hren
 

MARCO VAN BASTEN svojim posljednjim intervjuom za Bild šokirao je veliki dio zaljubljenika u nogomet. Legendarni nizozemski igrač danas je prvi čovjek FIFA-e zadužen za tehnološki razvoj nogometa i najavio je velike promjene.

FIFA je već proširila Svjetsko prvenstvo s 32 na 48 reprezentacija i time zgrozila mnoge, a sada je Van Basten naveo osam novih mogućih promjena.


Dr. Mantis Toboggan

Ukidanje zaleđa

"Nogomet je sve više i više poput rukometa. Jako me zanima kako bi nogomet izgledao bez zaleđa. Danas se cijela momčad zajedno brani, a onda suparnici imaju malo prostora za stvaranje prilika. Najviše klubova razmišlja prvo o obrani, a bez zaleđa u tome bi imali veliki problem. Nogomet bi ukidanjem zaleđa postao zanimljiviji, bilo bi više golova, a to navijači žele."

Penali kao u hokeju

Umjesto produžetaka odmah bi se izvodili penali. Igrači bi s 25 metara krenuli s loptom sami prema golmanu, a za postizanje pogotka imali bi osam sekundi. Ostalo bi pet pokušaja, kao što vrijedi i trenutačno za udarce s bijele točke u raspucavanju.

"Ovo je mnogo spektakularnije za gledatelje, a zanimljivije i za same igrače. Imamo više opcija - dribling, udarac, a bilo bi lakše i vratarima", rekao je Van Basten o penalima kakvi su se nekada izvodili u MLS-u.

Ukidanje žutih kartona

Umjesto žutog kartona, igrač bi određeno vrijeme proveo izvan igre.

"To bi uplašilo nogometaše jer je svima jasno koliko se teško braniti s igračem manje. A zamislite da to morate u jednom trenutku s dva ili tri igrača manje."

Sa sucima jedino može razgovarati kapetan

Pravilo koje FIFA razmatra posuditi iz ragbija. Van Basten i društvo tako planiraju zaštiti suce od stalnih prigovora nezadovoljnih igrača.

Ograničiti broj prekršaja

Pravilo koje FIFA razmatra posuditi iz košarke, gdje igrače zbog pet osobnih pogrešaka isključe iz utakmice.

"Imam ideju da jedan nogometaš, kao u košarci, tijekom utakmice može napraviti pet prekršaja. Nakon petog, on mora napustiti igru."

Smanjiti broj utakmica

"Zbog kvaliteta nogometa broj utakmica mora se smanjiti s potencijalnih 80 na maksimalno 50-55 po sezoni", rekao je Van Basten i podsjetio da u Španjolskoj najbolji klubovi mogu odigrati čak 67 utakmica. A gdje su tek utakmice za reprezentaciju i prijateljske...

Povećati broj izmjena

Jedno od pravila za koja se bore mnogi treneri, a čiju borbu predvodi Manchester Cityjev menadžer Pep Guardiola. 

"U slučaju produžetka, ako bi se oni igrali, uveli bismo jednu ili dvije dodatne izmjene."


Pep Guardiola

Ograničiti trošenje vremena

Mnoge živcira i trošenje vremena u posljednjim trenucima utakmica. Van Basten je i za to pripremio rješenje - od 80. minute utakmice lopta izvan igre ne bi smjela biti više od 10 sekundi.

"Gledatelji žele više akcije, više golova i veću borbu između klubova. Duge izmjene, još duža izvođenja prekida i izležavanje igrača previše kvare nogomet. Mnogo vremena gubimo na te stvari."

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij