hren

OPROŠTAJNA PRESICA
Tjedan dana nakon što mu je izglasano nepovjerenje od strane Nadzornog odbora, smijenjeni predsjednik uprave Hajduka Marin Brbić, zajedno sa sportskim direktorom Goranom Vučevićem koji je potom podnio neopozivu ostavku, obratio se javnosti. Presicu su održali u kino dvorani stadiona na Poljudu.

- Budući da je danas moj zadnji dan u funkciji predsjednika uprave, Goran i ja kao tim željeli smo dati retrospektivu što se sve dobro, nekad i loše, događalo u ove skoro četiri godine otkad sam bio ovdje. Kada smo došli u srpnju 2012. godine, zatekli smo dug od 101 milijun kuna, sponzora gotovo da i nije bilo, u klubu je vladao potpuni kaos. Ove fotografije skladišnih prostora pokazuju stanje u klubu. Upitno je bilo natjecanje u ligi, prijetila nam je suspenzija od strane HNS-a zbog nepodmirivanja obveza, dugova prema vjerovnicima... - započeo je Brbić.

Potom je iznio što se sve napravilo, prvo na sportskom planu.

- Napravili smo razgranatu mrežu skauta, danas ih je preko 30. Ne može se više tek tako dogoditi da se neko dijete ne vidi. Uvedeni su i nutricionisti. Bjelanović je trebao biti šef skauta, nažalost to se do kraja nije definiralo. Uveli smo moderan sustav fizičke pripreme...

Pa zatim na financijskom.

- U 2014. godini oko 100 milijuna kuna Dinamo je potrošio na plaće igrača, Rijeka oko 40, a Hajduk 21 milijun kuna. To je odnos snaga u kojem smo djelovali. Ove sezone u 29 kola osvojen je 51 bod, a lani 50 bodova u ukupno 36 kola. Goran je kroz cijelo vrijeme odradio izuzetan posao, jako mnogo je putovao. Igrači su se dovodili bez financijskih sredstava.

Potom je riječ dobio Vučević.

- Ulogu sportskog direktora sam prihvatio kada je klub bio u financijski lošem stanju. Kada sam pregovarao s trenerima tipa Reja, Poklepović, Burić, nije samo bila riječ želite li biti trener. Kao i kada sam dolazio, kada sam pričao s Brbićem, radili smo strategiju. Prihvatio sam to zato što je ovom klubu nedostajao sustav, za kojeg je trebalo vremena.

Nastavio je Vučević:

Po meni je napravljen ogroman posao. Hajduk danas ima sve što ima europski renomirani klub. Hajduk mi je dao sve, osjećao sam se dužan pomoći. Ne bih se volio upuštati u duge razgovore. Pogotovo o teškoj situaciji koja je bila uzrok teških trenutaka. Sigurno da je moglo biti bolje. Zajedno s timom koji je vodio klub napravili smo dosta. Možda je sve skupa mogli ići i brže naprijed, ali se išlo naprijed. Dali smo koliko smo mogli. Neka drugi procijene koliko je to bilo dobro. Uzdignute glave napuštam klub.

Ponovno je riječ uzeo Brbić.

- U prva dva mjeseca ove godine prebacili smo prihode 22 posto. Jedan član NO-a mi je rekao da ne valja jer se plan smije prebaciti samo tri do pet posto, rekao mi je to sa sarkazmom. Hajduk nema ni potrebu ovog ljeta prodavati igrače, može i mirno ući u sezonu, Naravno, postoje neki drugi razlozi zbog zbog kojih će se prodaje dogoditi. Nismo sigurni oko novca od Balića.

Pa je rekao za čim žali.

- Ako me išta žalosti, to je što neću moći realizirati dva krucijalna projketa za Hajduk, kamp i muzej Hajduka. Za rođendan kluba imali smo deset idejnih rješenja kampa, odrađeno je niz sastanaka na ideju financiranja iz EU, pa razgovori s Gradom, dogovorena je buduća lokacija kampa, Grad bi načelno preuzeo financiranje dijela kampa, Hajduk bi ulagao u kamp i to bi se tretiralo kao vraćanje duga. Oko muzeja je formiran radni tim, i to je upitno kako će se završiti, prijavili smo se i za sredstva iz EU fondova.

Uslijedile su zahvale.

- Hvala svima koji su mi pomogli, jedino tim može napraviti nešto dobro. Prije svega zahvale gospodinu Jošku Paladinu, on je i nakon odlaska iz kluba bio dobar drug. On me do kraja uvjerio da moram aplicirati za još jedan mandat. Uz njega i svi moji suradnici, Radovani, Branka Ramljak, Ante, Goran, Aljoša, Nikola, Jakša, Milan...

A o smjeni?

- Što se čina koji se dogodio tiče, to je demokratski proces, NO naravno ima pravo mijenjati upravu, ali osobno zamjeram dvije stvari. Nisu mi dopustili da završim započete projekte, nismo čak na sjednicama NO imali vremena da se o tome raspravlja. Drugo, moja smjena je izvršena bez argumenata i činjenica. Naravno da je bilo sportskih uspona i padova, ali kada sam iznio ove rezultate, ne vidim razlog. Iznijeli su razlog vizije. Imam viziju. Na programu od preko sto stranica sam je i iznio u prosincu. Jednoglasno je prihvaćen budžet u prosincu. Tada je svih šest prisutnih članova NO to jednoglasno prihvatilo, sada su šestorica glasovala protiv mene. Ne znam što se to u međuvremenu promijenilo.

Razjasnite priču oko novca od Balićevog transfera, zašto je nesigurno hoće li već sada stići?

- Ne bih ulazio u detalje, radi se o jednom aranžmanu s jednom poslovnom bankom. Oni traže pojašnjenje situacije – pojasnio je Brbić.

Jesu li vam ponuđene uloge financijskog direktora ili privremenog predsjednika do okončanja natječaja?

- Razgovarali jesmo na tu temu, prvu, a to drugo me netko samo jednom pitao na toj sjednici. Rekao sam da u tom trenutku ne mogu odgovoriti na to pitanje. Na ono prvo sam mu rekao da to ne vidim kao rješenje.

Razočarani ste, presudio vam je čovjek koji ne zna kako se trener zove?

- Jesam, ali i s neke strane sam osjetio olakšanje. U prvom mandatu s NO-om radili smo kao tim. Ali, nezgodno je kada imaš probleme sa svih strana i još nemaš potporu iznutra, onda je nemoguće funkcionirati. Od početka s ovim NO-om nismo imali suradnju. Ovo je možda bio prirodni slijed događaja. U interesu kluba želim im svu sreću.

Najdraži trenutak?

- Bez dvojbe kada smo osvojili kup u Maksimiru 2013.

Što ne biste ponovili?

- Puno bih stvari napravio drugačije. Vi znate koliko smo imali promašaja zbog cijele situacije.

Tudor i Krstičević?

- Imao sam i s Tudorom dobar odnos, pa i s Mišom u početku. Ljudi se razmimoilaze u mišljenjima.

Bojite li se krize rukovođenja u klubu?

- Iskreno bojim se. Malo je čudno da je većinski vlasnik kazao da nije za ovakav proces, da drugi većinski vlasnik, da ga tako nazovem, jučer kaže da nije za smjene, ali se to ipak sve događa. Ipak, 2012. je bilo neusporedivo gore. Ulazimo u novu sezonu, ali još ima vremena da se stvari poslože. Sve će zavisiti o njihovim sljedećim potezima.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij