Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske pozabavio se omjerima broja stanovništva i zlatnih medalja. Tako su u obzir uzeli osvojen broj zlatnih odličja na milijun stanovnika zemalja EU.

Tko bi prije ovih Olimpijskih igara rekao da će Hrvatska imati rekordnu 'žetvu' medalja. I to na koji način. Za sad ih imamo sedam osvojenih - pet zlata i dva srebra. Ako računamo sigurnu medalju vaterpolista i Filipa Hrgovića, taj broj se popeo na devet što je najviše u hrvatskoj povijesti na jednim Olimpijskim igrama.

Nakon što je Hrvatska dva puta zaredom osvajala po pet medalja (Atena 2004. i Peking 2008.), rekord je pao u Londonu 2012. gdje su naši sportaši osvojili šest odličja. No i to se promijenilo, trenutno smo na devet medalja što nas svrštava u samu elitu europskog sporta.

Da bi dočarali koliko je hrvatski sport jak, Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske pozabavio se omjerima broja stanovništva i zlatnih medalja. Tako su u obzir uzeli osvojen broj zlatnih odličja na milijun stanovnika u zemljama Europske unije. Krajnji ishod je bio nevjerojatan. Hrvatska je na prvom mjestu ispred svih (vele)sila Europe. Druga je Mađarska, treća Slovenija dok četvrto i peto mjesto zauzimaju Nizozemska odnosno Velika Britanija.

Da su nam uvjeti za sportaše bolji, pogotovo u 'manjim' sportovima, pitanje je gdje bi nam bio kraj. Ovako, svaki veći uspjeh možemo smatrati čudom. Kao što je to bio jučerašnji Sare Kolak.

Izvor :  24sata


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno