hren
 

BEZ KOMUNALNOG DOPRINOSA NEMA NI KOMUNALNE INFRASTRUKTURE
Već smo naviknuli na svakojako dodvoravanje naših političara u predizborno vrijeme. Neće naši brižni političari propustiti naslikavanje sa djecom, invalidima i svim drugim potrebitima kako bi nam ukazali na njihovu brigu koju mi nezahvalnici nismo uspjeli primijetiti u ovom razdoblju između izbora.

U tom svijetlu, iluzorno je bilo očekivati da se neće propustiti poentirati i na temi legalizacije. Naši vijećnici jednoglasno su donijeli odluku o skoro besplatnom komunalnom doprinosu potrebnom za legalizaciju nelegalno sagrađenih objekata. Lijepo je vidjeti da su naši vijećnici socijalno osjetljivi, no bi li odluka bila takva da za koji mjesec nisu izbori? Ili da je broj glasova „legalnih“ veći od broja „nelegalnih“? Nisam siguran kao što nisam siguran ni da će ovo dodatno smanjenje komunalnog doprinosa pomoći nezaposlenoj sirotinji jer je za legalizaciju potrebno platiti još mnogo toga. Prije će ove izmjene pomoći bolje stojećim građanima sa većim objektima koji će iskoristiti mogućnost dodatnog popusta od 25% za gotovinsko plaćanje. Radije bih da se komunalni iznos naplatio u ranije izglasanom iznosu pa da je Grad od tih sredstava poboljšao komunalnu infrastrukturu za koju svi znamo u kakvom je stanju.

Neravnopravni legalni graditelji

Na ovaj način dodatno su oštećeni i namagarčeni i svi oni koji su gradili ili grade po zakonu. Još jednom je poslana poruka da se u ovoj zemlji ne isplati poštovati zakon. Hoće li oni, zbog poštivanja zakona, imati ikakve privilegije ili će baš zbog toga, kako se čini, biti kažnjeni?

Da se razumijemo, i mojoj malenkosti, kao bespravnom graditelju, ova odluka, usko gledano, itekako ide u prilog. No, ne mogu šutjeti na neke očigledne nelogičnosti.

Istina, divlja gradnja u Kaštelima kompleksan je problem za koji su podjednako krivi građani kao i vlasti u posljednjih 50-ak godina. Tromost u donošenju prostornih planova, koji ni do danas nisu gotovi, prisiljavala je ljude graditi na crno. S te strane nisu u pravu ni zagovaratelji rušenja bespravnih objekata niti oni koji su zagovarali komunalni doprinos u punom iznosu jer su osobito vlasnici ranije sagrađenih nelegalnih objekata veliki dio infrastrukture financirali iz vlastitih sredstava. Oni su svakako trebali imati određeni popust no sada se mislim iz populističkih razloga ipak pretjeralo.

Kako namaknuti izgubljeni novac?

Inače,uvijek mi je zanimljivo slušati sve te razne populiste koji uvijek traže dodatne olakšice za građane. Niže poreze, veće potpore i slično, no nikada od takvih nisam čuo na koji način bi za to namaknuli novac, odnosno, od koga bi to uzeli. Jer, naravno, da bi negdje dao, od negdje moraš i uzeti. No, taj dio uvijek preskoče. Tako i na posljednjoj sjednici nismo čuli na koji način i od kojih novaca se misli izgraditi komunalna infrastruktura koja je najlošija u dijelovima grada u kojima žive njegovi najsiromašniji stanovnici. Komunalne doprinose smo minimalizirali, jakih gospodarskih subjekata u Gradu je malo, europske projekte ne pišemo…kako?

Dobar prijedlog čuli smo od vijećnika Plečaša kako bi bilo dobro da se prikupljeni komunalni doprinos u punom iznosu utroši upravo na izgradnju infrastrukture u mjesnom odboru u kojem je i prikupljen. S tim je prijedlogom trebalo ići i bez dodatnih smanjenja doprinosa. Vjerujem da bi građani prihvatili platiti i više iznose doprinosa kada bi bili sigurni da će se utrošili na poboljšanje infrastrukture u njihovom mjesnom odboru. Raznim samoorganiziranim akcijama, to su i dokazali.

Vjerujem kako se mnogi vijećnici slažu kako su ovakvom odlukom zapravo nanijeli štetu Gradu jer su ga lišili sredstava za poboljšanje komunalne infrastrukture, nisu pomogli najsiromašnijima jer je komunalni doprinos samo jedan i to manji dio potrebnog za legalizaciju, kako su dodatno ponizili sve one koji grade po zakonu no nisu pokazali hrabrost i odgovornost već su se priklonili populističkoj odluci pred lokalne izbore.


KOMENTARI:

Stari Komentari (13)

 • pitanje (Gost_1218)

  ako se vlast dobiva izborima<br />izbore dobivaju glasači<br />glasače dobivaju interesne skupine interesne skupine funkcioniraju na profitu kriminalu i bezakonju<br />je li onda krajnji rezultat kriminalna država<br />DA-NE

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6759)

  sizife, potpisujem od riči do riči. Ja ću uštedit 10 iljad kuna na doprinosu ali ću izgubit na amortizerima od auta, takima od postola, duševnom nemiru dok klapam po noći s posla ulicom bez svitla, a i na vodi koju skupo plaćan iz cisterne. ko misli da je uštedija pravo se vara.<br /><br />Ovo je samo dobro za grad da se može falit kako ima najniži doprinos i kako ima osjetljive političare. Za nas ovo nije ništa, samo šta ograničeni gledaju tek godinu-dvi unaprid, niko ne misli šta će bit za deset godina

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3220)

  Sve će platit građani. Kada vrlo brzo cijena vode po kubiku bude 20,00 kn zbog završetka EKO projekta, izgradnja sekundarne kanalizacije, ono što građani neplate kroz lagalizaciju platit će cijenom vode.Država će nastojat što manje davat. Gradska uprava je prebacila na građane 1,5 kn po prodanom kubiku vode a da nitko nije trepnija.Uprava za Udovičićeva mandata je taj dio plačala iz proračuna.Država će što manje davat. Ako se uzme stanje gradskih financija u dugu od 50.000.000,00 kn ne piše nam se dobro.Oću reč da trenutna vlast nije napravila ništa u ove četiri godine po pitanju osiguranja državnih sredstava. Udovičić je osigura Berketu 30.000.000,00 kn preko raznih Ministarstasva plus 20.000.ooo,00 kn na banci a ovi je još i dug stvorija.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5220)

  'Magistra s tri jezika? Super, ajte prat suđe!'<br />“Ako moj profil, završeni fakultet i znanje tri strana jezika, ne zadovoljava kriterije za radno mjesto recepcionara, čiji onda profil odgovara?!” pita se u mailu koji nam je poslala.<br /><br />...pozdravlja kolegu Ivana univ.spec.oec.<br />Pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak i europske integracije. :cry: <br />[url]http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/200751/Default.aspx[/url]

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6153)

  Naknadu komunalnu i vodnu ne platit ništa,ali napravit stručan i pošten troškovnik za kanalizaciju. Dužni metar košta toliko i toliko, sve to put ukupno metri i podilit sa svim kućama-parcelama. Pa koliko dođe dođe.<br />A ne ovako platit puste novce i ko zna gdje idu i ne napravi se ništa.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_174)

  Oli kapetan Bekret nije reka da on zna di jema pinez. Ako jema pinez nije problem ukinit tu crkavicu od komunalija. I na to triba dodat besplatne vrtiće.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7567)

  Ovi kako dosli na vlast samo o haracu nista od cega zivjeti gdje radit i zaradit? Nema vise ni u kontejnerima bice isto kao u sjevernoj Koreji?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3104)

  [quote name="Gost_7567"]Ovi kako dosli na vlast samo o haracu nista od cega zivjeti gdje radit i zaradit? Nema vise ni u kontejnerima bice isto kao u sjevernoj Koreji?[/quote]<br /> kasno si se zapita. triba si prije 22 godine.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2610)

  Traba adz dovest u Kaštila Judith Reisman, jedino tute ima brojne istomišljenike.<br />[url]http://www.index.hr/vijesti/clanak/pogledajte-kako-su-studenti-razvalili-kvaziznanstvenicu-judith-reisman/659752.aspx[/url]

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5118)

  7567<br />Umjesto dva predugačka i potpuno nerazumljiva komentara, može li sažetak?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2312)

  done..ajde ..rake lovit.. ;-)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8167)

  [quote name="Gost_6153"]Naknadu komunalnu i vodnu ne platit ništa,ali napravit stručan i pošten troškovnik za kanalizaciju. Dužni metar košta toliko i toliko, sve to put ukupno metri i podilit sa svim kućama-parcelama. Pa koliko dođe dođe.<br />A ne ovako platit puste novce i ko zna gdje idu i ne napravi se ništa.[/quote]<br />e to ću ja platiti!!!dobro razradjen troškovnik kanalizacije.provjerit ću koliko košta koja cjev,kopanje zatrpavanje,sve.ako ne bude kradje,plaćam.ali tek kad cjev dodje do moje kuće.prije ne.ostalo ne plaćam.grad uvik može zatvorit moju cjev ako ju ne platim.a ja ako platim i ne dočekam mogu lajat na misec,a točno to je i ova legalizacija.pokušaj još jedne kradje,jer komunalije nisu pružili,sami smo sve financirali i napravili.

  oko 6 godina prije
 • Samo jedna mala crtica u vezi legalizacije i infrastrukture koja kronično nedostaje Kaštelima.Kad nazovete općinu da se informirate o legalizaciji ,kanalizaciji...uglavnom vas otpile da nije u njihovoj nadležnosti a oni šta nešto i znaju završe u smislu biti će čim bude moguće.Odgovori uglavnom površni i neodređeni tako da nemate pravu informaciju o ničemu.Onda opet zovete i tako u krug .Izgleda da glava nema pojma šta radi ruka i obrnuto.Uhljebimo neuhljebljene zaslužnike pa će biti još bolje njima a nas ko J....

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara