hren
 

KOZMETIKA ILI PRAVI POMAK?
Kampanja za lokalne izbore postaje sve obuhvatnija. Pripremaju se nova obećanja. Premda još nisu ispunjena niti ona za parlamentarne izbore. Za one koji su možda zaboravili – podsjetnik: čelnici Mosta i HDZ-a obećali su hrvatskom puku kako će ‘’urediti stanje u hrvatskom nogometu’’!

Akcija svrgavanja predsjednika HNS-a Davora Šukera, upravo je u tijeku. Za vladajuću koaliciju ovo je ‘’zicer’’. Most očekuje zaustavljanje pada rejtinga, a HDZ dodatno snažanje vodeće pozicije. Posebice u Dalmaciji, koja je važan bastion svakoj političkoj opciji.

I timing je akcije znakovit. Dovoljno je vremena da nogometni pokret (do izlaska na birališta) dobije novog vođu. A aktualnog ionako mjesec i pol dana nitko nije vidio. Stoga je shvatljivo kako za njegov ostanak nitko i ne lobira. 

Tko će biti novi predsjednik HNS-a? Mjesto čelnika nogometne organizacije ponuđeno je Riječaninu Dušku Grabovcu, nekadašnjem glavnom tajniku HNS-a. Zanimljivo je konstatirati – tko je potencijalnog predsjednika ‘’iskomunicirao’’. Pregovarački tim predstavljali su Tomislav Madžar i Neven Klarin. 

Kao doktor medicine Madžar je godinama bio članom HNS-ove liječničke službe. Poznata je i njegova politička aktivnost. Ima člansku iskaznicu HDZ-a od 2006. a tijekom predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović bio je zadužen za logistiku.

Njegov raskid suradnje s HNS-om koincidirao je zahlađivanjem odnosa Davora Šukera i ureda predsjednice (koji su kulminaciju dosegli tijekom boravka čelnika UEFA-e Aleksandera Čeferina, u Zagrebu).   

Istovremeno, Neven Klarin je odnedavno uposlenik HNS-a. Koncem prošle godine razriješen je direktorske dužnosti u riječkom Novom listu. 

Prvi krug pregovora nije međutim iznjedrio rješenje. Grabovac ponudu nije odbio. Ali niti prihvatio. Grabovac je regionalni direktor Allianz osiguranja. Morao bi značajno presložiti životne navike i prioritete kako bi uskladio poslovne obveze i volontersku funkciju u HNS-u. 

Alternativna opcija je Branko Mikša, predsjednik HNS-a u ‘’brončano doba’’ (1998.). Mikša je gospodarstvenik u mirovini i ‘’prvoborac’’ HDZ-a. U nogometnoj organizaciji ima status počasnog predsjednika (kao i Mladen Vedriš), ali je poprilično aktivan. Budući da nije bilo Šukera, on je nedavno predvodio hrvatsku reprezentaciju na China Cupu. 

Iako je akciju ‘’nogometnog puča’’ pokrenula tzv. visoka politika, nešto se u toj priči pita i čovjeka po imenu Zdravko Mamić. On se predstavlja kao ‘’građansko lice’’ u nogometnom sportu i savjetnik je u GNK Dinamo. No, čak i površni poznavatelji nogometne scene Mamića doživljavaju kao ‘’gospodara prstenova’’.

A taj i takav Mamić skloniji je Mikši nego Grabovcu. S obzirom da većina političara (posebice u predizbornoj kampanji) poznanstvo ili prijateljstvo s Mamićem doživljava kao uteg, njegovo se očitovanje u korist Mikše baš i ne čini kao dobra preporuka. Ozbiljna je kampanja međutim tek započela, a kao i u nogometnoj utakmici, iznenađenja i preokreti uvijek su mogući. 


Grabovac: To za sada nije realno

Duško Grabovac ostao je iznenađen kad smo ga nazvali za komentar priče po kojoj je on “isplivao” kao jedan od kandidata za budućeg predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza.

- Gdje se moje ime spominje? Vi ste mi prvi glas na ovu temu.

Pa je nastavio:

- Svakom je ugodno kad ga se spominje u tom kontekstu, pa tako i meni. Ali mislim da to za sada nema realnih osnova. Nisam ni razmišljao o tome. Čini mi se kao neobična ideja.

Je li vas kontaktirao tko iz HNS-a?

- Nije nitko. Na kraju krajeva, mi imamo predsjednika, zar ne? Koliko znam, nema ni izborne skupštine pa je glupo pričati o tome što bi bilo kad bi bilo - zaključio je Duško. 

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij