PROVUKLI SE 18 PUTA, ALI SAD JE KRAJ!
RIJEKA - HAJDUK 17 SATI
I ptice na grani vjerojatno već znaju da Hajduk već pet godina nije pobijedio Rijeku.

Točnije ako ćemo cjepidlačiti pet godina i 53 dana, (pre)dugih 1826 dana. Taj niz traje još od 21. ožujka 2012. godine, odnosno 18 ligaških utakmica.

A u zadnjih devet susreta Hajduk je iščupao samo dva remija uz sedam poraza. Zadnjih par godina navijači “bijelih” su u svaki ogled s Rijekom ulazili s nadom da će konačno taj crni niz puknuti. Pa su uglavnom izlazili razočarani, izuzev možda onih sedam susreta (od 18) u kojima je Hajduk osvojio bod. Od tih 18 susreta Matjaž Kek je Rijeku vodio u 16.

No, zadnji međusobni ogled na Poljudu kada je Hajduk nadigrao Rijeku pa u završnici ipak ostao bez pobjede(1:1), a zatim i aktualni trenutak splitskog sastava, niz dobrih igara i pet uzastopnih pobjeda, opet bude nadu navijačkog puka.

Pogotovo što je Rijeka kiksala u zadnjem kolu protiv Lokomotive pa im sad opasno “visi” i naslov prvaka koji su već praktično imali u džepu. Pritisak je na Rijeci, čekaju na Rujevici povijesnu prvu titulu, a Dinamo ih prati i čeka svoju priliku (večeras je gost Splita na Park mladeži). Je li sutra konačno taj dan kada će puknuti crni niz? A autoru ovih redaka konačno ovo zadnji put da izvlači ovaj nesretni niz? Daj Bože.

A ovaj put ajmo malo pogledati i širu sliku. Unatoč velikoj dominaciji Rijeke u zadnjih pet godina, otkad je HNL-a i dalje je osjetno uspješniji Hajduk!

U dosadašnja 72 prvenstvena ogleda u Prvoj HNL Hajduk je slavio 29 puta naspram 24 trijumfa Rijeke, uz 19 neodlučenih rezultata.

Prva dva desetljeća HNL-a Splićani su bili znatno bolji u Jadranskim derbijima i neovisno o zadnjih pet godina Hajduk je i dalje “Majstor s mora”.

To uostalom govore i osvojeni trofeji kroz povijest klubova, što nekoliko sezona gledanja u leđa rivalu s Kvarnera (koliko god to navijačima teško padalo) ne može promijeniti. ∙

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI: