da oni nisu izabrali.nego su im nametnuli..nu.. ;-)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3130)

  jeste izabrali ste.falili ste sistem di se zna ko je gazda tvornica i hotela.nije van valjalo radničko samoupravljanje

  oko 6 godina prije
 • (Gost_103)

  goste 168 ;-)))), slazem se skroz , sve smo mi sami izabrali, i sve sta nam se dogada u zivotu mozemo jos prominit, nikad nije kasno, do smrti! Oni koji misle da im je neko drugi kriv za sve sta im se dogada u zivotu su najcesce osobe bez stava i glasa i koji se kriju iza mase, koji rade ono sta masa radi bez razmisljanja. A masa u nasem slucaju je jos uvik i nazalost gladna "kruha i igara" a bez pameti...Kerum je slika i prilika splita, narod ga je izabra. <br /> Sretan vam 1.maj

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9224)

  pitanje!!!! ! dali je bio referendum o drzavnom uredenju republike Hrvatske ? socijalizam ,kapitalixam,drzavni kapitalizam, kraljevina ,carevina ,knezevina itd.ili je ovo kolektivna amnezija ili su na ovom portalu djeca vrticke dobi !

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3130)

  da je bija referendum nebi ste se mogli falit da ste vi stvorili hrvatsku i to slobodnu ,neovisnu

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4842)

  judima je vazno staviti.. sliku sa amerikankom..kka pedesetih godina..prosloga stoljeca..jer misle ona ili drugi ce se i za njih izboriti.. ;-)

  oko 6 godina prije
 • bmw (Gost_739)

  nema srice dok puska ne pukne

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara