UŽIVO OD 20.45 SATI!
Danas se u Skadru igra meč koji je više od nogometne utakmice. Ne zato što je to prva “domaća” utakmica Kosova, već zato što Skadar simbolizira vezu jednog podijeljenog naroda, koji ne može razdvojiti ni Kineski zid.  Utakmica počinje u 20.45 sati.

Na putu do ostvarenja vjekovne čežnje za jedinstvom, nogomet je odigrao značajnu ulogu, a Vokrri je toj ideji podredio život. Morao je iz političkih razloga u Partizan, iako je stoput rekao da bi se bolje osjećao u Dinamu.

Ali, nogomet je bio značajan čimbenik u borbi za kosovsku neovisnost, koje se još uvijek bori za status europskog građanina, sudarajući se pritom ne samo sa starim neprijateljem iz Beograda, nego i s Ukrajinom, koja nije priznala Kosovo i usprotivila se igranju utakmice s Kosovarima na svojem teritoriju.

Euforija zbog priznanja Kosova najbrže je splasnula među nogometnim milijunašima. Nisu željeli napustiti najsigurniju svjetsku valutu, švicarski franak. Ako je u pitanju zahvalnost što ih je ta država spasila od bijede, prihvatila i učinila bogatašima, to je shvatljivo, ali, korijeni su korijeni. No, to su porođajne muke, i Hrvatska se hrvala s takvim problemima 1990., kada su najbolji igrači još igrali za Jugoslaviju, a samo otpisani i oni nešto radikalnijih političkih uvjerenja, za Hrvatsku.

Ovdje ćemo završiti lamentaciju o političkoj pozadini skadarske utakmice i posvetit ćemo se “Ahilovoj peti” hrvatske reprezentacije.

Odlazak Čačića u Skadar je najveća avantura u njegovoj biografiji, jer, ne smije ni pomisliti na bilo kakav ishod, osim na pobjedu. Ne možemo zanijekati da reprezentaciju više ne krasi kult, da je odnos navijača i nogometaša odavno postao eksponat u “Muzeju pokidanih veza”, Čačić je opet u mišolovci; mora kući donijeti šest bodova da bi vratio mir i dao šansu “mirovnjacima”.

U takvom raspoloženju dvije reprezentacije dolaze u Skadar. Jedna po sjedinjenje dvije momčadi koje govore istim jezikom, druga po novu šansu. Zadnju šansu su Hrvati prokockali na Euru, Srninim odlaskom otišao je simbol generacije, u Skadru se rađa nova momčad. Bit će to utakmica fanatizma i defetizma. Tko ima veće izglede? Ipak, defetizam!


KOSOVO - HRVATSKA

KOSOVO (4-1-4-1): Ujkani - Peredaj, Rrahmani, Pnishi, Paqarada - Kryeziu - Rashica, V. Berisha, Zeneli, B. Berisha - Bunjaku. IZBORNIK: Albert Bunjaki.

HRVATSKA (4-4-2): Subašić - Vrsaljko, Ćorluka, Vida, Pivarić - Brozović, Badelj, Kovačić, Perišić - N. Kalinić, Mandžukić.

Izvor: Sportske Novosti


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • Es (Gost_176)

    Torcidasi tuguju srbija pusi

    oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara